Almanya'da Bir Eyalet Meclisi, Nsu Mağdurlarından Özür Diledi

Almanya'da Bir Eyalet Meclisi, Nsu Mağdurlarından Özür Diledi

Almanya'da Thüringen Eyalet Meclisi, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün mağdurları ve onların yakınlarından özür diledi.NSU Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunu ele almak için dün yapılan özel oturumda...

Almanya'da Thüringen Eyalet Meclisi, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün mağdurları ve onların yakınlarından özür diledi.

NSU Araştırma Komisyonu’nun nihai raporunu ele almak için dün yapılan özel oturumda NSU mağdurları ve yakınları, Türkiye ve Yunanistan’ın büyükelçileri, Federal Meclis ve diğer bazı eyalet meclislerin temsilcileri hazır bulundu.

Oturumun açılış konuşmasını yapan Birgit Diezel, ırkçı terör örgütün kurban yakınlarından özür diledi. Aşırı sağcılık sorununu bundan sonra hep meclis gündeminde olacağını belirten Diezel, NSU Komisyonu’nun demokrasi ve hukuk devlet düzenine katkı sağladığını vurguladı.

Eyalet Başbakanı Christine Lieberknecht ise NSU konusunda devletin sınıfta kaldığını altını çizerek, kurban ve onların yakınları önünde utanç ve üzüntü ile eğildiğini ve özür dilediğini söyledi.

Toplam bin 800 sayfalık nihai rapor sunan Thüringen Eyalet Meclisi NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Dorothea Marx konuşmasını başlamadan önce örgütün katlettiği kurbanların isimlerini tek tek okudu. İsimler okunmaya başlandığında milletvekilleri ve seyirciler hepsi ayağa kalktı.

NSU cinayetleri devlet kurumları tarafından desteklendiğine dair ipuçları tespit edemediklerini belirten Marx, ancak güvenlik birimlerin göz yumduğu ve böylece NSU üyelerinin yakalanmadığına dair ipuçları mevcut olduğuna dikkat çekti. Marx, toplumun da aşırı sağcı cinayetler karşısında duyarlı davranmadığını dile getirdi.

Raporu bir önceki gün tanıtırken Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kendi çalışan ve muhbirlerini korumak adına üç zanlıyı arama çalışmalarını sabote edebilmiş olduğu şüphesi mevcut olduğunu açıklayan Marx, bir kez daha bu ifadesinin altını çizdi.

Federal Meclis bünyesinde kurulup çalışmasını tamamlayan NSU Komisyonu’nun üyesi olan Hür Demokrat Partili Patrick Kurth ise Federal Meclis Komisyonu’na kıyasla Thüringen Komisyonu’nun raporu daha cesur, net ifade edilmiş olduğu yazdı.

NSU kurbanların yakınları ile Federal Hükümet tarafından görevlendirilen Ombudsman Barbara John ise devlet kurumlarında hata yapanların hesaba çekilmesini talep etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.