Almanya'ya Milyarlar Yatıran Genç Katar Emiri, Merkel İle Görüştü

Almanya'ya Milyarlar Yatıran Genç Katar Emiri, Merkel İle Görüştü

Petrol ve doğalgaz zengini Katar’ın geçen yıl iktidara gelen 34 yaşındaki genç emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ilk kez Almanya’ya resmi bir ziyarette bulundu. İlk görüşmesini Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile yapan genç emir, daha sonra...

Petrol ve doğalgaz zengini Katar’ın geçen yıl iktidara gelen 34 yaşındaki genç emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ilk kez Almanya’ya resmi bir ziyarette bulundu. İlk görüşmesini Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile yapan genç emir, daha sonra Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi, askeri törenle karşılandı.

Katar Emiri, akşam saatlerinde ise lüks bir otelde Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi/Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Genç Şeyh Hamad Al Sani Almanya’da geçen yıl yaptığı yatırımları ile kendisinden oldukça fazla bahsettirmeyi başardı. Alman dünya devi Deutsche Bank’tan ilk etapta 1,75 milyar Euro hisse satın aldı, bu bankaya 2 milyar Euro’dan fazla para yatırdı. Şahıs bazında yüzde 6’lık oranla bankada en fazla hisseye sahip kişi oldu. Hamad Al Sani bununla da yetinmeyerek Hochtief ve Volkswagen gibi Alman dev şirketlerine de yatırımlar yaptı. Şeyhin mal varlığının 70 milyar solar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Yaklaşık bir ay önce yaşanan bir olay ise Almanya-Katar ilişkilerinde diplomatik krize yol açmıştı. İkili ilişkileri düzeltme işi ise dün Angela Merkel’e düştü. Merkel’in Bavyera merkezli ortağı CSU Partili Federal Kalkınma Bakanı Gerd Müller, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Katar’ı terör örgütü IŞİD’e mali destek vermekle suçlamıştı. İlgili açıklama kıyameti kopardı. Katar hemen ülkesindeki Alman büyükelçiyi çağırarak olaya sert tepki gösterdi. Alman hükümeti ise özür dilemek zorunda kaldı. Bu nedenle Almanya ziyaretinde şeyhin memnun edilmesi için büyük çaba harcandığı bir sır değil.

Katar Emirliği, Almanya için Körfez ülkeleri içinde en önemli para kaynağı. 2013 yılının sadece ilk yarısında bu ülkeye toplam 635 milyon Euro tutarında askeri araç-gereç satışı (62 Leopard Tank satışı dâhil) yapıldı. Aynı dönemde Suudi Arabistan’a yapılan satış 118 milyon Euro’da kalırken, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ise sadece 43 milyon Euro’luk bir gelir elde edilebildi. Görüldüğü gibi Katar’ın petrol kartıyla Almanya’da genişleyen mali hareket alanı Merkel hükümetinin bu ülkeye yönelik izlediği politikalarının şekillenmesinde de büyük rol oynuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.