Ankara Antlaşması İle İngiltere Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Ankara Antlaşması İle İngiltere Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Ankara Antlaşması İle İngiltere Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

 

Türkiye 1963 yılında kabul edilmiş olan Ankara Antlaşması sayesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, belirli şartları gerçekleştirdikleri takdirde İngiliz vatandaşlığı alma hakkına sahip olmaktadır. Ankara antlaşması çerçevesinde şekillenmiş olan ECAA veya , İngiltere Birleşik Krallığı sınırları içerisinde kendi işini kuran ve belli şart ve zamanı dolduran Türk vatandaşlarına ikinci vatandaşlığı vermektedir.

 

İngiltere Vatandaşı nasıl olunur ve İngiltere vatandaşı olma şartları nelerdir hakkında detaylı bilgi sahibi olan CEO’su Şevki Akaydın cevapladı. 

 

Ankara Antlaşmasına Nasıl Başvurulur?

 

Ankara Antlaşması vizesine başvuracak olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını başvurusunu Türkiye’den veya İngiltere’den yaptığı seyahat esnasında gerçekleştirebilmektedir. Ankara Antlaşması vizesi aracılığıyla İngiltere vatandaşı olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları doğrudan Türkiye’de gerçekleştirecekleri vize başvurularını, gerekli evrakları tamamladıktan sonra İngiltere Konsolosluğu, İngiltere Büyükelçiliği veya Vize Danışma Merkezleri kullanarak gerçekleştirebilmektedir.

 

Herhangi bir nedenle gerçekleştirmiş oldukları İngiltere gezileri sırasında Ankara Antlaşması vizesine başvuracak olan kişiler ise İngiltere Birleşik Krallıkları’nda üçüncü ülke vatandaşlarına doğrudan hizmet veren ilgili kurumlardan rahatlıkla yardım alabilmektedir. Bahsedilen Ankara antlaşması vizesi başvuruları ufak değişiklik göstermekle birlikte maksimum 30 gün içerisinde sonuç alınabilmektedir. Fakat vize başvurularının sonuçlanması için geçen süre bazı durumlarda değişiklik gösterebilmekte olup 2-3 haftalık bir zaman zarfında da sonuçlanabilmektedir.

 

Ankara Antlaşması vizesi kullanarak başvuran kişilerin red cevabı almaları halinde ise, İç İşleri Bakanlığı tarafından red gerekçelerini başvuru sahibine doğrudan yazılı olarak bildirmek zorunluluğu bulunmaktadır. Başvuru sahibi red sebepleri kendisine ulaştığı zaman dahil olmak üzere28 gün içerisinde karara itiraz edebilmektedir.

 

Ankara Antlaşması vizesi için gereken evraklar

 

Müracaat eden kişinin İngiltere Birleşik Krallıkları içerisinde gerçekleştirmek istediği faaliyetin niteliği ve bu faaliyet içerisinde kişisel pozisyonunu ayrıntılı şekilde ibraz eden iş planı yani iş teklifi niyet mektubu.

 

Vize başvurusunda gerçekleştirecek olan bireyin kendisinin ve de bakmakla yükümlülüğü bulunan bireylerin geçimini sağlayabilecek yeterli geliri olduğunu gerçekçi ve de gerekçeli olacak şekilde gösteren otalama tahmini bir kazanç planlarını ifade edecek olan belge,

 

Ankara Antlaşması vizesi için başvuru yapacak olan bireyin beyan ettiği işi gerçekleştirecek yetkinlikte olduğunu ifade eden meslek ve eğitim belgelerinin %100 orjinalleri ve de kopyaları kuruma ibraz edilmelidir.

 

Başvuru yapacak olan kişi eğer ki iş satın alma fikrindeyse eğer, satın alınacak işin bulunulan yılın öncesindeki 2 senelik banka hesap dökümleri,

 

Bireyin mevcut işe katılımı olacaksa eğer, işin son 2 senelik banka hesap dökümleri haricinde bireyin işe katılma gerekçelerinin yazdığı, tatmin edici özellikteki yazılı beyan,

 

ECAA – Ankara Antlaşması ile başvuru yapan bireyin İngiltere’de gerçekleştireceği işi herhangi bir işle uğraşmadan finanse edecek bir ekonomik kaynağa sahip olduğunu mutlaka ispat etmelidir. Bunun için de başvuru yapacak bireyin son 3 aylık olan banka hesap dökümlerinin orijinalleri ile kopyalarını birlikte sunmalıdır.

 

İngiltere Vatandaşı Nasıl Olunur?

 

Ankara Antlaşması vizesi bulunan bireyler İngiltere’ye yerleştikten sonra da başlangıçta 1 sene devamında ise 3 sene olmak üzere toplam olarak 4 sene çalışmanın akabininde, süresiz oturum hakkı almak için müracaatta bulunabilirler. Süresiz oturum hakkı alan kişilerin vize müracaatı sırasında beyan ettikleri işi gerçekleştirme mecburiyeti bulunmamaktadır.

Ankara Antlaşması vizesine bulunanlar, İngiltere’ye yerleştikten 5 sene sonra İngiltere Vatandaşlığı konusunda müracaatta bulunarak pasaport alma hakkına sahip olurlar. Vatandaşlıklarla, ilgili en güncel bilgilere ise adresinden ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.