AKP’de olağanüstü kongreye doğru

AKP’de olağanüstü kongreye doğru

AK Parti’de, Mayıs ayında olağanüstü kongre yapılması kararı ağırlık kazanıyor. Gelecek hafta toplanacak partinin en üst karar organı MKYK’dan 21 Mayıs’ta olağanüstü kongre kararı çıkması bekleniyor

AK Parti’de, 2019 seçimlerine partinin başında Tayyip Erdoğan ile hazırlanma kararı ağırlık kazandı. Partide, referandumda alınan yüzde 51.4’lük sonucun da bunu gerektirdiği düşüncesi var. Al Jazeera’ya konuşan partili kaynaklar, “Süreci uzatmaya gerek yok” görüşünde birleşildiğini söyledi.

Erdoğan’ın partinin başına gelebilmesi için, partinin olağanüstü kongreye giderek genel başkan değişikliği yapması gerekiyor.

Başbakan Binali Yıldırım da, olağanüstü kongreye gidileceği  sinyalini Salı günü verdi. Bloomberg televizyonuna verdiği röportaj ile 2018 Eylül’üne kalmadan olağanüstü kongre yapılabileceğini telaffuz etti. Yıldırım’ın sözleri şöyleydi:

“İlçe, il kongrelerini yapmadan, genel kongreyi yapma kararı elbette her zaman alınabilir. Geçmişte var. Şimdi de, bu mümkün. Buna nasıl karar vereceğiz? Bizim MKYK, MYK’lerimizi toplayacağız. Önce birinci adım, cumhurbaşkanımızın partimize üyeliğinin tekrar sağlanması. Ondan onra partimiz yetkili kurullarında konu değerlendirilecek, ona göre karar vereceğiz. Bu konuda herhangi bir tereddütümüz yok.

Ben, daha önce olağanüstü kongre olmaz demedim. Kongre sürecini anlattım. Ne zaman kongre yapılacağını anlattım. Bunlar normal şartlarda olacak şeyler. Ama bu takvim her zaman değişebilir. Buna yetkili kurullar karar verir.”

Yıldırım, referandum sürecinde, anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partiye üyeliğinin önü açıldıktan sonra, olağanüstü kongre olasılığının gündemde olup olmadığı sorusuna hep  2018 Eylül’ünü, yani olağan, daha önceden planlanmış kongreyi işaret ederek yanıt vermişti. Yıldırım, ilk kez söylemini değiştirdi.

MYK ve MKYK’da konuşulacak

Al Jazeera’ya bilgi veren kaynaklar, referandumun ardından toplanan MYK ve MKYK’da olağünüstü kongre konuşulmadığını söyledi. Başbakan Yıldırım’ın “Kongre konusunu sonra konuşalım” dediğini belirten kaynaklar, geçen süre içerisinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın kendi aralarında görüşmüş olabileceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partiye üyeliğinin gerçekleşmesinin hemen ardından MYK ve MKYK’nın tekrar toplanması ve en üst karar organı MKYK’dan 21 Mayıs’ta olağanüstü kongre kararı çıkması bekleniyor.

Radikal değişiklik beklentisi

Partide genel beklenti; Erdoğan’ın resmi olarak partinin başına dönüşüyle birlikte kabine, parti ve grup yönetimi ile, üst karar organı MKYK’da radikal değişiklik yapılacağı şeklinde.

Değişikliklerin kabineden başlayabileceği belirtiliyor. Böylece, kabine dışında bırakılan isimlere genel başkan haricinde 50 kişiden oluşan MKYK listesinde yer verilebilecek. Genel başkan yardımcıları MKYK listesinden belirlendiği için, kabine dışı kalan isimlere parti yönetiminde de yer açmak mümkün olabilecek.

Görüştüğümüz kaynaklara göre, kabine değişikliği ve MKYK listesi her zamanki gibi bölge, il, kadın – erkek dengeleri gözetilerek yapılacak. Örneğin, bir ilin bakanlık koltuğu kabinede korunursa, MKYK’daki temsilcisi değişebilecek ya da kabineden giderse o ile MKYK’da yer açılabilecek. Kabinede en az 8 ila 10 ismin değişmesi bekleniyor. Değişecek bazı  isimler arasında, çeşitli  kabinelerde görev yapmış bakanların yer alması güçlü bir ihtimal olarak görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.