Alpkan fazilet abidesiydi

Alpkan fazilet abidesiydi

Konya Aydınlar Ocağı’nda, Davutoğlu’nun arkadaşı Taşkent’li Mehmet Emin Alpkan anıldı. Mehmet Özgüzar, dâva adamı Alpkan için “O talebe hastası, ahlâk ile fazilet âbidesi bir insandı” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, 1917 Taşkent (Pirlerkondu) doğumlu olan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun babasının en yakın arkadaşları arasında bulunan dâvâ adamı Mehmet Emin Alpkan’ın hayatı anlatıldı. Konuşmacı Mehmet Davutoğlu’nun arkadaşı Mehmet Özgüzar, vatansever ve milliyetperver dâva adamı Mehmet Emin Alpkan’ı, “Taşkent Vakfı’nı kuran ve Mehmet Davutoğlu’yla birlikte talebelere hizmet eden insan ve talebe hastası bir adamdı. Davutoğlu’yla birlikte Milli Türk Talebe Cemiyeti’nin hapse düşen gençlere maddi ve manevi yardımlarını hiç esirgemediler Mustafa Nurullahoğlu dayısı idi. Babamla birlikte devamlı Kapu Camii’ne giderlerdi. O iyi bir milliyetçi hocaydı. Azametli bir adamdı. Memlekete çok hizmetleri olan delikanlı birisiydi. Ahlâk ve fazilet âbidesi olan bu insanla Taşkentliler iftihar etmelidir” şeklinde anlattı. Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı yazar Mustafa Sinan Ümit de, M. Emin Alpkan’ın hayatından kesitler sunarak “Ailesi Horasan taraflarından gelip Anadolu’ya yerleşen Avşar boyuna bağlı bir obaya mensuptur. Babası Alpkanlar'dan Koca Mehmetoğlu âma Lâtif Hoca, annesi Hacı Velilerden Zeliha Hanım’dır. 1917 yılında Konya’nın Taşkent (Pirlerkondu) kasabasında doğdu. Küçük yaşta babasını kaybettiği için herhangi bir tahsil göremedi ve bir mesleğe giremedi. Annesi onun millete ve vatana faydalı bir insan olması için çırpındı” diye konuştu.

5-2.20150702103634.jpg

CUMA’YA GİTTİĞİ İÇİN İŞTEN ATILDI

Sıkıntılı ve imkânsızlıklar içinde bir hayat süren Mehmet Emin Alpkan’ın konuştuğu siyasi liderler arasında Necmeddin Erbakan, Alpaslan Türkeş, Süleyman Demirel’in geldiğini ve paşalarla arkadaşlık kurduğunu hatırlatan Sinan Ümit, İsmail Hamid Danişmend, Nureddin Topçu, Atsız ve İsmet Tümtürk ile birlikte toplantılar tertip ederek gönül verdiği milliyetçilik davasının yılmaz savunuculuğunu yaptığını, bakkal dükkânını ise ahlâk ve fazilet okulu haline getirdiğini kaydetti. Ümit, 1974’de Taşkent Kitabı’nı yazan M. Emin Alpkan’ın bir hatırasını da dinleyicilerle şöyle paylaştı: “Mehmet Emin Alpkan, evinden kitapları bir çuvala doldurularak 1960 ihtilalinde askerler tarafından bir ceepe bindirilerek kışlaya götürülüyor. Daha önceden arkadaş olduğu kışla komutanı Korgeneral Fahri Güventürk ile karşı karşıya geldiklerinde, “Ne hayırdır Mehmet Bey, burada ne işiniz var”  deyince; askerler beni aldılar buraya getirdiler, cevabına karşılık Güventürk’ün “Beyefendiyi aldığınız yere tekrar bırakın” diyerek kışla kapısından geriye yolluyor.” Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, bir dahaki seneki Anma Toplantısına Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu da davet edeceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.