Anız yangını bir doğa katliamıdır

Anız yangını bir doğa katliamıdır

Anız yangını bir doğa katliamıdırHasat zamanıyla birlikte başlayan anız yangınlarının toprağa, topraktaki canlılara ve çevreye verdiği zararlarına dikkat çeken yetkililer, çiftçilere ekilen tarlaları yakmamaları uyarısında bulundu

Konya Ovası’nda aylarında hasadın başlaması sonrası ekili arazilerde zaman zaman anız yangınları yaşanıyor. Anız yangınları zaman zaman kaza ile meydana gelirken, bazen ise kasıtlı olarak gerçekleştiriliyor. Önceki yıllara göre anız yangınlarında ciddi bir düşüş olsa da bazı bilinçsiz çiftçiler, anız yakmakta ısrar etmeye devam ediyor. Cezaya rağmen anız yakmakta ısrar eden bazı çiftçilerin ise tek derdi ekim zamanı daha rahat bir şekilde tarlalarını ekime hazırlamak. Anızların yakılması doğadaki çok sayıda canlının da ölümüne neden oluyor. Anız yangınları toprağın da verimini düşürüyor.

ÇİFTÇİLER CEZA VERMEYİ TERCİH EDİYOR

Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Satar, anız yangınlarının bir doğa katliamı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Satar, “Toprak üzerindeki anız erozyonu engelleyen önemli bir faktördür. Siz anızı yakarak zaten hali hazırda düşük olan madde miktarını tekrardan sıfıra indirmiş oluyorsunuz. Çiftçilerimizin anızı toprağa karıştıracak alet, ekipman eksiklikleri olabiliyor. Bir başka anız yakma nedeni mevsimsel zorunluluklar oluyor. Bir ürünü hasat ettikten sonra özellikle ikinci ürün mekanizasyonun da toprağı işlemek veya diğer işlemler için yeterli vakit olmuyor. Günümüzün popüler nedeni olan bir diğer nedenlerinden biri de yakıt maliyetleri. Çiftçilerimiz genelde zaten aynı tarlayı sürsem şu kadar dekar tarlayı yine aynı masrafı yapacağım diyor. Çoğu zaman dekar başına düşen cezayı vermeyi tercih ediyorlar. Toprak düzeyindeki anız aynı zamanda bizim ülkesel bazda sorunumuz olan toprak erozyonunu engellemeye yarayan bir faktör. İki türlü belli başlı erozyon var. Rüzgar erozyonu ve su erozyonu. Toprak yüzeyinde tuttuğumuz anız, hem rüzgar hem su erozyonuna karşı önemli ölçüde konumda bulunuyor. Ayrıca toprakta yaşayan gözle görülen, gözle görülemeyen birçok canlı var. Siz aynı toprağı yakarak bunları da yok etmiş oluyorsunuz. Tabi anızı yaktığınız zaman toprak yüzeyinde 280-300 derecelere varan bir sıcaklık oluşuyor. Bu sıcaklık zaten toprağı toprak vasfından çıkarıyor. Üst katmanı bizim için tamamen etkili olan katman. Tohum ekim derinliği olan katmanı zaten siz toprak vasfından çıkarmış oluyorsunuz" dedi.

HEM TOPRAĞI, HEM ÇEVREYİ KİRLETİYORUZ

Anız yangınlarının çevreye de zararı olduğunu ifaden eden Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Motuk ise şu uyarılarda bulundu: “Anız yangınıyla hem bir toprağı öldürüyoruz aynı zamanda çevreyi kirletiyoruz. Şehirde çamaşırını yıkayıp balkona asan bir bayanı bile dolaylı yoldan etkiliyor. Asıyor çamaşırını geliyor bir bakıyor ki yanmış anız parçaları, yaşlılarımız var, çocuklarımız var, nefes alma güçlüğü çekenler var. Temiz hava ihtiyacı olan kişiler var, bunlarında havasını kirletmiş oluyorsunuz. Enerji hatları, telefon direkleri, enerji iletim direkleri bunlarda zara görüyor. Hasattan sonra toprak üzerinde kalan nasıl baş edebileceğimizi bilmek gerekiyor. Bunun birkaç yöntemi var. Bu yöntemlerden biri kısa yoldan kurtuluş reçetesi gibi görünen bir sorun. Çiftçilerimiz anızını yakıyor. Bir diğer yöntem anızı toprağa karıştırabilirsiniz. Anızı çeşitli yöntemlerle toplayıp balyalayarak toprakta uzaklaştırabilirsiniz. Ama tabi bunlar ilk bakışta genel olarak baktığınızda bir ek masraf olarak getirebilecek yöntemler gibi geliyor. Ama inanın toprağı yakmakla sizin sonradan toprağı yakmakla kaybedilen organik madde, canlıların aktiviteleri gibi faaliyetleri kazanmak için belki de farkında olmadan kat kat fazla gübre kullanımıyla, değişik ilaçların kullanımıyla, çiftçilerimiz bitki gelişim düzenleyici kullanımıyla kat kat masraf yapıyor."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.