Akla sarılmamız lazım

Akla sarılmamız lazım

Hisder’de dini anlayışımızı sorgulayan Prof. Dr. İbrahim Sarmış, “Batı vahiy olmadan aklı kullanıyor. Din aklı olanlara gelmiştir. Aklı işletemediğimiz için vahyi kullanamadık. Vahye ulaşmak için akla sarılmalıyız” dedi

Hikmet İlim Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde “Dini Anlayışımız” gündeme geldi.  Konuşmasına Allah’a hamd ve Resulüne salad ederek başlayan ilâhiyatçı Prof. Dr. İbrahim Sarmış, Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar indirilen vahiylerin hepsinin İslâm olduğunu ve toplumların bu vahiy öğretileriyle kurulduğunu, toplumun değer yargılarını da vahyin belirttiğini ifade etti.

ALLAH’I TANITICI ETKİNLİKLER YAPILMALI

Günümüzde Peygamberimizin doğumu, miracı ve peygamberliğiyle ilgili etkinliklerin yapıldığına dikkati çeken Prof. Sarmış, “Niye Allah’ı tanımak için etkinlikler düzenlenmiyor? Hâlbuki Allah’ı iyi tanıyan Kur’an’ı ve peygamberimizi de iyi tanıyacaktır” dedi. Geniş coğrafyada Müslüman olanların eski inanışlarını atamadıklarını ve bu sebeple vahyin geri planda kaldığını “Rivayet Kültürü ve Yanlış Din Anlayışı” adlı eserinden hareketle dile getiren Sarmış, “Allah'ın âlemlere rahmet olarak gönderdiği tevhid ve birlik dini olan İslâm, Emevî İslamı, Abbasî İslamı, Arap İslamı, Acem İslamı, Türk İslamı, Berberî İslamı gibi kavimlerin ve devletlerin İslam'ına yahut Harici, Sünni, Şii, Mutezili, Mürcii, Kaderi, Cebri vd. fırkaların İslamına ve örneğin Ehl-i Sünnet'in içinde de Maturidi, Eşari, Selefi, Vehhabi, Hanefi, Maliki, Şafii, Hanbeli, Reyci, Rivayetçi vd. kollarına ayrıldığı gibi her birinin kendi içinde de ayrıldığı onlarca fırka ve mezhebin İslamına dönüştü”ğünü dile getirdi. Sarmış, “Asıl ölçü Allah’ın indirdiği Kitap olmalı. Cemaatler Risale-i Nur okumaları yerine evlerde din olarak gönderilen Kur’an okumalarını yapmalı. Bu yapılmadığı için cemaat kültürü vahyin önüne geçti. Bu gelenek hiç sorgulanmıyor. Akıl dışlanıyor, halbuki Allah insana akıl ve vahyi vermiştir. Akıl, pozitif hayatta insana rehberlik eder” diye konuştu.

İSLAM DÜNYASI AKLI KULLANMIYOR

1.Dünya Savaşı’ndan sonra emperyalizmin İslâm dünyasını sömürmeye başladığını ve bir türlü kendimize gelemediğimize de işaret eden Sarmış, “Biz aklı dışladığımız için gelişmekte geri kaldık. Vahiy var, ama aklı kullanmıyoruz. Batı vahiy olmadan aklı kullanıyor. Din aklı olanlara gelmiştir. Aklı işletemediğimiz için vahyi kullanamadık” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.