Akşehir'de 19. Yörük Türkmen Kültür Şöleni

Akşehir'de 19. Yörük Türkmen Kültür Şöleni

Akşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Akşehir ve Yöresi Yörükleri Yardımlaşma Dayanışma Kültür Derneği (AKYÖRDER) tarafından düzenlenen 19. Yörük Türkmen Kültür Şöleni’nde Yörükler ve Türkmenler buluştu.

Cankurtaran Mahallesi Deve Boynu Yaylası’nda düzenlenen 19. Yörük Türkmen Kültür Şöleni renkli görüntülere sahne oldu. Şölene, AK Parti Konya Milletvekili Dr. Mustafa Baloğlu, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Adayı Rüveyde Gülseren Kozak Işık Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte çok sayıda Yörük Türkmen katıldı. Programda Kur’an’ı Kerim tilavetinin ardından Akşehir Belediyesi Mehter Takımı tarafından bir gösteri sunuldu. Şölenin açılış konuşmasını yapan AKYÖRDER Başkanı Mehmet Yaşar Örs, "Bizim yaylamız birlik ve beraberlik yaylasıdır. Bizim yaylamız dostluk yaylasıdır. Bizim yaylamız siyasetçileri kucaklayan ama siyasetin olmadığı gönül dostlarımızın olduğu bir yayladır. Şu günlerde bir hafta sonra Allah nasip ederse seçim var. Ülkemiz için, Bayrağımız için, vatanımız için, dinimiz için hayırlı olanı inşallah yüce mevlam nasip eder. Bütün milletvekili adayı arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum" dedi. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da, Yörük Türkmen Kültür Şöleni’nin hayırlı olmasını dileyerek, "Bir toplumu ayakta tutan unsurlardan en önemlisi inancı, akabinde de kültürüdür. Yörük şölenleri de bu kültürlerin yaşanmasını, yeni nesillere aktarılmasını sağlayan en önemli organizasyonlardır" diye konuştu.

"GELENEKLERİMİZİ YAŞATMAK, KÜLTÜRÜMÜZÜN YENİ NESİLLERE AKTARILMASINI SAĞLAMAK BİZLERİN SORUMLULUĞU"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, böyle bir organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen tüm yetkilileri tebrik ederek başladığı konuşmasında, "Geleneklerimizi yaşatmak, kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasını sağlamak bizlerin sorumluluğu. Yeni nesiller bazen nereden gelip nasıl burayı vatan yaptığımızı öğrenemeyebilirler. Bu coğrafyada ecdadımızın yaşadığı zorlukları belki onlara bizlerin daha çok hatırlatması, böylece ecdadımızdan aldığımız kutsal emaneti bizden sonraki nesillere de güçlü bir şekilde aktarma mecburiyetinde olduğumuzu anlatmamız gerekir. Bir kaç yüz çadırdan ecdadımızın nasıl bir cihan imparatorluğu kurduğunu hatırlatmamız gerekir. 1071'den itibaren Anadolu'ya akın akın gelen obaların, Türkmen boylarının hangi zorluklarla bu toprakları bize miras bıraktıklarını öğretmemiz gerekir. Sultan Alparslanların, Kılıçarslanların, Alaaddin Keykubadların torunları olduğumuzu hatırlamaya vesile olan bu programları ben şahsen kültürümüz adına, biraz önce konuştuğum değerler adına çok önemli buluyorum. Yaşatılması için de bizler yerel yöneticiler olarak, bugünün sorumluluğunu taşıyan insanlar olarak elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz, bundan sonra da daha güçlü bir şekilde vermek istiyoruz" dedi.

"YÖRÜK OBALARI AYAKTAYSA, BU MİLLET BU DEVLET DİMDİK AYAKTADIR"

AK Parti Konya Milletvekili ve 25. Dönem Milletvekili Adayı Dr. Mustafa Baloğlu da, şölenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Burası kültürümüzün, ananemizin, geçmişimizin yansıtıldığı bir çok kardeşlerimizin sıla-i rahim yaptığı güzel bir ortam, güzel bir mecra. Burayı hiç bir şekilde siyasi bir alana çevirmedik, bundan sonra da çevirmeyeceğiz. Bu şenlik için, bu güzel organizasyon için bizim üzerimize ne düşüyorsa Bakanlarımız, Hükümetimiz, Belediyemiz olarak bugüne kadar her türlü desteği verdik, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Yörük Başbakanımız, Konyalı Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun çok güzel bir sözü var. Diyor ki 'Yörük obaları ayaktaysa, bu millet bu devlet dimdik ayaktadır.' Elhamdülillah görüyoruz ki Yörük obaları bugün dimdik ayakta. İnşallah bu devlet, bu millet de ayakta olmaya devam edecek" diye konuştu. Baloğlu konuşmasının sonunda merhum Yörük Şairi Abdurrahim Karakoç'un Yörüklerle ilgili yazdığı bir şiiri okurken dinleyenler tarafından büyük alkış aldı. Konuşmaların ardından AKYÖRDER Başkanı Yaşar Örs tarafından katılan protokole günün anısına hediyeler verildi.

AK Parti Konya Milletvekili Dr. Mustafa Baloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Adayı Rüveyde Gülseren Kozak Işık daha sonra şölen alanındaki sergileri ve Yörük çadırlarını ziyaret ederek vatandaşlarla sohbet etti.

19. Yörük Türkmen Kültür Şöleninde Yörükler kendilerine has gelenek ve göreneklerini yaşatırken şölen alanındaki develer de büyük ilgi çekti. Çocuklar uçurdukları uçurmalarla gökyüzünde renk cümbüşü oluştururken, konforundan ödün vermeyen bazı Yörükler çadırlarının yanına kurdukları çanak anten ve çadırdaki televizyonla televizyon keyfini şölen alanında yaşamaya devam ettiler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.