Aktif fay sahibiyiz!

Aktif fay sahibiyiz!

KTÜN Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Akşehir, Ilgın ve Altınekin gibi aktif fay hatlarının bulunduğu bir coğrafyadayız. 5 buçuk ile 7 şiddeti arasında deprem olabilir ” dedi

Aktif fayların bulunması ve bu fayların 6.5-7 şiddetinde bir deprem üretme potansiyelinin olması, Konya'nın da depreme karşı uyanık olması gerekliliğini doğurdu. Konya'da önceki gece Derebucak ilçesinde olan 4,5 ile 4,9 şiddetindeki deprem, Konya'da da depremlerin olabileceği gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Gece saat 01.30 sularında meydana gelen depremin ise yurtdışı kaynaklarına göre şiddeti 4,9 olarak ölçüldü. Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik VE Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, Türkiye'nin yapılan deprem haritaları güncellemeleriyle artık her bir noktasının deprem riski altında olduğunu aktardı.

3 İLÇEDEKİ DEPREM KONYA'YI CİDDİ ETKİLER

Vatandaşın “Konya'da deprem olmaz” söylemleri ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Yaşar Eren, bu ifadeyle Konya'nın il merkezinin kastedildiğini, Konya şehir merkezinde uzun süredir bir deprem olmadığı için insanların böyle bir düşünce içine girdiğini aktardı. Konya ilinin tamamını bu kapsamda değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmayacağının altını çizen Eren, Akşehir, Ilgın ve Altınekin gibi ilçelerde aktif fay zonlarının bulunduğunu ve buralarda olabilecek bir depremin de Konya şehir merkezini ciddi şekilde etkileyeceğini ifade etti.

KONYA'DA 5 İLE 7 ŞİDDETİ ORANINDA DEPREM OLABİLİR

“Türkiye'nin hemen hemen yer yeri deprem riski altında” diyen Eren, daha sonra şunları kaydetti:

“ Konya'da uyuyup da diri fay haritasına geçmiş bir fay yok. Ancak Türkiye diri fay haritasi da güncellemelere tabi tutuluor. En son 2010 yılında bir güncelleme yapıldı ve ülkenin farklı farklı noktaları deprem bölgelerine eklendi. 2001 yıllarında 6, 6 buçuk şiddetinde depremler oldu. Akşehir ve Ilgın bu anlamda dikkat edilmesi gerekilen yerler. Konya Ovası, Alüvyal bir zemin üzerinde. Konya'nın Tuz Gölü ve Akşehir fay zonu gibi aktif fayları var. Bu noktaların şehir merkezinden uzak olmasına rağmen, olası bir depremin de şehir merkezini ciddi oranda etkileyeceği bir kez daha diyorum akıllardan çıkarılmamalıdır. Konya havzası da faylarla oluşmuştur. Yüksek binaya çıkıp bakıldığında Konya dümdüz. Ovanın oluşumu çevresinde bulunan kenar faylarıyla oluşmuş. Konya'nın Kuzeybatısından 15 kilometrelik diri bir fay hattının geçtiği de bilinmelidir.

Kuzey ve Kuzeydoğulu bir gidişin olduğu zon var. Yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda. Bu fayda oluşabilecek bir deprem, orta büyüklükte bir deprem üretebilir. Yani 5 ile 7 şiddeti arasında bir olabilir. ”

KONYA FAYLARININ DEPREM ÜRETME ARALIĞI UZUN

Konya'nın diğer bölgelere göre bir farklılığının da olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yaşar Eren, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Konya bölgesindeki faylar, normal fay adını verdiğimiz faylardan oluşuyor. Yani orta büyüklükte bir deprem üretebilecek potansiyelde. Kısacası Konya'daki bu faylar 5 ile 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Konya'nın bir özelliği de faylarının deprem üretme aralığının çok geniş olması. Bu faylar binlerce, on binlerce yıl aralıklarla deprem oluşturabiliyor. Bu kapsamda Konya, yıkıcı depremlerden etkilenme sıklığı açısından en güvenilir yerlerin başında geliyor. Fakat bu gerçek de Konya'da deprem olmaz anlamını taşımamalıdır. Mesela Tuz Gölü 7 binle, 10 bin yılda bir deprem üretebiliyor. Tuz Gölü ile ilgili yapılan deprem araştırmalarında son dönemlerde böyle bir büyük depremin meydana gelmediği görülebilir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.