Anaokulu seçiminde tedirginlik yaşanıyor

Anaokulu seçiminde tedirginlik yaşanıyor

Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman yaklaşan yeni eğitim öğretim yılı nedeniyle birçok ailenin anaokulu seçimi konusunda tedirginlik yaşadığını belirtti

Anaokulu seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek, eğitimin ilk basamağını oluşturacak olan Anaokulu eğitiminin doğru atılması gerektiğini söyleyen, Duman, nitelikli bir anaokulu, çocuğun gereksinimlerini bilmeli ve bu gereksinimlere cevap verebilmelidir.  Eğitim, tek yönlü bir süreç değildir. Öğrenci-öğretmen-veli üçgeninden oluşan platformdur. Bu birliktelik ne kadar bilinçli ve sağlıklı olursa, çocukta o oranda sağlam bir kişilik kazanacaktır, dedi. Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, bu dönemde verilecek olan eğitimin çocukların gelişimleri üzerinde uzun vadeli etkilerinin olduğunu ifade ederek, 0-6 yaş grubunda, okul öncesi eğitimi almış çocukların, 1. sınıf başarı düzeylerinin daha yüksek ve okuma yazmaya daha hızlı geçtiklerini söyledi. Duman, anaokulunun oyuncaklarla dolu ve rengârenk, gösterişli olması okulun kalitesini göstermediğini, Anaokulu seçiminin gösterişli broşürlere göre değil, okulun eğitim kalitesine göre yapılmasının daha doğru olacağını belirterek,  bireysel farklılıkları cevap verebilecek bir eğitim olanağı sunması gerektiğini söyledi.

3-2-026.jpg

SADECE AKADEMİK GELİŞİM OLMAZ

Duman, anaokulu seçiminde dikkat edilecek en önemli nokta çocuğun eğitim alacağı anaokulu ve anaokulunda verilecek eğitimin niteliğidir. Anaokulu denildiğinde, ilk akla gelen eğitim akademik bilgidir. Oysa anaokulu, çocuğun duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel gelişimini desteklemek için     fırsat    oluşturmalıdır dedi. Anaokulunun çocuğu bilgiyle yükleme yeri olmadığını söyleyen Duman, okul seçiminde ailelerin dikkat etmesi gereken kriterlerin eğitimin kalitesini belirlediğini ifade etti. Duman, çocuğun ilk adımını atacağı ve tüm yaşamını etkileyeceği anaokulu seçiminde okulun saygın ve köklü geçmişi ile güçlü bir eğitim ve öğretim kurumu olmasına öncelikle dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özel Gençlik Anaokulu Müdürü Aliye Duman, bugün birçok ailenin çocuğunu anaokuluna verdiğini ama verilen eğitimin doğru olduğundan emin olmadığını, akademik başarı kaygısı taşıyan bir eğitimle karşı karşıya kaldığını ifade etti.  Duman, okul öncesi eğitimin uzmanlaşmış bir ekip tarafından tamamen bilimsel eğitim materyalleri kullanılarak çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun olarak verilmesi gerektiğini belirterek Okul, çocuğun ve ailenin hayatında fark oluşturmalı ve çocuğu farklı kılmalıdır dedi.

EĞİTİM TESADÜFLERE BAĞLI DEĞİL

Duman, iyi bir Anaokulunun sadece çocuğa değil aynı zamanda aileye de eğitim verebilen bir kurum olması gerektiğini belirtti. Eğitimin asla tesadüflere bağlı olmadığını söyleyen Duman, günümüzde birçok anaokulunun kapasitesinin üstünde öğrenci kabul ederek çocuklara verilen eğitim alanını azaltma yoluna gittiğini ve bununda çocuğun gelişimi olumsuz etkilediğini ifade ederek, çocuğun anaokulunda huzurlu, sakin bir ortama ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Nitelikli bir anaokulu eğitimi içerisinde Ölçme, Değerlendirme ve Geliştirme sistematiğinin mutlaka olması gerektiğini ifade eden Duman, okulun tek amacının sadece okul öncesi eğitim programını uygulamak olmadığı, asıl olanın eğitim programının  uygulandıktan sonra çocukların gelişimlerinin değerlendirilmesi olduğunu belirterek, öğrencinin neler yapabildiği,  ilgi alanları, varsa gelişim sorunları ile ilgili değerlendirme yapılmasının ve  ilkokula üst düzeyde hazır olmasının sağlaması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARINIZLA KONUŞUN

İyi bir anaokulu tercihinde bu kriterlerin yanında Ailenin,  anaokuluna çocuktan önce kendilerini hazırlaması ve kararlarından emin olması gerektiğini söyleyen Duman, Anne-baba çocuğu anaokuluna başlatma konusunda ne kadar rahat olursa, çocuklar da, kendileri de o kadar az sorun yaşarlar. Anaokuluna başlamadan önce çocukla okul hakkında bol bol konuşmak, anaokullarında sıklıkla yapılan faaliyetleri çocuğa yavaş yavaş tanıtmak çocuğun daha az kaygı yaşamasını sağlayacaktır dedi.  Anaokulu öncesi yapılacak doktor kontrolünün de çocuğun yaşayacağı birçok problemin çözümünde önemli olacağını ifade eden Duman, Anne-babaların çocuğun önemli bir adım atmakta olduğunu kabul etmesi gerektiğini ifade ederek çocuğu bu konuda desteklemenin önemli olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.