Anadolu Ankası Tatbikatı göz doldurdu

Anadolu Ankası Tatbikatı göz doldurdu

Konya’da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Anadolu Ankası-2019 tatbikatı göz doldurdu. Nefes tatbikatta senaryo gereği teröristlerin saldırısına uğrayan karakoldaki askerler kurtarıldı

Uluslararası Anadolu Ankası-2019 askeri tatbikatı Azerbaycan, İngiltere, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Pakistan ve Romanya Silahlı Kuvvetlerine ait unsurların katılımıyla devam ediyor. Konya’da geçen yıl düzenlenen Anadolu Ankası Tatbikatı’na 3 ülke katılmıştı. Bu yıl katılımcı ülke sayısı 6’ya yükseldi. 2019 Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı Konya’da 2016 yılında düzenlenen Anadolu Kartalı Tatbikatı’ndan bu yana en geniş katılımlı tatbikat oldu.

img_1167.jpg

 

2012 YILINDAN BU YANA DÜZENLENİYOR

10 yıldır gerçeğe yakın harekat ortamında Personel Kurtarma Görev Kuvveti unsurlarının eğitimi ile tecrübe seviyesini arttırmak amacıyla yılda iki dönem halinde 3. Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleşen tatbikat 2012 yılından itibaren bir dönemi milli, bir dönemi uluslararası olacak şekilde düzenleniyor. Jet uçakları, helikopterler ve kurtarma timlerinin katıldığı tatbikatta, harekat ortamında müşterek personel kurtarma usulleri denenerek geliştirilirken, komuta kontrol sürecinin etkinlikle işletilmesi hedefleniyor.

 

YERLİ VE YABANCI BASININ İLGİSİ YOĞUNDU

img_7599-001.jpg4-4-039.jpg

Tatbikatın basın ve seçkin gözlemci gününde 3. Ana Jet Üssünde ’Anadolu Ankası Park Yeri’nde tatbikata katılan uçak ve helikopterler görüntülendi. Ayrıca  Türk Yıldızları Akrobasi Timinin eğitim uçuşu izlendi. Türk Yıldızları’nın gösterisini katılımcı ülkelerin yanı sıra misafir ülkelerden gelen temsilciler de izledi. Özbekista, Bangladeş, Sırbistan, Macaristan, Hırvatistan, Makedonya, Almanya, Güney Kore, Malezya ve bazı Afrika ülkelerindeen gibi ülkelerden katılımcılar da Türk Yıldızları’nın gösterisini izledi. Tatbikata yabancı basının da ilgisi oldukça yoğundu. Belçika, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Azerbaycan ve Özbekistan medyası da Anadolu Ankası Tatbikatı’nı yakından takip etti. Tatbikat boyunca Azerbaycan devlet televizyonu AZ tv zaman zaman canlı yayın yaptı.

SİHA VE ATAK HELİKOPERLERİ GÖZ DOLDURDU

4-5-022.jpg

Ana brifingin ardından şehir merkezine 13,5 kilometre uzaklıktaki Konya Atış Sahasında gerçeğini aratmayan kurtarma tatbikatı gerçekleşti. Milli mühimmat yüklü ANKA isimli SİHA’nın da ilk kez katıldığı tatbikatın senaryosuna göre, bir sınır karakolu baskına uğradığını bildirdi. Düşman unsurlarının bulunduğu bölge F-16 savaş uçaklarınca vurulurken yaralanan 4 askeri kurtarmak için gelen Özel Kuvvetler, Kara Kuvvetleri ve Azerbaycan Arama Kurtarma helikopterlerine milli ATAK helikopteri eşlik etti. ATAK helikopterleri düşman piyade unsurlarının ateşine top atışıyla karşılık verdi. Tatbikatta 10 düşman unsuru yok edilirken düşen bir F-16 savaş uçağının pilotu da kurtarıldı. Nefes kesen tatbikatın sonunda  uçaktan atlayan paraşütçü askerler katılımcı ülkelerin bayraklarını açarak yere inerken helikopterler ve savaş uçakları alçak uçuş yaparak katılımcıları selamladı. Misafir ülkelerden gelen katılımcılar da tatbikata tam not verdi. Anadolu Ankası Tatbikatı’na önümüzdeki yıl daha fazla ülkenin katılması bekleniyor.

 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.