Almanya'da Doldurulamayan Binlerce Çıraklık Yerleri Var

Almanya'da Doldurulamayan Binlerce Çıraklık Yerleri Var

Meslek eğitimine başlayabilmek için gerekli sürenin geride kalmasına rağmen Almanya’da özellikle de sanatkarlık branşlarında hala binlerce çıraklık yerinin doldurulamadığı ifade edildi. Ağustos sonuna kadar başlanması gereken çıraklık...

Meslek eğitimine başlayabilmek için gerekli sürenin geride kalmasına rağmen Almanya’da özellikle de sanatkarlık branşlarında hala binlerce çıraklık yerinin doldurulamadığı ifade edildi.

Ağustos sonuna kadar başlanması gereken çıraklık eğitiminin ikinci başlama süresi olduğuna dikkat çekilerek bu sürenin ilgililer tarafından değerlendirilmesi istendi. Bilindiği gibi çıraklığa başlamak için eylül ile aralık sonuna kadarki süre çıraklığa başlamak için uzatılmış süre olarak belirlenmiş durumda.

Bu sürede boş kalan çıraklık yerlerin doldurulması için Federal İş Ajansı (BA) duyurularını artırdı. Sadece 5 bini Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) olmak üzere Almanya genelinde on binlerce boş çıraklık yerinin olduğu belirtildi. BA’nın verdiği bilgilere göre özellikle de sanatkarlık alanındaki çıraklıktaki eğitimi yarıda bırakmalar oldukça yaygın. Sanayi ve ticaret alanlarında çıraklığı bırakma oranı yüzde 20’lerde dolaşırken sanatkarlık alanında bu rakamın yüzde 32’lerde olduğunu duyurdu.

Bu rakam ise her üç kişiden birinin eğitimi yarıda bıraktığı anlamına geliyor. Eğitimi yarıda bırakanlarla birlikte boş kalan yerlerin sayısının daha da artacağı dillendiriliyor. Bununda ekonomiye vereceği milyarlık zararlara dikkat çekiliyor.

ÇIRAKLIĞA İLGİ AZALIYOR, OKULLARDA BİLİNÇLENDİRME YAPILACAK

Federal İş Ajansı KRV Başkanı Christiane Schönefeld bunun sebeplerini “Hem çırak hem de eğitimi veren atölye bazı yenilikler yapmalı.” diyerek şirketlerinde kendilerini yenilemeleri gerektiğine dikkat çekti. Schönefeld, sanatkarlık alanındaki çıraklık sisteminin muhtevasının modernleştirilerek daha iyi reklamının yapılmasının bunun yanında da meslek içi yükselme şanslarının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Schönefeld esas sorunu ise Hauptschule ve Realschulelerden mezunların sayılarının azalmasını gösterdi. Hatta bu yıl Gymnasiumlardan çıraklığa karar verenlerin sayısında artış görüldüğünü söyledi. BA sözcüsü Werner Marquise’de bu problemin büyüyerek devam edeceğini, çare olarak okullarda daha alt sınıflarda bunun için bilinçlendirme çalışması kararı aldıklarını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.