Anadolu Kartalı bu yıl uçmayacak

Anadolu Kartalı bu yıl uçmayacak

Uluslararası pek çok katılımın sağlandığı ve 16 yıldır aralıksız gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı bu yıl yapılmayacak. Pek çok ülkeden katılım sağlanan tatbikatın neden yapılmadığı açıklanmadı

2001 yılından bu yana Konya'da gerçekleşen Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı bu yıl yapılmıyor. Her yıl Nisan ayında yapılan Anadolu Kartalı-1 ve Haziran ayında gerçekleşen Anadolu Kartalı Tatbikatı -2 bu yıl siyasi krizler ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi nedenlerden dolayı iptal edildi. Muharipleri harbi kazanmak üzere eğitmek, seviyelerini sistematik olarak ölçmek, değerlendirmek ve taktik eğitimin geliştirilmesini yönlendirmek amacıyla 2001 yılından beri her yıl düzenlenen ve Dünyanın en kapsamlı hava tatbikatlarından olan Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı bu yıl yapılmayacak.  Uluslararası pek çok katılımın sağlandığı ve 16 yıldır aralıksız gerçekleştirilen tatbikatın gerçekleşmemesinin perde arkasında FETÖ/PDY operasyonları sonrası yaşanan pilot sıkıntısı ve NATO ülkeleri ile Türkiye arasındaki siyasi krizler olduğu tahmin ediliyor.

NATO'DAKİ KRİZ TATBİKATA YANSIDI

Bugüne kadar 33 bin 456 personel, 2 bin 742 uçak ile 23 bin 393 sortinin yapıldığı Anadolu Kartalı tatbikatları nedeniyle Konya’ya da pek çok pilot ve gözlemci geliyordu. Tatbikatlar boyunca pek çok otelde yüksek doluluk yaşanıyordu. Tatbikata Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, İtalya, Ürdün, Suudi Arabistan, Pakistan, İngiltere, Katar, Azerbaycan,  Fransa, İsviçre, Polonya, Hollanda gibi ülkeler katılmıştı. İsrail de 2005’e kadar tatbikata katılmış kamuoyunda oluşan tepkiler sonrasında 2005 sonrasında tatbikata katılmamıştı. Türkiye'nin Almanya, ABD  gibi ülkelerle yaşadığı krizler ve Arap ülkelerinin Katar'la yaşadığı kriz de tatbikatın iptal edilmesinde etkili olduğu iddialar arasında.

HAVA KUVVETLERİNDE PİLOT EKSİĞİ VAR

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli pilotlara yönelik FETÖ soruşturması başlatmış, soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, Malatya, Adana, Eskişehir, Balıkesir ve İzmir’de yapılan operasyonlarda 280 pilot gözaltına alınmıştı. FETÖ ile bağlantıları belirlenen pilotlar Konya Emniyet Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanmış, pilotların 100’ü tutuklanırken, 180’i ise itirafçı olmuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanan ihraçlar sonrasında pilot eksikliği kendini göstermişti. Öte yandan bir süredir NATO ülkeleri ile yaşanan krizin Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın bu yıl yapılmamasında payı olduğu tahmin ediliyor.

TATBİKAT NASIL YAPILIYOR?

Anadolu Kartalı Eğitimleri gerçeğe yakın savaş ortamında; basitten zora doğru giden bir senaryo dahilinde, yüksek teknolojinin sağladığı avantajla jenerik ortamda, eğitimin kalitesi bilgisayar ortamında ölçülecek şekilde icra ediliyor. Eğitimde amaç tüm katılımcıların bilgi ve becerilerini deneyip, aksaklıklarını ve eksiklikleri belirleyip gidermesi amaçlanıyor. Senaryonun temelini Av uçakları ve SAM sistemleri ile korunan Kırmızı topraklar üzerindeki taktik ve stratejik hedeflere karşı Mavi tarafın Kompozit Kuvvet Hava Harekatı ile taarruzları oluşturuyor. Komuta Kontrol Merkezi’nde, uçakların havadaki görüntülerinin (yeri, pozisyonu ve uçuş bilgileri) ACMI (Air Combat Maneuvering Instrumentation) vasıtasıyla aktarıldığı ve gerçek zamanlı izlenebiliyor. Ayrıca merkeze Konya Atış Sahasının görüntüsü de kamerayla aktarılıyor, AWACS ve Yer Radarlarının tespit ettiği izler ile Yerden Havaya füze ve uçaksavar sistemlerinin gerçek zamanlı arama, kilitleme ve vuruş görüntüleri takip edilebiliyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.