Alpaka yünü üretilecek

Alpaka yünü üretilecek

Konya'ya Avustralyalı bir yatırımcı ile Selçuk üniversitesi işbirliğinde, içinde yaklaşık 600 Alpaka devesinin bulunduğu bir çiftlik kurulacak. Dünyanın en kaliteli yününe sahip olduğu bilinen Alpaka yünü, bu sayede Konya'dan dünyaya satılacak.

2013 yılının Ekim ayında Avustralya'dan bilimsel çalışma amacı ile Konya'ya getirilen Alpaka develerinin 2.5 yıl sonra özel bir programla bölgeye adaptasyonu sağlandı. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esat Sami Polat'ın hazırladığı “Alpaka Develerinin Farklı Coğrafi Koşullara Adaptasyon Süreci Projesi” kapsamında Avustralya'dan Alpaka üreten bir firma vasıtasıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izni ile getirilen 9 Alpaka devesi çiftliğe uyum sağladı. Adaptasyon sürecinin başarılı geçmesi develerin üretim aşaması başlattı. Çiftlikte şuan itibariyle 1'i  yavru olmak üzere toplamda 10  Alpaka devesi bulunuyor. Bu sayının 4 tane devenin gebe olması sebebiyle ilerleyen zamanlarda artması bekleniyor.  Dünyanın en kaliteli ve pahalı kumaşlarının imal edildiği Alpaka yününden keçe sanatında kullanmak için de yararlanılıyor. Bakımının düzenli olarak yapıldığı Alpaka develerine rahatlamaları için günün 24 saati radyo dinletiliyor.

GEVİŞ GETİRSEDE ÇOK ÖZEL BİR TÜR

Alpaka develeri ile ilgili bilgiler veren Polat, develerin çok iştahlı yemek yediğini belirtti. Alpaka develerinin özel bir bakım istediğini söyleyen Polat, “Alpaka develeri Güney Amerika’da And Dağları’nda bulunan bir deve türüdür. Evcilleştirilebilen bir hayvan. İnce bacaklı, uzun ve ince boyunlu, küçük kafalı bir görünümleri vardır. Ağırlıklı olarak yünleri için beslenirler. Diğer develer gibi hörgücü bulunmaz. Genelde tek renkli olup, 50-65 kilo aralığındadırlar. Bunlar kendilerini grup içerisinde çok rahat hissederler. Sosyal bir hayvan türüdür. Grup halinde gezen hayvanların içinde uyuyanlar olsa bile en az iki tanesi çevreyi dikkatlice izler. Gelebilecek tehlikelere karşı hep birlikte hareket ederler. Alpaka devesi sürüsü ile kurt bile baş edemez” dedi.

ÖZEL BİR PROGRAMLA BAKIYORUZ

“Alpaka devesi, yününün dışında düşük yağ ve kolesterollü bir ete sahip.  Derisi de ayrı bir sektör” diyen Polat, Alpaka devesinin küçük bir çocuk gibi sevgi istediğini dile getirdi. Değişik program ve periyotlarla Alpaka develerinin yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Polat, şunları kaydetti: “Özel bir beslenme programı geliştirdik. Salgın hastalıklara karşı hayvanların bağışıklıklarını güçlendiriyoruz. Parazitle mücadele ve üreme programları yaptık. Sıkı uygulama ve bakımlarını yakından takip ediyoruz.”

İTHALATIN ÖNÜ AÇILACAK

Avustralyalı bir yatırımcının  600 Alpaka devesi ile birlikte Konya'da çiftlik kuracağını ve Konya'dan dünyaya Alpaka yünü satılacağını da belirten Polat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu proje Avustralyalı bir yatırımcı ile Selçuk Üniversitesi arasında gerçekleştirilecek. Yünün ticari materyale dönüştürülmesi sağlanacak. Alpaka develeri özel bir kargo uçağıyla getirilecek. Alpaka yününün alerjik etkileri yok denilecek kadar az ve kaşındırma yapmıyor. Dokunuşta yağlılık hissi vermez. Doğal elastikliği sayesinde örülebilir ve kumaşı kırışmaz. Yumuşaklığı diğer yünlere göre daha fazla hissedilir. Alpakalar genellikle yüksek yerlerde ve dondurucu ortamlarda yetiştikleri için kürkleri neredeyse diğer tüm hayvanlarınkinden daha fazla ısıl kapasiteye sahip. Bu da beraberinde ısıl etkilere karşı çok iyi koruma sağlar. Alpaka liflerinden yapılmış giysiler yıllar boyunca güzelliklerini kaybetmezler. Fiyatı da kalitesi ile artmaktadır.”

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.