Aktob Başkanı Hacısüleyman, Rusya'da Yaşanan Ekonomik Krize Karşı Uyardı

Aktob Başkanı Hacısüleyman, Rusya'da Yaşanan Ekonomik Krize Karşı Uyardı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizmde 2015’in zor bir yıl olmasının en önemli nedenini ana pazar konumunda olan Rusya Federasyonu’nda yaşanan yüzde 40’a yakın devalüasyon olarak...

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizmde 2015’in zor bir yıl olmasının en önemli nedenini ana pazar konumunda olan Rusya Federasyonu’nda yaşanan yüzde 40’a yakın devalüasyon olarak açıkladı. Hacısüleyman, "Bu yıl bize gelen bir Rus misafirimiz 2015 yılında tekrar bize gelmek istediğinde aynı otelde aynı dönemde kalacaksa yüzde 40 daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Kendi ülkesinin parası üzerinden yapılan harcamada bu sonuç ortaya çıkıyor. Bu da bizim daha dikkatli olmamız ve önlem almamızı gerektiriyor." dedi.

Bu yıl 4. yapılacak olan Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesi bir toplantı düzenleyen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 2015'le ilgili kaygı verici tespitleri paylaştı. 2015'in iki açıdan zor bir dönem olacağını ifade eden Hacısüleyman, Ortadoğu'da ve Karadeniz'de yaşanan siyasi ve ekonomik gerilmelerin turizme olumsuz etkide bulunabileceğini söyledi.

Turizmde 2015’in zor bir yıl olmasının en önemli nedenini ana pazar konumunda olan Rusya Federasyonu’nda yaşanan yüzde 40’a yakın devalüasyon olarak açıklayan Hacısüleyman, “Bu yıl bize gelen bir Rus misafirimiz 2015 yılında tekrar bize gelmek istediğinde aynı otelde aynı dönemde kalacaksa yüzde 40 daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Bu bizim talep ettiğimiz bir fiyat artışı değil. Kendi ülkesinin parası üzerinden yapılan harcamada bu sonuç ortaya çıkıyor. Bu yüzde 40 daha az kişi gelecek anlamına gelmiyor. Bu da bizim daha dikkatli olmamız ve önlem almamızı gerektiriyor." bilgisini paylaştı.

Uluslararası alanda petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmeye devam etmesinin de Rusya’daki olumsuz etkinin daha da artmaya devam edeceğine işaret eden Hacısüleyman, Rusya’da devalüasyonun daha fazla olması durumunda ülke vatandaşlarının seyahatlerini kısabileceği ya da daha ucuz ülkeleri tercih edebileceğini söyledi. Her iki durumda da Türkiye’nin kaybedebileceğini hatırlatan Hacısüleyman bu unsular göz önünde bulundurularak 2015 fiyat politikalarının dikkatle belirlenmesi gerektiğine işaret etti. Bazı tur operatörlerinin fiyat indirimi teklifinde bulunmaya başladığını ancak, bütün bu olumsuzlukların üstesinden gelebileceklerini açıkladı. Hacısüleyman, hiçbir şekilde fiyat indirimi yapmama kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

"İYLİK YAPTIK, GOL YEDİK!"

Türkiye’nin 1 milyon 600 bin civarında Suriyeli göçmene kucak açmış olmasına rağmen bunu dünyaya olumlu bir gelişme gibi algılanmadığının altını çizen Hacısüleyman, bunun yurt dışında pozitif bir algı olarak görülmediğini ifade etti. Hacısüleyman, Suriyelilere canlarını kurtarmaları için ne kimlik, ne pasaport ne de vize sorulmadığını vurguladı. “Bu durumun ülkenin imajı açısında dışarıya pozitif bir algı olarak yansımadığının dolayı gol yedik." tespitinde bulundu. Hacısüleyman, bu negatif tabloya rağmen karamsar olmadıklarını sözlerine ekledi.

Hacısüleyman, turizmin 52 sektörü aktif olarak etkilediğine işaret ederek, ülke ekonomisi açısından önemine değindi. Ayrıca her 12 kişiden 1'nin bu turizm alanından istihdam olduğunu söyledi. Antalya'da yatak kapasitesini artırılmasını eleştiren Hacısüleyman, "Turizm yatırımı şahsi bir varlık değil, ülkemizin bir değeridir. Bu yüzden arzın, ülke geleceğini de düşünülerek planlanması gerekir." dedi. Çevre ve doğanın korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Hacısüleyman, kötü bir doğa ve çevreyle turizmin pazarlanamayacağını belirtti.

TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır da çevrenin önemine değindi.

4. ULUSLARARASI RESORT TURİZM KONGRESİ

27-28 Kasım'da Antalya'da yapılacak olan Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde Türkiye, Akdeniz bölgesi, Avrupa, Asya ve dünyada turizm sektörünün durumu ve geleceği ile ilgili sunumlar, konuşma ve değerlendirmeler yapılacak. Kongreye ekonomist yazar Prof. Dr. Güngör Uras, Thomas Cook şirketinden Peter Fankhauser, Norvegian Cruise şirketinden Jurgen Stille Denizbank’tan Hakan Ateş, Dijital Pazarlama Stratejisti Marco Ryan ve Fvw Dergisi Editörü Klaus Hildebrandt gibi konuşmacılar katılacak. The Marmara Otel’de düzenlenen basın toplantısına, AKTOB yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

RUS TURİST SAYISI 5 MİLYONA TIRMANIYOR

TÜRSAB’ın Ocak-Eylül 2014 verilerin göre; 2014’ün ilk 9 ayında Rusya Federasyonu’ndan gelen turist sayısı 4 milyon 143 bini geçti. Bu sayısı bir önceki yılın 12 ayına oranlar yüzde 8’i aşkın yükseliş gösteriyor. Bu yılın ilk 9 ayından yaklaşık yarım milyon turistin geldiği Ukraynalı oranında ise yüzde 13’e yakın bir düşüş yaşandı. Türkiye’yi en çok tercih eden ikinci ülke ise Almanya. 2014’ün ilk 9 ayında 4 milyon 90 bin civarında Alman Turist Türkiye’ye geldi. Aynı dönemde Almanya’yı 2 milyon 200 bin turistle İngiltere izliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.