AKP’den diplomatik pasaport hamlesi

AKP’den diplomatik pasaport hamlesi

Torba kanundan, AKP'nin yeni bir "diplomatik pasaport hamlesi" çıktı. CHP vekilleri tasarının 'eşitsizlik' yaratacağını ifade ederek tasarıya itiraz etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, torba yasanın ilk maddesiyle, AKP’nin “İş kuran vekil çocuklarına diplomatik pasaport” hakkını gündeme getirdiğini ifade etti.

CHP’li vekiller, ilgili maddenin torba yasadan çıkarılması için önerge verdi.

Utku Çakırözer, “AKP hükümeti, iş kuran milletvekili çocuklarına diplomatik pasaport verilmesi için yasa getirdi. CHP olarak TBMM plan ve bütçe komisyonunda bu ayıba karşı çıktık. Bu eşitsizliğe ve ayrımcılığa herkes dur demeli” ifadesini kullandı.

Torba yasanın ilgili maddesinde, “öğrenim gören çocukların, anne veya babasından dolayı kazandıkları pasaport hakkının, çalışması halinde de devam ettirilmesi” yer alıyor.

Mevcut sistemde, anne ya da babasından dolayı çocukların kazandıkları pasaport hakkı, çalışmaya başladıklarında otomatik olarak iptal ediliyor.

DİPLOMATİK PASAPORTU KİMLER ALABİLİR

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre diplomatik pasaportların şu kişilere verilir;

“Diplomatik pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan bakanlara, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Sekreterine,Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanına ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusuna, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, din hizmetleri koordinatörlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.