Almanya Facebook Ve Twitter’i Takip Edecek

Almanya Facebook Ve Twitter’i Takip Edecek

Almanya’da federal ordu (Bundeswehr) ve dış istihbarattan sorumlu Bundesnachtichtendienst teşkilatı Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organlarını takibe hazırlanıyor. Yeşiller ve Sol Parti şüpheli, ancak Federal İçişleri Bakanlığı söz...

Almanya’da federal ordu (Bundeswehr) ve dış istihbarattan sorumlu Bundesnachtichtendienst teşkilatı Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organlarını takibe hazırlanıyor. Yeşiller ve Sol Parti şüpheli, ancak Federal İçişleri Bakanlığı söz konusu adımların anayasaya uygunluğundan emin.

Almanya’da dış istihbarattan sorumlu Bundesnachtichtendienst (BND) ve federal ordu (Bundeswehr) Facebook ve Twitter gibi sosyal medya organlarını daha sıkı takip etmeye hazırlanıyor. Bu konuda federal hükümet ise devlet kurumlarının sosyal medyada kimin ne yaptığını takip etmesinin vatandaşın temel haklarını ihlal edeceği yönündeki endişelere katılmıyor.

Konuyla ilgili olarak Sol Parti’de milletvekili Andre jHünko’ya yazılı bir cevap veren Federal İçişleri Bakanlığı müsteşarlarından Ole Schröder, “İnternette herkese açık bilgilerle ilgili bir devlet kurumunun bilgi toplaması temel hakların ihlali anlamına gelmez." dedi. Sol Parti ve Yeşiller ise anayasada posta ve haberleşme hakkını koruyan 10. maddenin ihlal edileceği yönündeki endişeleri ile sosyal medyanın takip edilmesine karşı çıkıyor. Spiegel Online haber sitesine konuşan Sol Parti milletvekili Andrej Hünko ise, “Bir devlet kurumu belirli insanlarla bilgi topluyorsa bunun için hakimden karar gereklidir. Aksi halde iletişimde insanların özel alanları ile ilgili hassasiyet kaybolabilir“ uyarısında bulundu.

Edinilen bilgilere göre Frauenhofer Enstitüsü 2016 yılına kadar sosyal medyayı takip etmek için teknolojik altyapı konusunda çalışmalarda bulunacak. Aynı şekilde BND için de gerekli çalışmalar yapılacak. BND’nin ise şimdilik kişilerle ilgili bilgi toplamak istemediği, ancak sosyal medyada eğilimin ve gidişatın ne yönde olduğu yönünde analizlere ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Amacın ise yurt dışında krize gebe gelişmeleri erken bir dönemde fark etmek olduğu kaydediliyor. ‘Arap Baharı’ gibi gelişmelerde gerek BND’nin ve gerekse diğer Batılı istihbarat örgütlerinin gelişmeleri zamanında koklayamadığı ve doğru öngörülerde bulunamadığına da dikkat çekiliyor.

ALMANYA’DA 320 KİŞİ SURİYE'YE GİTTİ

Bu arada Berlin Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Bernd Palenda Almanya’da İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşa karşı yapılan gösterilerde antisemit ifadelere rastlansa da gösterilerin genelde barışçıl bir şekilde yapıldığını söyledi. Bernd Palenda Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda bugüne kadar Almanya’dan 320 kişinin Suriye’ye gittiğini ve bunların bir kısmının savaşa katıldığını kaydetti. Palenda bunların bir kısmının küçük camilerde, bir kısmının da internette radikalleştiğini belirtti.

Radikalleşmenin belirtilerinin neler olduğu yönündeki soruya ise Palenda şöyle cevap verdi: “Eğer çocuklar ailelerinden daha fazla dindarlaşıyorsa, hayatlarını tamamen değiştiriyor ve bir de çevrelerindeki insanları dışlayıp içlerine kapanıyorlarsa veliler yardım istemelidir.“

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.