Alternatifler bitirdi

Alternatifler bitirdi

741. Vuslat Yıldönümü Törenleri alternatif kutlamalar ve tanıtım eksikliği nedeniyle yeterli ilgiyi görmedi. 17 Aralık'ta Konya'da yapılan Şeb-i Arus törenlerine beklenen katılım olmadı

Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Törenleri, Şeb-i Arus programıyla sona erdi. 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Şeb-i Arus programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bakanlar, yabancı konuklar, Konya protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bu yıl yeterli tanıtımın yapılamaması ve alternatif kutlamalar yüzünden törenlere beklenen ilgi olmadı.

Törenlerin son günü olan Şeb-i Arus programı uzun protokol konuşmalarının gölgesinde kaldı. . Şebi- Arus Gecesi'ne Hz. Mevlana'nın dostluk, kardeşlik ve sevgi mesajlarından çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzetmeleri ve göndermeleri damga vurdu. Konuşmaların uzaması ve zaman zaman siyasi mesajlar içermesi ise törenlerin ruhuna yakışmadı. Trafiğin tıkanmasından dolayı da ziyaretçiler salona girerken uzun kuyruklar oluşturdu. Salonun dolması geciktiği için program belirlenen zamanda başlamadı. Programın geç başlamasına rağmen beklenen ziyaretçi sayısına ulaşılmadı. Salondaki boş koltuklar gözlerden kaçmazken, dakikalarca süren protokol konuşmaları Şeb-Arus Gecesi'nin önüne geçti. Geçmiş yıllara göre yurt dışından gelen misafir sayısında da azalma olduğu gözlendi. Töreninin geç başlamasının yanı sıra, sema töreninin geç saatlerede başlaması yüzlerce vatandaşın salondan ayrılmasına neden oldu.

4-1.20141219093643.jpg

ALTERNATİF ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİ KUTLANILDI

İstanbul'da 13 Aralık'ta düzenlenen alternatif Şeb-i Arus programına ise 15 bin kişi katılmıştı. Programın Ahmet Özhan'ın tekelinde olmaması da yoğunluğu artırmıştı. Alternatif Şeb-i Arus programı sadece İstanbul değil Türkiye'nin birçok ilinde farklı günlerde icra edildi. Bitlis, Tokat, İzmir, Ankara, Antalya ve daha birçok şehirde Şeb-i Arus kutlamaları yapıldı. Alternatif kutlamalar yüzünden Konya'da Şeb-i Arus Gecesi'ne yeterli ilgi olmadı. Konya'daki törenlerin kendini yenileyememesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün törenlere gereken önemi göstermemesi yüzünden Konya'daki Vuslat törenlerinin içi her geçen boşalıyor ve törenlere ilgi azalıyor. Törenler için 800 bin liraya yakın harcama yapıldığı da iddialar arasında.

4-2.20141219093653.jpg

BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ

741. Mevlana'yı Anma Etkinlikleri hakkında konuşan TÜRSAB Konya BYK Başkanı Kazım Yanar, törenlerin beklenildigi geçmediğini söyledi. "Artık bu törenden ders çıkarmalıyız" diyen Yanar, 5 yıl önce yapılan Şeb-i Arus töreniyle bu yıl yapılanın arasındaki tek farkın seyirci sayısı olduğunu söyledi. Salonun dolmamasını ise üzülerek karşıladıklarını ifade eden Yanar, "Sema ayinine geçildiğinde salon boşalmaya başladı. Oteller boş kalınca endişilerimiz olmuştu ama bu kadar olacağını tahmin etmedik. Artık; STK, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte bir araya gelerek buna çözüm aramalıyız. İlk başka konsepti değiştirerek Ahmet Özhan'dan vazgeçmeliyiz. İstanbul'un fark atması ise daha yenilikçi olmasıdır. Yurt dışından gelen ziyaritçiler İstanbul'u tercih etti. Yabancı ziyaretçi sayısında azalma yaşandı. Suçu birbirimize atmamalıyız. Hep birlikte buna bir çözüm bulmalıyız. Aksi takdirde önümüzdeki yıllar için endişemiz artacaktır" ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum