Allah (c.c.) israf edenleri sevmez

Allah (c.c.) israf edenleri sevmez

Dünya Gıda Günü’nde israfın geldiği boyut gözler önüne seriliyor. İsrafın her alanda arttığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Kara, “Allah israf edenleri sevmez” ayetlerini hatırlattı

Her yıl 16 Ekim tarihi "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanıyor. İsrafın geldiği ciddi boyutlar zaman zaman hatırlatılsa da Türkiye’de bir yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe gidiyor. Yılda yaklaşık 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı ülkemizde günlük olarak  4 milyon 900 bin ekmeğin çöpe atıldığı tespit edildi. Sadece ekmek israfı azaltığında bile yılda 2 milyar 800 milyon lira tasarruf sağlanabiliyor. Dünyada israf edilen 1 milyon 300 bin tondan fazla yiyeceğin, 2 milyara yakın insanı doyurabildiği bilgisine ulaşılırken, yapılan gıda israfında, her şey dahil otellerin, lokantalara oranla 5 kat daha fazla israf yaptığı ortaya çıktı.

ORTA YOL BULUNMALI

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Kara, “İsrafın her alanda arttığına dikkat çekerek, “Allah yeme ve içmede sınırı aşanlar ile israf edenleri sevmez” dedi. İslâmiyet’te nimetlerin temizini yemeyi, yemede aşırı gitmemeyi ve orta yolun bulunması gerektiğinin tavsiye edildiğini de hatırlatan Kara, günümüzde israfın diz boyunu aştığını, bu konuda insanların aşırıya kaçarak sınırları zorladığını, böylece maddi ve manevi kayıpların çoğaldığına işaret etti. Kara, Allah’ın aşırı gidenler ile israf edenleri Yüce Kitabında sevmediğini belirttiğini dile getirerek, “Ey iman edenler! Allah’ın size helâl kıldığı temiz nimetleri kendinize haram edip, aşırıya gitmeyin. Çünkü Allah, aşırı gidenleri sevmez' (Mâide/87) ve 'Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez (A’râf/31)” ayetlerini hatırlattı.

SOFRADAN DOYMADAN KALKIN

“Dengeli ve ölçülü beslenmek sağlıklı ve iyi bir hayatın temel şartıdır” diyen Dr. Kara, “Bedenen aktif olmak ve spor yapmak sağlıklı beslenme üzerine sinerjik etki yapar” diyerek sağlıklı beslenmenin altın kurallarını sayarken günlük olarak az yağlı pastörize süt alınması, tam buğday unundan üretilen ekmeğin tercih edilmesi , yemeklerde natürel sızma zeytinyağı kullanılması, şeker, un ve tuz tüketimine çok dikkat edilmesi, günde 1,5-2 litre su tüketilmesi, gıdaları hazırlanmasında temizliğe son derece dikkat edilmesi ve sofradan doymadan kalkılması gerektiğini söyledi.

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum