Alman Bakanlar: Yatırımlar Teşvik Edilecek, Ancak Yeni Borç Yapılmayacak

Alman Bakanlar: Yatırımlar Teşvik Edilecek, Ancak Yeni Borç Yapılmayacak

Avrupa’nın ekonomik motoru Almanya ile Fransa’nın ekonomi ve maliye bakanları Berlin’de görüşme yaptı. Bakanlar, Avrupa’nın geleceği açısından yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel...

Avrupa’nın ekonomik motoru Almanya ile Fransa’nın ekonomi ve maliye bakanları Berlin’de görüşme yaptı. Bakanlar, Avrupa’nın geleceği açısından yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel görüşme öncesi Alman ekonomisinin canlandırılmaya ihtiyaç duymadığını belirtti. Fransız ekonomi ve maliye bakanları ise Almanya’dan ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlar istedi.

Alman Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel ve Wolfgang Schaeuble, Fransa Ekonomi Bakanı Michael Sapin ve Maliye Bakanı Emmanuel Macron ile Berlin’de ortak toplantı yaptı. Yatırımların teşvik edilmesi ele alındığı toplantıda 1 Aralık’ta yapılacak Alman-Fransız Ekonomi Zirvesi’ne yönelik çalışmalar yapıldığı duyuruldu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Gabriel, Almanya’nın yatırımları artırması gerektiğinin bilincinde olduğunu belirterek kamu alanının yanı sıra özel sektörde de yatırımın artırılmasını dile getirdi. Gabriel, "Yatırımlar Avrupa kıtasının rekabet etme gücünün artırılmasına katkı sağlamalı." dedi.

Sapin ve Macron ise görüşme sonrası yapılan basın toplantısında ‘talep değil’ demesine rağmen Almanya’dan daha fazla yatırım yapmasını istedi. Fransız bakanlar, toplantı öncesi medya aracılığıyla önümüzdeki üç yıl içinde Fransa’nın 50 milyar Euro tasarruf etmek için kemer sıktığı dönemde Almanya’nın en az o kadar miktarı yatırıma harcamasının iyi olacağını dile getirdi.

Gabriel ise bu görüşme öncesi Alman ekonomisinin canlandırmaya yönelik bir plana ihtiyacı olmadığını söyledi. “Almanya durgunluk içinde değil.” diyen Gabriel, ekonominin yüzde 1,2, gelecek yıl ise yüzde 1,3 oranında olsa bile büyümeye devam ettiğine dikkat çekti. Gabriel, “Ama yokuş yukarı gidişat var, yokuş aşağı değil.” diyerek altyapıya daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin bilincinde olduğunu, ancak bunun yeni borç alınarak yapılmayacağını ifade etti. Schaeuble de geçen hafta sonu benzeri açıklamada bulunmuştu.

Fransız bakanların dile getirdiği 50 milyar Euro’luk yatırım konusunda ise Gabriel, “OECD, üye ülkelerden Gayri Safi Milli Hasılası’nın en az yüzde 20’sini yatırıma yönlendirmesini kararlaştırdı. Almanya ise yüzde 17’sini yatırıma harcıyor, kalan yüzde 3’lük kısım ise yaklaşık 50 milyar Euro’ya tekabül ediyor.” diye anlattı.

Muhalefetteki Sol Parti’nin Başkanı Bernd Riexinger ise Gabriel’i ekonomiye canlandırmaya yönelik plan istemediği için eleştirdi. Riexinger, “Ekonomiyi canlandırmak istemeyen bir ekonomi bakanı suyu sevmeyen bir bahçıvana benzetilebilir.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.