Aktif Eğitim-sen Üyelerinden Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Siyah Çelenk

Aktif Eğitim-sen Üyelerinden Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Siyah Çelenk

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Balıkesir İl Temsilciliği üyesi bir grup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önüne üzerinde 'Milli Kıyım Müdürlüğü' yazılı siyah çelenk bıraktı. Aktif Eğitim-Sen İl Temsilcisi...

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Balıkesir İl Temsilciliği üyesi bir grup, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önüne üzerinde 'Milli Kıyım Müdürlüğü' yazılı siyah çelenk bıraktı. Aktif Eğitim-Sen İl Temsilcisi Engin Uçan, 2014-215 eğitim-öğretim yılı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış, yanlı ve maksatlı uygulamaları nedeniyle birçok problemle birlikte başladığını belirterek, "Bakanlığın tutumundan öyle anlaşılıyor ki, bu problemler kısa vadede çözülmek şöyle dursun daha da derinleşme, çözümü giderek zorlaşan sorunlar yumağına dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya." dedi.

Aktif Eğitim-Sen üyesi bir grup eğitimde yaşanan olumsuzlukları protesto etti. Balıkesir İl Temsilcisi Engin Uçan ve sendikası üyeleri akşam saatlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri üzerinde, 'Bu işte çok terslik var', 'Müdürleri sıfırladılar', 'Adalet saraylarda kaldı', 'Hukuksuz tasfiyelere hayır', 'Kamu çalışanlarını fişlemeye hayır', 'Eğitim kime emanet?' yazılı dövizler taşıdı.

Burada açıklama yapan Aktif Eğitim-Sen Balıkesir İl Temsilcisi Uçan, yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekti. Uçan, "Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, ne ülkemizin yarınlarını emanet edeceğimiz çocuklarımızın ne de bugün bu çocuklarımızı emanet ettiğimiz eğitim çalışanlarımızın, iktidarın ve Bakanlığın basiretsiz, hukuksuz ve maksatlı uygulamalarına mahkum edilmesine seyirci kalacağız. Bu yüzden, çalışma barışını bozan siyasal ve sendikal kadrolaşmaya, insanlar arasında ayrımcılığı körükleyen ve ötekileştiren her türlü fişlemeye, liyakat yerine yandaşlığı gözeterek yapılan hukuksuz görevlendirme ve tasfiyelere, iyi planlanmamış bir rotasyonla eğitim çalışanlarının hayatlarının alt-üst edilmesine, özel okullara teşvikler verilirken, devlet okullarımızın maddi imkânsızlıklara mahkum edilmesine, öğretmenlerimizin asli görevleri dışında nöbet görevi gibi angarya işlere zorlanmasına hayır diyoruz." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının son dönemde eğitimin milli olma özelliğini zedeleyecek uygulamalara imza attığını belirterek, milli eğitim sisteminin planlı ve sistematik olarak toplumdaki tüm kesim, görüş ve anlayışların üzerinde ve tümünü kuşatıp kucaklayan bir anlayıştan uzaklaştırılarak, sadece siyasi iktidarca makbul sayılan tek tipçi bir anlayışla siyasallaştırıldığını vurguladı. Siyasi iradenin bakanlığın tüm kademelerinde ve okullarda, partizan bir anlayışla hareket ettiğine dikkat çeken Uçan, "Siyasal ve sendikal kadrolaşmaya gitmektedir. Aktif Eğitim-Sen olarak bu yöndeki tüm uygulamalara hayır diyoruz. Siyasi iktidar, bir yandan haksız bir şekilde okullarda siyasi, sendikal kadrolaşma politikaları uygularken diğer yandan da beğenmediği, hoşuna gitmeyen veya rahatsız olduğu görüşlere yönelik fişlemeler yapmaktadır. Bu konuda son dönemde binlerce kamu çalışanının inançları, dünya görüşleri, siyasi veya sosyal aidiyetleri nedeniyle hukuksuz olarak fişlendikleri ortaya çıkmıştır. Bölücü, ayrıştırıcı, ötekileştirici, insanları birbirine düşürmeye, toplumsal barışı, kardeşliği, birliği, beraberliği, çalışma barışını bozucu, siyasi iktidarın kendi keyfine göre belirlediği standartlara uymayanları kamudan tasfiye etmeyi amaçlayan bu fişlemelerin tamamı hukuksuzdur ve suçtur." diye konuştu.

Tasfiye amaçlı son dönemde yaşanan hukuksuz uygulamaların en açık örneğinin, 4 yılını dolduran okul müdürlerinin yeniden görevlendirilmesinde yaşadıklarına dikkat çeken Uçan, şöyle devam etti: "Bakanlık önce okul müdürlerimizin sınavla elde ettikleri idarecilik hakkını MEB yasasını değiştirerek hukuksuz bir şekilde ellerinden aldı. Ardından da onları hiçbir objektif kriterin bulunmadığı, siyasi ve ideolojik tercihlerin ön planda olduğu bir değerlendirme sistemine tabi tuttu. Öğrenci, veli ve öğretmen değerlendirmelerinin yandaş sendikanın işaretiyle siyasi iktidar tarafından son anda atanan şube müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürleri eliyle by-pass edildiği puanlama sonucunda, binlerce tecrübeli, donanımlı, liyakatli okul müdürü tasfiye edildi. 16 bin okul müdüründen sadece 9 bini görevinde kaldı. Bu görevde kalan müdürlerin ise yüzde 81'i yandaş sendikaya mensup. İktidarın boşalan müdürlüklere de, aynı şekilde kendi yandaşlarını müdür olarak görevlendireceğini tahmin etmek herhalde müneccimlik olmayacaktır. Aktif Eğitim-Sen olarak bu tezgâha hayır diyoruz."

Eğitim sisteminin 2014-2105 eğitim-öğretim yılına ağır yaralı olarak girdiğini ifade eden Engin Uçan, "TEOG'da yerleştirmeleri tamamlayamayan, öğretmen atamalarını vaktinde yapamayan Milli Eğitim Bakanlığı, yaşanan onca kargaşa ve kaosun ötesinde, okullarımızı fiziki imkânlar açısından da adeta yokluğa mahkûm etmiştir. Şaibeli kriterlerle özel okullara teşvikler veren hükümet, devlet okullarının maddi imkânsızlıklarıyla, hele hele fiziki eşitliksizlikleriyle neredeyse hiç meşgul olmamaktadır. Aktif Eğitim-Sen olarak, devletin kaynaklarının, eğitim ortamları ve öğretmenlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi yerine hayırsever olduğu iddia edilen iş adamlarına peşkeş çekilmesine hayır diyoruz." ifadelerini kullandı.

HSYK seçimlerinin hemen öncesinde seçimde oy kullanacak personelin maaşına zam yapıldığını hatırlatan Engin Uçan, "Adı geçen seçimde oy hakkı olmayan adalet çalışanları ve diğer kamu görevlilerinin bu zamdan mahrum bırakılmasını ahlaki bulmuyoruz. Sonuç olarak; Bakanlık, fişleme, tasfiye, kadrolaşma vb. illegal faaliyetleri biran önce terk etmeli ve asli görevi olan eğitim-öğretime yönelmelidir. Biz, çözüm odaklı bir sendika olarak söz konusu bütün konuların aktif ve teyakkuz halinde takipçisi olmaya devam edeceğiz."

Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri alkışlar arasında Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önüne üzerinde 'Milli Kıyım Müdürlüğü' yazısı bulunan siyah çelenk bıraktı. Sendika üyeleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.