Amerikan Halkı Işid’e Askeri Müdahale İstemiyor

Amerikan Halkı Işid’e Askeri Müdahale İstemiyor

ABD’de kısa süre önce yapılan bir anket, Amerikalıların büyük çoğunluğunun hala IŞİD’e yönelik olası bir kara operasyonuna sıcak bakmadığını ortaya koydu.ORC International araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre her...

ABD’de kısa süre önce yapılan bir anket, Amerikalıların büyük çoğunluğunun hala IŞİD’e yönelik olası bir kara operasyonuna sıcak bakmadığını ortaya koydu.

ORC International araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre her 10 Amerikalıdan 6’sı kara harekâtı istemiyor. “ABD’nin IŞİD’e karşı muharebe harekâtı yapmak üzere kara birlikleri göndermesine olumlu mu yoksa olumsuz mu bakarsınız?” sorusuna, Amerikalıların yüzde 38’i “olumlu bakarım” derken olumsuz bakanların oranı yüzde 60 oldu.

Anket, ABD’nin mevcut IŞİD politikasından da Amerikalıların pek memnun olmadığını gösteriyor. Ankete göre Amerikalıların yüzde 54’ü Suriyeli muhaliflere yönelik silah ve eğitim desteğine olumsuz bakıyor. Olumlu bakanların oranı ise yüzde 42. Buna rağmen halkın yüzde 59’u IŞİD’in zayıflatılması ve yok edilmesi stratejisinin başarılı olacağını düşünüyor.

Halkın çoğunluğu kara harekâtı istememesine rağmen, ABD yönetiminin kara harekatı yapacağını düşünenlerin oranının yüksekliği göze çarpıyor. Halkın yüzde 75’i IŞİD’e kara operasyonu yapılacağını düşünüyor.

OBAMA’YA BAKIŞ DÜZELİYOR

Ankette katılımcılara Obama yönetimi hakkında da birçok soru sorulmuş. “Obama’nın başkanlığından memnun musunuz?” sorusuna halkın yüzde 44 memnunum derken; yüzde 52 “memnun değilim” cevabını verdi. Mayıs ayından bu yana yapılan 4 ankette de Obama’dan memnun olmayanların oranı yüzde 55 çıkmıştı. Böylece memnun olmayanların oranında yüzde 3’lük bir gerileme oldu. Ancak memnun olanların oranında sadece yüzde 1’lik bir yükselme var.

Katılımcılara, Obama’nın dış siyaset, ekonomi, sağlık, terörizm ve IŞİD politikası da soruldu. Buna göre yüzde 56 ile Amerikalılar en çok Obama’nın ekonomi ve sağlık politikasını beğenmiyor. Amerikalıların yüzde 49’unun onayını alan IŞİD stratejisi, Obama’nın halk tarafından en olumlu bakılan politikası olarak öne çıkıyor. Obama’ya başkomutan olarak güven ise yüzde 48 oranında.

Amerikalılar Obama’nın diğer ülke liderlerinden yeterince saygı gördüğünü düşünmüyor. Ankete katılanların yüzde 55’i diğer ülke liderlerinin Obama’ya saygı duymadığını ifade etti. Yüzde 42’si ise saygı duyulduğunu düşünüyor.

Amerikan halkı ülkenin gidişatı konusunda da ikiye ayrılmış durumda. “Ülkede işler sizce nasıl gidiyor?” sorusuna halkın yüzde 3’ü çok iyi, yüzde 47’si iyi, yüzde 30’ü kötü, yüzde 19’u ise çok kötü cevabını verdi.

ORC International araştırma şirketinin CNN için yaptığı anket 25-28 Eylül arasında 1,055 yetişkin Amerikalıyla görüşülerek gerçekleştirildi. Telefon yoluyla yapılan anketin, yüzde 3’lük sapma payı olduğu ifade edildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.