Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Alternatif ürün çeşidi  kinoa

Alternatif ürün çeşidi  kinoa

Bu bitki çeşidini ilk duyan okurlarım bir şaşkınlık içerisinde olsa da üreticilerin bilhassa kıraç tarımla uğraşan kesimin mutlak surette dikkatlice bu yazıyı okumasında fayda vardır.

Eğitimlerimizde buğday arpadan başka ne önerirsiniz sorusun  cevabını  bu hafta köşemizde vermeye çalışacağım.

**

Üreticilerimiz geçtiğimiz yıllarda, kıraçda  yağlık bitkilere alternatif olarak düşündüğü Aspir tarımı ile uğraştı, Bakanlık kilo başına desteği 50   kuruş  gibi, ciddi bir rakamlara taşıması, bu ürüne  çiftçiler tarafından hedeflenen yönelme, bir türlü hız kazanmadı. TKDK geçtiğimiz yıllar da  Makine ekipman Hibesini Tıbbı aromatik bitkiler ekimi ile verdi, bu bağlamda Anadolu ve diğer bölgelerde ciddi anlamda Aspir ekimi  artmıştı. 

**

Hatta bir ara iyi tarım uygulama destekleri kapsamına alınması da Aspir ekimini hızlandırmıştı. Aspir, iyi tarım uygulamaları kapsamından çıkarıldı. Şu anda Aspir tarımı arzu edilen boyutlara bir türlü ulaşamadı. Umut ederim ki besin değeri Zeytin yağı ile aynı olan bu ürün ciddi ekim alanlarına ulaşarak, yağ açığını kapatıp dışa bağımlılıktan kurtarır.

**

Kinoa bazı uzmanlara göre dünyada ki açlık sorununa çare olabileceğini söylemesi, besleme değerinin yüksek olması, Anadolu şartlarında yetişebilmesi, tohumlarının  bakliyat çeşitleri gibi yiyecek olarak kullanılması ,cazibesini yeni yeni artırmıştır. İklim değişiklikleri ve başta pirinç olmak üzere diğer ürün  maliyetlerinin artması ve üreticinin  kıraç şartlarda Hububat ekiminden yeteri kazanç sağlayamaması bu ürünün ekimini cazip hale getirecektir.

**

Kinoa bitkisinin yıllık yağış ihtiyacının 250-380 mm olması, kurağa  dayanıklılığı, Nisan  ve mayıs aylarında ekiminin yapılması, vejetasyon suresinin 120 gün olması, kıraç alanlarda 150-350kğ/da  verimi mutlak surette bu bitkiyi,sulu tarımın yapılamadığı alanlarda, ekimini hızlandıracağı kanaatin deyim. Ayrıca kğ fiyatının geçtiğimiz sene 2 Amerikan doları olması sizleri şaşırtmış olsa da dünya piyasası bu şekilde. Günümüzde de 7-8TL arasında alındığı bilinmektedir.

**

Kadınhanı ilçemizde bir çiftçimizin yaklaşık 1400 dekar arazide sadece Kinoa  ekmesi, ister istemez dikkatimden kaçmadı,İyi tarım uygulamaları kapsamına alınması da bir artı olarak düşündüğümüzde İştah kabartıcı bir kazanç söz konusu olacağını tahmin etmekteyim. Kadınhanı ilçemizde Hasadın bugünlerde yapılması ne kadar verimin alınacağı benimde merakımı artırmaktadır. Bu haberi de önümüzdeki günlerde geniş olarak siz değerli  üreticilerimizle paylaşacağım

**

Basit bir hesap yaptığımızda en kötü şartlarda dekara 150 kilogram verim elde edildiğinde 1000-1150TL arasında bir getirisi söz konusu olacaktır, Birde iyi tarım uygulamaları desteği ilave edildiğinde gerçekten sulu tarım yapılan arazilerden bile, kar marjı  yüksek bir tablo ortaya çıkmaktadır.Birde verimin daha yüksek olması düşünüldüğünde hesabı sizler yapın.

**

Kinoa bitkisinin tarım ve hasadını, kullanıldığı yerleri, Pazar payını, tohumunun nereden elde edileceğini ister istemez neden bahsetmediğimi  belki düşünen okurlarım olacaktır.Kısa bir zaman içerisinde sizlere haber olarak gazete ve internet sitemizden geniş şekilde paylaşacağım.

**

Bu bitkinin Anadolu ve diğer bölgelerimizde ürün deseni olarak yer alması gerektiğini düşünüyor,sadece tarımın kıraçta buğday ve arpa ile sınırlı kalmaması gerektiğini savunuyorum,Çiftçilerimizin bizlere sadece! hububatın yerine ne ekelim? Sorusu, soru olarak kalmasın bilakis bu ve buna benzer ürünler ekilerek uygulamaya geçilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR