Altın fiyatları uçtu

Altın fiyatları uçtu

İngiltere halkının yapılan referandumda AB'den ayrılma kararı alması, piyasada büyük bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Altın fiyatlarında yaşanan rekor artış esnafı ve vatandaşı zor duruma soktu

İngiltere'de seçmen, Avrupa Birliği (BM)'den ayrılmaya karar verdi. Alınan karar, dünya piyasasını etkilediği kadar kısa zamanda Türkiye ekonomisine de damga vurdu. Altın, Euro ve dolarda ani yükselişler oldu. Altın, büyük bir refleks göstererek, AB oylamasını satın aldı. 114 bandında seyreden altın fiyatları, 124-125 bantlarına fırladı. Durum en çok esnafı ve vatandaşı düşündürüyor. Düğün yapmak için altın alacaklar, zor durumda. Böyle giderse vatandaşın alım gücü bir hayli azalacak. Piyasalarda yaşanacak durgunluk ise esnafı daha çok zorlayacak.

ALTININ KADERİ BU HAFTA BELİRLENECEK

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması dünyayı şaşırttı. Altın fiyatlarında yaşanan ani düşüş ve yükselişler, esnafı ve vatandaşı tedirgin etti.  Piyasalarda şuan itibari ile büyük bir durgunluk yaşanıyor. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sarraf Fidan İşletme Sahibi Mehmet Kuşdemir, Türkiye'nin kullanılacağını dile getirerek, “Kararın Türkiye üzerinde kısa ve orta vadeli olumsuz etkileri olacak. Kısa vadeli bakıldığında finansal piyasalar üzerindeki belirsizliğin artması nedeniyle TL cinsinden varlıklar değer kaybedecek. Yaşanılan olaylar, yükselen altın, dolar ve Euro fiyatları Türkiye açısından farklı bir propaganda oldu. İngiltere dışarıya, Türkiye içeriye söylentileri yaygınlaşmaya başladı. İyi etkilenmedik. Altın almak zorlaştı. Yaz ayları genellikle düğünlerin yapıldığı aylar. Vatandaşın alım gücü böyle giderse daha fazla düşecek. Kimse düğün veya hediye etmek için altın alamayacak. Esnaf olarak biz de zora düştük. Piyasadaki durgunluk inşallah böyle sürmez. Altının kaderi bu hafta içinde yapılacak görüşmelerin ardından belli olacak. Önümüzdeki süreçte dönem dönem rahatlamalar olsa da bunun artçı etkileri sürebilir” dedi.

ÖNCE YÜKSELDİ SONRA DÜŞTÜ

Kararın alınma aşamasında bile piyasaların anında hareketliliğe geçtiğini belirten Kuşdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Altının gram fiyatı, İngiltere'deki referandumdan çıkan Brexit sonucunun piyasalarda neden olduğu şok etkisi ile 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. İngiltere'deki beklenmedik sonuçların ardından dolar 3 TL'yi aşarken, altının onsunun 1.358 doları görmesiyle yurt içinde altın rekor üstüne rekor kırdı. Çeyrek altının fiyatları şu sıralar çok yüksek. Alış 201, satış 209 TL.  24 ayar altın 123, 22 ayar altın 119, 18 ayar altın fiyatı ise 99 liradan satışa sunuluyor. Euro ve dolar da kısa sürede ani bir yükseliş yaşadı. Kararın netleşmesiyle birlikte bir düşüş oldu. Akıllardaki soru işareti hala gitmedi. Gidişat pek iç açıcı değil.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.