Alman Cumhurbaşkanı'ndan İsrail Protestolarına Tepki

Alman Cumhurbaşkanı'ndan İsrail Protestolarına Tepki

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, İsrail’in Gazze’de birçoğu çocuk olmak üzere 700’den fazla insanı öldürmesi sonrası Almanya’da yapılan İsrail karşıtı protestolarda açılan pankart ve sloganlara Yahudi düşmanlığı uyarısında...

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, İsrail’in Gazze’de birçoğu çocuk olmak üzere 700’den fazla insanı öldürmesi sonrası Almanya’da yapılan İsrail karşıtı protestolarda açılan pankart ve sloganlara Yahudi düşmanlığı uyarısında bulundu. Protestolardan Yahudi düşmanlığı sloganlar için daha fazla sivil cesaret isteyen Gauck, “Almanya’da yaşayan Almanlardan ve bu ülkede yaşayan herkesten sokaklarda oluşan yeni Yahudi düşmanlığına karşı seslerini yükseltmelerini istiyorum” dedi. Yahudi düşmanlığını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Alman Cumhurbaşkanı, “Ne bizim yargımız, ne polislerimiz ne de vatandaşlarımız bunu kabul etmez. Cumhurbaşkanı hiç kabul etmez” ifadelerini kullandı.

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Dieter Grauumann ile telefonda görüşmesi sonrasında açıklama yapan Gauck, “Almanya’da Yahudi toplumunun olması bir mutluluk. Bu insanlar burada güven içinde yaşamalılar ve yaşıyorlar ” dedi. Almanya’nın “Bir hukuk ve tolerans” devleti olduğunu vurgulayan Gauck, “Yahudi düşmanlığı yeni veya yabancı toplumlardan transfer ediliyor olsa da tolere edilemez. Aşırı sağ ve aşırı sol gruplarda tolerans edilmediği gibi. Hepsini ciddiye alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Angela Merkel de İsrail protestolarında atılan sloganlar için “Özgürlük ve toleransa saldırı. Demokratik anayasal düzeni sarsıcı.” nitelendirmesini yaptı. “Biz bunu kabul edemeyiz ve etmek istemiyoruz” diyen Merkel, Yahudi düşmanlığı içeren suçların Almanya’da hukuk devletin bütün imkanlarıyla takip edileceğini kaydetti.

Alman Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, İsrail’in Gazze saldırısının Yahudi düşmanlığını yaymak için kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, İsrail’e karşı protestolarda Yahudi düşmanlığı sloganları atılmaması uyarısında bulundu.

‘PROTESTOCULARIN HEPSİ YAHUDİ DÜŞMANI DEĞİL, SİYASİLERİN SORUMLULUKLARINI SORGULUYORLAR’

Protestoya katılanların hepsinin Yahudi düşmanı olmadığını ifade eden ARD’nin yorumcusu Sabine Rau ise “Sokaklarda Yahudi düşmanlığı için atılan sloganlar ve davranışlar durdurulmalı, izin verilmemeli. Fakat protesto yapanların hepsi radikal değil. Olaylardan endişe duyan Filistinliler ve Almanlar da tepkilerini dile getirip yaşananlarda siyasilerin sorumluluklarını soruyorlar” dedi. İsrail’in güvenliğinin Alman devletinin önceliği olduğunu fakat Yahudi karşıtı algısına sebep olmamak için politikacıların İsrail’i eleştiremediğine ve suçun sadece Hamas’a yüklendiğine dikkati çeken ARD yorumcusu Rau, “Bu yanlış ve cesurca değil. Arkadaşlar arasında eleştiride olmalı ki, Natenyahu hükümeti de buna dahil." ifadelerini kullandı.

Hamas’ın bu hale gelmesinde Natenyahu hükümetinin yerleşim yerleri politikasının etkili olduğunu kaydeden Rau, İsrail hükümetinin popülist tavırlarının Gazze’de olayları büyüttüğünü ve Gazze’de yaşananların Alman politikacılar tarafından da yorumlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.