Alternatif enerji üretimi yapılacak

Alternatif enerji üretimi yapılacak

Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) mali desteği ile kurulan “Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı” ile yatırım maliyeti düşük, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir en önemli enerji kaynaklarının üretimi yapılacak.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, “Günlük kullandığımız enerji kaynaklarının %80’i fosil yakıtlarından elde edilmektedir. Kömür, petrol ve doğal gaza olan bağımlılık Dünya nüfusunun hızla artması ve endüstriyel gelişme ile her geçen gün artmakta ve fosil yakıt rezervlerinin hızla tükenmesine yol açmaktadır. Fosil yakıtların yerini alabilecek yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları üzerine yapılan Ar-Ge çalışmalarında özellikle güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve jeotermal enerji üzerine yoğun araştırmalar ve endüstriyel uygulamalar bulunmaktadır. Kullanılan yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarındaki en büyük dezavantaj ise yatırım maliyetinin yüksek olması ve ileri teknoloji gereksinimidir” dedi.

MEVKA'NIN MALİ DESTEĞİ YÜZDE 40

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı ile yatırım maliyeti düşük, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir enerji üretiminin yapılacağını belirten Öktem, “Laborutuvarında biyoyakıt üretimi üzerine Ar-Ge faaliyetlerine başlanmıştır. MEVKA’nın yüzde 40.63 mali desteği ve KGTÜ’nün finansman desteği ile toplam 1 milyon 75 bin 350 TL bütçe ile desteklenen 'Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı Kurulumu Projesi' kapsamında satın alınan son teknoloji ve yeni nesil cihazlardan oluşan makina-teçhizat alt yapısı ve alanında uzman laboratuvar personeli ile özel besiortamlarında, klimatize ve fotosentetik ışıklandırmalı özel büyütme odalarında ve büyük hacimlerde fotobiyoreaktör içerisinde yenilenebilir ve sürdürülebilir alternatif enerji kaynakları üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir. Alg kültürlerinin moleküler biyolojik ve kimyasal yöntemlerle analizi ile mevcut alg kültürlerinden yüksek verimde yağ eldesi, yağların karakterizasyonu, farklı ekstraksiyon yöntemlerinin optimizasyonu sonucunda biyoyakıt üretimi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Alg kültürlerinden elde edilen biyoyakıt/biyodizel sonrasında kalan atık kısım ise bitkisel üretimde gübre olarak değerlendirilen tamamen organik bileşenlerden oluşan biyoçözünür bir materyal haline gelmektedir. Kullanılan mevcut alg kültürlerinin yanı sıra çevresel kaynaklı alg kültürleri de izole edilmekte ve moleküler yöntemlerle bu kültürlerin karakterizasyonu ve büyük ölçekte üretimi için optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan “Alternatif Enerjiler Araştırma Laboratuvarı” fosil yakıtların yerini alabilecek, yenilenebilir, sürdürülebilir ve çevre dostu enerji kaynakları üzerine yürütülen Ar-Ge faaliyetleri konusunda ülkemizdeki odak noktalarından biri olmayı hedeflemektedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.