Ahmet Güldağ

Ahmet Güldağ

Akyokuş, Kaşınhanı ve Selçuklu

Akyokuş, Kaşınhanı ve Selçuklu

Bu günkü yazım haber gibi olacak ama aslında haberden ziyade olumlu oluşumları serdetme özelliğini de taşımakta.
Yazarlılık illaki eksiklikleri, memnuniyetsiz olabilen işleri sunmak değil olumlu işlemleri de yazmak vazifeliğine müdrik olmalıdır. Ancak sadece olumluları da yazarak tarafgirlik yapmakta da yer almamalı.
***
Akyokuş’dan bakış…
Konya’nın en yakın temaşa yeri Alâeddin tepesi idi. İdi diyorum bugün gidip bakınız temaşa etme imkânını bulamazsınız.
Yıllar öncesi tepe önünde yüksek binaları bırakın ağaçlar yanında çay hanelerin haklı mı haksız mı? Seyir yerlerini işgal ettiklerini görünce üzülerek dönersiniz.
Yıllar evveli Çalışkan Başkanlardan Sayın Mustafa Özkafa’ya teklif etmiştim hemde tepede.
“İş Bankası’nı yıkmakla Mevlana açılamadı. Buraya merdivenli yüksekçe bir temaşa yeri yapılsa yerinde olur” demiştim ama dememle kalmıştı. Yinede bu teklifimi Konya’yı Akyokuş’dan temaşa ettirecek Sayın Başkan Akyürek’ e de buradan belirtmek isterim. Birde buraya el atabilse.
Gelelim Akyokuş çalışmalarına. Bir şehrin girişindeki güzel görünümü o şehre gelenlerde bir takdir doğacağı muhakkaktır.
1960 da ki Ankara yolunu Karayolları olarak açmış olduğumuz günlerde Yeni Meram gazetesinde bunu vurgulayarak o günlerde giriş mahalli Musalla Mezarlığı başlangıcı olduğu için güzel bir duvar ve ağaçlarla yol kenarının güzelleştirilmesinin yerinde olur demiştim.
Gerçi yıllar sonrası oluştu ama iyi oldu tabii. Bu düşünceden gidersek Sayın Başkan Akyürek’i Konserlere önem vereceğine bu düşünceler içinde oluşumunu tebrik etmek isterim.
Bakınız ne diyor Sayın Akyürek. Sadece Akyokuş değil diğer girişleri de ele alacağız derken;
“İstanbul Yolu, Ankara Yolu, Aksaray Yolu, Adana Yolu, Karaman Yolu, Akören Yolu, Seydişehir Yolu ve Beyşehir Yolu. Bütün bu çıkışlarda en modern kent uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Şu anda Akyokuş’ta devam eden çalışmada seyir terasları, yolun genişletilmesi, duvarla güzel alanların oluşturulması…”
İnşallah hepsini başarır. Yalnız dostumla sohbette;
“İyi iyi de yol zaten Karayollarınca geniş ve trafik seyir halinde iken orada seyir yeri yapmanın pek faydalı olacağını düşünemiyorum. Giriş güzelliğini yapsın ama seyir mahalli olarak daha yukarı tepeleri ön plana alsa idi, daha yüksekten bakış ve rahatlık olur derim” diyordu. Teklifi pek yabana atılır gibi değil bendenizce.
***
Kaşınhanı’ Spor tesisleri
Bir güzel oluşumda Meram Belediyesinin şehrin iç merkezinde değil de uzak beldelerinde hemde kapalı Spor sahaları tesis etmesi.
Geçenlerde Osman Gazi semtinde açtığı Kapalı yeşil saha spor tesislerini açan Sayın Başkan Dr. Serdar Kalaycıoğlu bu kez de Şehir Merkezinin yirmi km. ilerisindeki Kaşınhanı beldesinde de açılış yaptı.
Açılışta Sayın Kalaycıoğlu;
“Gençleri kahvehane köşelerinden kurtarmak ve spor yapabilecekleri alanlar oluşturmak gayesiyle böyle 3bin 500 m2lik  bir alana 500 bin TL sarfla kapalı Halı saha spor tesisini yaptık…”
Hakikaten gençleri o semtlerdeki kahvehaneleri bırakın şehir merkezinde avare gezişlerin de önüne geçebilmiş olmakla sağlıklı bir işlem. Sayın Kalaycıoğlu’nu tebrik etmemek elden gelmez.
Açılış töreninde gözden kaçan ama kaçmaması gereken bir oluşuma tanık oldum.
Törenlerde Milli gelenek oyunları gösterilir. Burada da Konya efelerinin işlemeli çarıklı giysilerini havi altı yedi kadar yirmi beş yaşları civarındaki gençler oyun için endam etti.
Tabii alışkanlığımız kaşıklı göbek atma diz çökme vb. gibi Konya havalisi oyunlarını beklerken…
Hiçte alışmadığımız ama fevkalade bir çabuk hareketle ortaya çıkan gençler ellerindeki kaşıkları ile öyle bir oyun şekli sundular ki tarifi imkânsız.
Ancak söyleyebileceğim şey aynı hareketler içinde robot gibi talimleşmiş, kah Konya, kah Karadeniz, Kafkas, semazen dönüşü ve hızlı kazak oyunlarını iç içe ve seri halde alınmış, birinden biri sırasıyla hemen öne geçerek diğerlerinden ayrı gösteri içinde oynamakta idiler.
Hele genç Osman türküsündeki birden bire havaya kalkıp zıplayışları ile profesyonel bir oyun serdettiler.
Sayın Ali Bal idaresinde olan “Grup Kaşıks” topluluğunu candan tebrik ederken, ilgilerin bu gençlerle ilgilenip Konya floklarında yer almalarının teminini teklif ederim.
***
Selçuklu Belediyesi
Diğer belediyelerin çalışmaları anlatan toplantılarına önceki başkanlardan İsmail ve Âdem beyefendilerin ilgisini göremeyince olumlu olumsuz neler oluyor üzerinde müşahedem olamadı üç yıla yakın.
Geçenlerde Başkan Sayın Uğur İbrahim Altay ile bir toplantıda karşılaştığımızda yaptıkları basına açıklama toplantısına davetli olamadığım için katılamadım ama münasip görürseniz bir söyleşi yapmak isterim demiştim.
Tabii toplantılara haber verme ve ver(e)meme Basın müşavirliğinin işi olmakta. Sayın Başkan da hayret ve üzgünlük içinde kartımı alıp kısa zamanda davet edeceğim demişleri.
Sözlerinde durdular. Hemde işlerinin çokluğu arasında mesaiyi de düşünmeden saat 19 için davet edildim.
Edildim ama oraya gitmek de Konya’nın Resmi otobüs seyri seferi olmayınca üç minibüs değiştirerek hele ki zamanında varabildim.
Saygı içinde karşılayan başkana sorularım oldu. Bu sorularla Sayın başkanında halka yaralı işlemlere el attığını öğrenmiş oldum.
Bilhassa Engelli taşıma vasıtası, Kütüphane çoğunluğu yanında bulunmayan kitabın temini, Aile Yaşam Merkezi, Mahalle konağı vb. gibi işlemler hakkında bilgi aldım ama köşe dolduğu için ileri bir yazımda daha geniş bilgilerle sunarım inşallah.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…
***
Not: Konya Tarihi Sanayi Mektebi binasında okuyanların yıllık toplantısı
27. Mayıs 2012 Pazar günü sabahından itibaren 1. Organize sanayii Kayahan Sanayi binasında yapılacaktır
O gün Meram Meslek Lisesi önünden vasıta kalkacaktır.
Şimdiye kadar iştirak etsin etmesin bu binada tüm öğretmen ve okuyanlar davetlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Güldağ Arşivi
SON YAZILAR