Alkollü Araç Kullanan Sanık, ‘suçumu Kabul Ediyorum’ Deyince Cezası İndirildi

Alkollü Araç Kullanan Sanık, ‘suçumu Kabul Ediyorum’ Deyince Cezası İndirildi

Alkollü araç kullanarak, trafiği tehlikeye soktuğu iddiasıyla yargılanan ve 1 ay hapis cezasına çarptırılan sanık, "Suçlamayı kabul ediyorum, zaten bütün deliler benim aleyhime, tutup da bunu inkar edecek değilim.

Alkollü araç kullanarak, trafiği tehlikeye soktuğu iddiasıyla yargılanan ve 1 ay hapis cezasına çarptırılan sanık, "Suçlamayı kabul ediyorum, zaten bütün deliler benim aleyhime, tutup da bunu inkar edecek değilim." diyerek samimi ikrarda bulununca, mahkeme cezada indirime gitti.

Mart ayında Zonguldak’ta alkollü araç kullanırken güvenlik güçlerince yakalanan S.S. (39) hakkında, Zonguldak 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 'Alkollü araç kullanarak, trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek' iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında, avukat tutma ve diğer yasal hakları hatırlatılan sanık S.S., "Savunma için ek süre istemiyorum. Baro yardımı ve avukat yardımı da istemiyorum. Suçlamayı kabul ediyorum, zaten bütün deliler benim aleyhime, tutup da bunu inkar edecek değilim." dedi. Geçtiğimiz hafta, davanın görülen lik duruşmasında kararını açıklayan mahkeme, Ankara’da bir özel şirkette filitre işçisi olarak çalışan S.S.'ın 1 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Sanığın samimi ikrarı ile cezanın 6’da 1 oranında düşürülerek, 25 gün hapis cezasına indirildiğine dikkat çekilen mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi: "Sanığın alkollü ve emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmasına rağmen araç kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu anlaşıldığından suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri ve suçun işlenmesindeki özellikler göz önünde bulundurularak sübuta eren eylemine uyan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 179/3 maddesi gereğince 1 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Sanığın duruşmadaki hali lehine takdiri hafifletici sebep kabul edildiğinden, TCK’nın 62/1 maddesi gereğince cezası takdiren 6’da 1 oranında indirilerek 25 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan hapis cezasına mahkum olmamış bulunması, kişilik özellikleri ile tutum ve davranışları göz önünde bulundurulduğunda yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkememizde kanaat hasıl oldu. Sanığın eylemi sebebiyle giderilmesi gereken zarar bulunmaması gözetilerek Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 231/5 maddesi gereğince, sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, beş yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına sanık için yükümlülük belirlenmesine yer olmadığına, sanığa verilen kısa süreli hapis cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılması sebebiyle CMK’nın 231-7 maddesi gereğince seçenek tedbirlerinden birine çevrilmesine veya ertelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğinden, TCK’nın 53/1 maddesi hükmünün uygulanmasına yer olmadığına hükmolunmuştur."

"SUÇUNU İTİRAF ETMİŞ, LÜZUMSUZ MASRAF YAPILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞTİR"

Mahkemenin kararını değerlendiren Ankara Barosu avukatlarından Mustafa Akıncı ise "Somut olayda sanık samimi ikrarda bulunarak yargılamanın uzamamasına yardımcı olduğu gibi lüzumsuz masraf yapılmasının önüne geçmiştir. Yargılama sırasında da mahkemeye karşı bir hürmetsizliği bulunmayan sanık lehine takdiri indirim uygulanmıştır. Sanığın duruşmadaki bu hali lehine hafifletici sebep kabul edilerek, uygulamada genelde cezadan 1/6 oranında indirim yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.