Anadolu'ya birlik çağrısı

Anadolu'ya birlik çağrısı

Selçuklu Yayın Grubu'nun geleneksel gündem toplantılarının bu ayki konuğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ürettikleri İpek Böceği tramvaylarının Haziran ayından itibaren Bursa'da kullanılmaya başlanacağını belirterek, “Bursa'da artık metro ve hızlı tren de üretiliyor. Anadolu şehirleri ile işbirliği yaparak yerli üretimi güçlendirmeliyiz” dedi

Selçuklu Yayın Grubu'nun geleneksel hale gelen gündem toplantılarının bu ayki konuğu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu. Konya Televizyonu'ndan canlı yayınlanan programda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rasim Atalay ve Konya Televizyonu Haber Koordinatörü Sami Atıcı'nın sorularını yanıtladı.

 

4-3.jpg

Mustafa Arslan:  Bursa son yıllarda hızla büyüyen ve adından sıkça söz ettiren bir şehir. Bir dönem Osmanlı Devleti'ne de başkentlik yapmış Bursa'nın hızlı gelişiminde ne tür faktörler etkili oldu?

Recep Altepe:
Bursa'nın tarih boyunca nüfusu 50 bindi. Şimdiki nüfusu ise 2 milyon oldu. En büyük nüfus artışı fabrikaların kurulmasıyla daha da arttı. 200 binlerde olan nüfus şu anda 2 milyona ulaştı. Bursa yöneten şehir. 25 tane sanayi bölgesi  var. Bu açıdan büyük göç alıyor. Bursa'nın birçok nimeti ve güzellikleri var. Uludağ'ımız var. İpek Yolu'nun karadaki son noktası. Sanayi şehri. Balkanlardan da çok göç aldı. Bursa, Balkanlardan 250 binin üzerinde göç aldı. 1989'larda çok göç aldı. Otomotiv merkezinin hızla gelişmesi, otomotiv sektöründe merkez olmamızı sağladı. Yabancı şirketlerin de sayısı hızla arttı. Bursa çok yönlü bir şehir. Bursa, tarım, ticaret ve tarih şehri. Bursa, kaplıca ve kış sporları şehri. Bursa sanayi şehri. Bursa, sektörel zenginliği olan bir şehir. Bu yüzden Bursa çok hızlı gelişti.

Mustafa Arslan: Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin raylı ulaşım konusundaki başarısını tüm Türkiye konuşuyor. Bursa, raylı ulaşım konusunda nereden nereye geldi?

Recep Altepe: Şehrimizde ulaşımın gelişmesi için metro ve tramvay hattı yatırımı yaptık. Şehrin bir ucundan bir ucuna raylı ulaşımla gidilebiliyor.. 40 kilometrelik bir metro ve 9 kilometrelik tramvay hattı kurduk.  Toplam 49 kilometrelik bir raylı ulaşım sistemine sahibiz. Metromuz çarşıdan geçiyor. Tüm bölgelerimizi metroya bağlanıyor. Şehir merkezinde tramvay hatları da yapıyoruz. Şehir modern ağlarla örülmüş oluyor. Raylı sistemli araçlarla şehri örüyoruz. İnsanların kitle halinde raylarla taşınması gerekiyor.  Raylı ulaşım olmadan ulaşımda kalite olmaz. Bu yüzden metro ve tramvay hatları çalışmalarına hızla devam ediyoruz. Modern tramvay araçlarıyla toplu ulaşımın kalitesi daha da artacak. 7 ayrı bölgeye tramvay hattı yapacağız. Bölgeler birbirine değişik hatlarla bağlanacak. Tüm bölgelere tramvay hatları döşenmiş olacak. Mevcut tramvay araçları kaliteli, gürültüsü yok.

Kerem İşkan: Konya ile Bursa birbirine çok benzeyen iki güzide şehir. İki şehrin problemleri de birbirine benziyor. Konya'ya ilk tramvaylar geldiğinde yerli olmadığı için çok eleştirilmişti. Bursa'da da ilk tramvay yabancı şirketten alındı. 2004'ten bu yana Konya'da daha konforlu, daha fazla tramvay hattı sözü veriliyor. 104 milyon Avro'ya tramvay alındı. Siz bu tramvaylarınızı nasıl ürettiniz? Biz neden sizden tramvay almadık? Sizin tramvaylarınız daha mı kalitesiz? Bursa tramvaylarının bu güzel noktaya gelişinizi dinlemek isteriz?

Recep Altepe: Seçmenimize bu tramvayları kendimiz üreteceğiz sözünü verdik. 1 tramvay 8 trilyona geliyordu. 4 tramvay 32 trilyona denk geliyor. Bu tramvayları biz yapalım dedik. Tramvayı, metroları ve hızlı trenleri dışarıdan alıyoruz. Neden biz bunları yapmayalım dedik? Bunları yapacak sanayi altyapımız vardı. Her türlü lojistik desteği verebilirdik. Araştırmalar yaptık. Önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayalım, sonra dünyaya kendi tramvaylarımızı satalım. Avrupa'daki turist otobüslerinin birçoğu Türk malı. Neden Türk tramvayları dünya ülkelerine satılmasın? Bu işin startını böylece verdik. Bir yandan proje çizmeye başladık, bir yandan da bu işi nasıl gerçekleştiririz diye çalışmaya başladık. Adapazarı, Sivas, Ankara, Konya gibi şehirlerde araştırmalar yaptık. Gerçek anlamda bir durum tespiti yapıldı. 60'ın üzerinde mühendisi var. Devamlı yenilik yapan ve üreten bir firmaydı. Sac kesme makinası yapan bir firma. Onları cesaretlendirdik ve teşvik ettik. Tramvayı üretmeye başlama kararı alındı. Ondan sonra yola çıkıldı. 2 yıl içerisinde tamamen yerli araç yapıldı. Avrupa standartlarına uygun olması için tüm parçaların akredite olması gerekiyordu. Bir kısım parçalar yurtdışında yapılıyor. Zamanla tamamı yerli olacak. Bu araç yapıldı ve artık ihalelere girmeye başlandı. İpek Böceği tramvayları Avrupa ve dünya standartlarında üretiliyor. Bütün imalatlar kapalı kapılar ardından yapılmıyor. Bu çalışmalarınızı dünya standartlarına göre yapmak zorundasınız. Tüm mühendislik birikimleri bu tramvaylarda var. Tramvaylar testten geçiyor. Dünya standartlarına uygun diye sertifika alıyor. Bu araçlar bu şekilde sertifikalıdır. Her yerde kullanılır onayı alıyor. En büyük avantajımız ise maliyetlerler. Biz bu konuda çok avantajlıyız. Genç işgücüne sahibiz. Yaş ortalaması 30-32 arasında. Üretimimiz ve kalitemiz çok yüksek. Elemanlarımızın çoğu teknik okul mezunu. Bizim şu anda işcilik maliyetleri Avrupa'ya göre çok uygun. Burada yapılan üretim Avrupa'dan büyük talep görüyor. Bursa'da üretilen araçlar daha kaliteli ve daha az arıza yapıyor. Haziran ayı içerisinde bu tramvayları Bursa caddelerinde kullanmaya başlayacağız. Test sürüşlerine İtalyan ve Alman mühendisler katıldı. Artık bu üretimler dünyayla entegre olarak yapılıyor. Avrupa ve dünya standartları belgesini alan 7. firma olduk.

Kerem İşkan: Konya Büyükşehir Belediyesi, 104 milyon Avro'ya Çek Cumhuriyeti'nden tramvaylar aldı. Neden Bursa'nın İpek Böceği tramvayı alınmadı?

Recep Altepe: Bu araçları özel bir sektör yapıyor. Fakat bizim öncülüğümüzde

4-2.jpg

yapılıyor. Tramvay, metro ve hızlı tren üretmeye başlıyor. Bunlar sertifikayı alalı 2 ay oldu. Bu yıl belediye seçimleri yapılacaktı. Fakat seçimler 2014'e ertelendi. Konya Büyükşehir Belediyesi 'yeni tramvaylarla seçime gireyim' dedi. Bu yüzden Konya Büyükşehir Belediyesi, Çek Cumhuriyeti'nin Şkoda firmasını tercih etti. Konya, Samsun, İstanbul, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlarını buraya getirdik. Çok beğendiler. Bir an önce bitsin de şehirlerimizde kullanalım dediler. İnsanlar, Haziran ayından itibaren tramvayları görecekler. Neden Londra'da, Paris'te bizim tramvaylarımız kullanılmasın. Şu anda Fransa'nın otomobilleri Bursa'da yapılıyor. Haziran ayındaki testlerden sonra çok sayıda ihale yapılacak. Konya Büyükşehir Belediyesi, bir an önce tramvayları getirmek istedi. Çünkü seçimler de yaklaştı. Bu tramvaylar bir dönemde yapılmaz. Biz herşeyi hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz.

Rasim Atalay: Konya ile Bursa yatırımlar açısından da birbirine çok benziyor. Bunlardan biri de stadyum projesi. Bursa'nın ve Konya'nın stadyum ihalesini aynı firma aldı. Bursa'nın stadyum inşaatı ne durumda?

Recep Altepe: Bursa'ınn yeni stadyumu 45 bin kişilik bir stadyum olacak. Çok büyük ve özenle hazırlanmış bir proje. Dünyayı ve Avrupa'yı tarayarak bu projeyi hazırladık. Berlin Stadyumu gibi çatılı olacak. Avrupa standartlarında bir stadyum yapmak gerekiyordu. Son standartlara uyan çok güzel bir stadyum olacak. Çatısıyla, tribünüyle çok güzel bir proje. 2010 yılında stadyum projesi başladı. Bu yıl içinde tamamlayıp, açılışını yapmayı planlıyoruz. Eski stadyumun yerine de güzel bir meydan yapacağız. İnşallah Konya'nın da stadyumu bir an önce biter.

Sami Atıcı: Bursa'da kış sporları konusunda neler yapılıyor? Konya'da da Aladağ'ın kış sporlarının merkezi yapılmak isteniyor. Kış sporlarının Bursa'ya ne gibi getirisi var?

Uludağ Türkiye'nin en büyük kayak merkezi. Uludağ ile ilgili ne gibi projeleriniz var?

Recep Altepe: Bursa çok sektörlü bir şehir. Bursa, sanayi, tarih ve kültür şehri. Bursa, Osmanlı'nın ilk kurulduğu şehirdir. Bursa'nın böyle bir tarihi kimliği var. Bir yandan da Bursa doğal güzellikleriyle ilgi çekiyor. Termal tesislerimiz var. Yeni yapılan otellerimizde termal suyu kullanabiliyorlar. Bursa'nın denizi var. Uludağ'ımız var. Yüzlerce tarihi eser var. Uludağ'da 100'ün üzerinde manastır ve 7 tane krater gölü var. Uludağ, kış sporları için de önemli bir merkez. Türkiye'nin en büyük kayak merkezi Uludağ'da bulunuyor. Yeni oteller açılıyor. Dünyaca ünlü oteller Bursa'ya yatırım yapıyor. Uludağ, kış turizmi için popüler. Fakat yazın da kullanılıyor. Uludağ'da altyapıyı tamamlıyoruz. Seyir terasları yapıyoruz. Şu an teleferik hattı yapıyoruz. Uludağ'a karayolundan gitmeye çok fazla gerek kalmayacak. Diğer eksiklerin giderilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Otoparklar, yeni spor tesisleri de yapılacak. Dünyada Uludağ gibi bir yer yok. Uludağ için yeryüzünün cenneti diyebiliriz. Uludağ, Erciyes gibi kolay çözülmüyor. Uludağ aynı zamanda park alanı. Çok sayıda ağaç var. Erciyes bu konuda şanslı.

4-1.jpg

Sami Atıcı: Bursa'da ulaşım konusunda ne tür çalışmalar yapılıyor?

Recep Altepe: Bursa, yerinde durmuyor. 10 yıl önceki Bursa ile şimdi ki Bursa çok farklı. Çevre yolu çalışmaları devam ediyor. Hızlı Tren yapılıyor. Hızlı tren, Eskişehir hattına bağlanacak. Böylece Bursa Ankara ve Konya'ya da bağlanmış olacak. İstanbul ile bağlantımız artacak. İstanbul ile olan köprüyü geliştirmek zorundayız. Gemilerimizle bu çalışmayı başladık. İstanbul Deniz Otobüsleri'nin özelleşmesinden sonra sıkıntı olmuştu. İstanbul, Bursa arasında seferler başlamıştı. Şu anda da seferler artarak devam ediyor. İstanbul-Bursa arası uçak seferleri var. 20 dakikada İstanbul'a ulaşıyorsunuz. Bunların sayılarını artıracağız. Bursa'da merkeze uçuşları artırmayı hedefliyoruz. Bursa Hava Yollarını kuracağız. Tüm uçuşlarımızı İstanbul üzerinden yapıyoruz. İstanbul'un gölgesinde kalmak istemiyoruz.

Kerem İşkan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in önceki seçim bölgesi Bursa'ydı. Faruk Çelik'in, şimdiki seçim bölgesi Şanlıurfa. Bursa'nın şimdiki Bakanı ise Bülent Arınç. Çelik ve Arınç'ın Bursa'ya ne gibi katkıları var? Bursa'yı destekliyorlar mı?

Recep Altepe:Faruk bey, Bursa için çok emek gösterdi. Şimdi de Urfa'nın yatırımları için büyük çaba gösteriyor. Urfa'nın da çehresi değişiyor. Bursa'da bütün işleri Büyükşehir yapıyor. Restorasyonları, tramvay yatırımlarını, stadyum inşaatını belediye yapıyor. Urfa'da ise yatırımlar hükümet eliyle yapılıyor. Daha önce Bursa'ya destek verilmişti. Şimdi ise Urfa'ya destek veriliyor. Bursa'da her türlü imkan zaten var. Kültür merkezlerinin sayısı artıyor, tarihi eserler restore ediliyor. Kentlilik bilincinin oluşması gerekiyor. Medeniyetlerin burada canlanması gerekiyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz.

Rasim Atalay: Bursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınma alanında ne tür çalışmalar yapıyor?

Recep Altepe: Şehirlerin tamamı Büyükşehirler'le gelişti. Her yer şantiyeye döndü. Göç veren ilçelerimize yönelik çalışmalar başlattık. Akan suları değerlendirelim dedik. Madenlerimizi, güçlü esen rüzgarı değerlendirdik. Tarımın ve hayvancılığin gelişmesine katkı sağladık. Tüm bu ilçelerimize hizmet verdik. Amaç oradaki yer altı kaynaklarını kullanalım, su kaynaklarını kullanalım. Bu ilçelerimizde tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlayacağız. Avrupa ülkelerinde bunu en iyi şekilde görebilirsiniz.

Sami Atıcı: Anadolu şehirlerinden sanayi alanında neler bekliyorsunuz? Anadolu şehirlerine bir çağrınız var mı?

Recep Altepe: Sanayi bizim milli projemiz. Bizim paramız Türkiye'de kalsın istiyoruz. Şimdi Türk parası ile iş yapıyoruz. Yerli üretimle maliyetleri 3'te 1'e düşürdük. Türkiye, Bursa'sıyla, Konya'sıyla, Kayseri'siyle güçlensin istiyoruz. Yerli yatırımlara sahip çıkalım. Sanayimizi el birliğiyle kalkındırabiliriz. Konya'da veya Bursa'da bir birikim ve tecrübe varsa bundan istifade etmek zorundayız. İşbirliğini oluşturmak istiyoruz. Ülkemizi ancak el birliğiyle güçlendirebiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.