Alpakalar ikinci defa doğum yaptı

Alpakalar ikinci defa doğum yaptı

SÜ ile Avustralya merkezli Global Alpacas Şirketi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’ye getirilen alpaka develeri Konya'daki uyum sürecini başarıyla sağladı. Alpakalar ikinci doğumlarını gerçekleştirdi

Selçuk Üniversitesi ile Avustralya merkezli Global Alpacas Şirketi’nin ortaklaşa yürüttüğü  bilimsel bir proje kapsamında Türkiye’ye getirilen alpaka develeri, Konya’nın iklim ve doğa şartlarını sevdi. 2014 yılında Konya'ya getirilen Alpaka develeri ikinci defa doğum yaptı. Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü'nde oluşturulan özel yaşam alanınında doğumu gerçekleşen Alpaka develerinin sayısı artmaya devam ediyor.  SÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olan alpaka develerinin Türkiye'ye uyum sürecini başarıyla tamamladıklarını söyledi.

aa-002.jpg

ALPAKALAR YENİ DOĞUMLAR YAPIYOR

Bu aşamalardan birini daha zahmetsiz şekilde tamamladıklarını belirten Polat, "355 günlük gebelik sürecini başarıyla tamamlayan alpakalarımız yavrularını dünyaya getirdi. Avustralya'da doğal çevrelerinde hiçbir müdahaleye gerek kalmadan doğumlarını gerçekleştiren alpakalar, Türkiye'de de aynı şekilde müdahalemize gerek kalmadan doğum yaptılar. 2014 yılında Davut isimli Alpaka devemiz dünyüyü gelmişti. İlk Türk vatandaşı alpakaydı. Birkaç gün önce de Davut'un Tansel'den doğma oğlu Efe dünyaya geldi.  Bizlerin görevi de önemli ölçüde tamamlandı sayılır, ülkemiz için yeni bir çiftlik hayvanı türü olan alpakaların, yaşayıp çoğalabileceğini gördük. Katkısı, ilgisi olanlara teşekkür ediyorum" dedi.

alpaka-develeri-(5).jpg

UYUM SÜRECİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olan alpaka develerinin Türkiye’ye uyum sürecinin Selçuk Üniversitesi bünyesinde oluşturulan izole alanda devam ettiğini belirten Polat, uyum sürecinin başarıyla tamamlandığını söyledi.  Gerekli koşulların aşama aşama sağlandığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Polat, “Alpakalarımız ilk geldiği hafta kırkımları yapılmıştı. Daha sonra zaten havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye hava şartlarına uyumluluk açısından herhangi bir problemin kalmadı. Bulundukları yerdeki hava sıcaklığını 18 derecenin altına düşürmemeye çalışıyoruz. Gündüzleri havanın sıcak olması nedeniyle dışarıya çıkarıyoruz” dedi.

t+-rkiyeÔconin-¦-lk-alpaka-develeri-sel+gukÔcoa-geldi-2.jpg

ALPAKALAR 24 SAAT GÖZETİM ALTINDA

Gelişimlerinin rapor edildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Polat, “Hayvanların gelişim sürecinin her aşamasını dört haftada bir kez Avustralya’daki şirkete rapor ediyoruz. Hayvanlardan alınan kan örneği ile gelişim sürecini takip ediyoruz. Metabolizmalarını, ultrosonla karınlarındaki yavrunun gelişimini, yünlerinin uzaması ve kalitesini ve parazitolojik yönden muayene sonuçlarını tek tek rapor ediyoruz. Ayrıca hayvanların davranışlarını 24 saat kamera ile kaydediyoruz. İleride bu kameralardan ikisinin kayıtlarını internet ortamına aktaracağız ve sadece Avustralya’daki şirket yetkilileri değil alpakaların Türkiye’ye uyum sürecini merak eden herkes takip edebilecek” ifadelerini kullandı.Alpakaların uyum süreci için önemli güvenlik tedbirlerinin de alındığını söyleyen Polat, “Etrafını tel örgü ile çevirdiğimiz çiftliğimiz için çeşitli güvenlik önlemleri aldık. Gerek burada bilimsel çalışma yürütenlerin gerekse çalışanların dışarıdan zararlı olabilecek tehlikeli enfeksiyonları getirebilme ihtimaline karşı önlem almak amacıyla hijyen bariyeri oluşturduk. Girişte hijyen bariyerinden geçerek daha siteril bir şekilde hayvanlarımızla ilgilenebiliyorlar. Gelenler hijyenik su ve ilaçla ayakkabılarını yıkadıktan sonra ayaklarına giydirdiğimiz galoşlarla ve gerekirse tek kullanımlık tulumlarla girebiliyorlar” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.