Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Ankaravi Muhammed Efendi

Ankaravi Muhammed Efendi

 “Şeyhülislam ve Müftilenam” -44-

Ankaralı Hüseyin Efendi’nin oğludur.  Doğum tarihi, Hicri 1028’dir. Ankaravi (*)  Muhammed Efendi gençliğini marifet  ( ilim, irfan)  tahsil etmekle geçirdi. İstanbul’da değerli müderrislerin zümresine dâhil oldu.
 Köprülü Zade Fazıl Ahmet Paşa’nın sadrazamlığı zamanında (H:1077) Yenişehir Kadılığı’ndan Bursa Kadılığı’na, bilahare Mısır (H. (1080), İstanbul (H: 1082) Kadılığı’na ve aynı senede Anadolu Kazaskerliği’ne nail oldu. Hicri 1087’de azl ve H: 1097’de ikinci defa olarak Anadolu Kazaskerliği’ni, Çatalcalı Ali Efendi’nin azli üzerine meşihat /şeyhülislamlık makamını kazandı (H: 1097). İki sene kadar şer’i işler ile meşgul olduktan sonra vefat etti (H: 1099).
 Kabri Sultan Selim civarında Kovacı dede türbesi önündedir. “Müftü dehr idi hayf göçtü Muhammed Emin” vefatına tarihtir. Fetva müddeti bir seneden fazladır. Fetvaları gayet meşhur olduğu gibi, Tenvir’e haşiyesi (**) ve bir de medresesi vardır.
    -------------------------
(*) Ankaravi, Ankaralı demektir.
(**) Haşiye, 1. Bir kitabın sahifeleri kenarına veya altına yazılan yazı. 2.  Bir eserin metnini şerh ve izah eden kitap
Kaynak
İlmiyye Salnamesi, 487

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR