Alman Basını: Davutoğlu Aşırı Güçlü Erdoğan’ın Altında Yönetebilecek Mi?

Alman Basını: Davutoğlu Aşırı Güçlü Erdoğan’ın Altında Yönetebilecek Mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra yerine mevcut Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu aday göstermesi Alman basınında yankı buldu. Aşırı güçlü Erdoğan’a dikkat çeken Die Welt, “Davutoğlu Türkiye’yi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra yerine mevcut Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu aday göstermesi Alman basınında yankı buldu.

Aşırı güçlü Erdoğan’a dikkat çeken Die Welt, “Davutoğlu Türkiye’yi nereye götürecek? Ve aşırı güçlü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın altında hiç götürebilecek, yönetebilecek mi?” diye sordu. Davutoğlu ile daha önce yapılan röportajdan alıntılar yapan Die Welt, Davutoğlu’nun İslam uygarlığını en değerli miras, Avrupa uygarlığını ise zayıf gördüğüne dikkat çekti.

‘ERDOĞAN’IN OTOKRATİK ÖZELLİKLERİ VAR’

Süddeutsche Zeitung ise Davutoğlu’nun Erdoğan’a sadakati ile bilindiğine dikkat çekti. Gazete ayrıca muhtemel Davutoğlu hükümetinde Erdoğan’ın danışmanı Yalçın Akdoğan ve MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın bakan olarak kabineye girme ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.

Süddeutsche Zeitung gazetesi, “Eleştirmenlere göre Erdoğan’ın otokratik özellikleri var. Kendisi, özellikle Twitter ve Youtube erişimi yasaklandığında bu yönde sert eleştiriler aldı. Ayrıca hükümeti döneminde çıkan rüşvet skandalıyla şaibesi, gölgesi altında.” dedi.

DER SPİEGEL: DAVUTOĞLU DIŞ POLİTİKADA BAŞARISIZ OLDU

Der Spiegel dergisinin online versiyonu Spiegel Online ise konuyu, “Yeni Türk Başbakanı: Oyun alanımız tüm dünya” başlığıyla verdi. Ancak dergi Davutoğlu’nun dış politikada başarısız olduğunu, kendisinin Erdoğan’a sadakatiyle bilindiğini okuyucularıyla paylaştı. Davutoğlu’nun “Komşularla sıfır sorun” parolasıyla yola çıktığını hatırlatan Der Spiegel, ancak onun döneminde başta Suriye olmak üzere komşularla ilişkilerin kötüleştiğine dikkat çekti.

ERDOĞAN YÖNETMEYE DEVAM ETMEK İSTİYOR

Alman devlet televizyonlarından 1. Kanal ARD ise “Türkiye’de Erdoğan’ın selefi. Davutoğlu Başbakan olacak” başlığıyla verdi. Davutoğlu’nun Erdoğan’ı takip eden, en sadık kişilerden biri olarak bilindiğine dikkat çeken ARD televizyonu, “Erdoğan yönetmeye devam etmek istiyor” ara başlığını kullandı.

Alman özel televizyonlarından RTL ise konuyu, “Erdoğan yerine selef olarak Davutoğlu’nu istiyor” başlığını kullandı. Alman TAZ gazetesi ise “Erdoğan’a sadık ruh” başlığıyla konuyu duyurdu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.