Adem Turan

Adem Turan

Akkuyu Nükleer Güç Santrali bize ne kazandıracak?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali bize ne kazandıracak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önceki günlerde temeli atılan ve tüm üniteleri tamamlandığında Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu tek başına karşılayacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Mersin'in Gülnar ilçesinde temeli atıldı. 20 milyar dolara mal olacak ve 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Nükleer santralin ilk ünitesi 2023 devreye girmesi planlanıyor.  Rus üniversitelerinde 220'yi aşkın Türk öğrenci nükleer teknoloji eğitimi alıyor. 350'yi aşkın şirket tedarik listesine dahil olmak istiyor.

Şimdiden bölgeye  hareket ve heyecan getirmiş durumda. İnşaatın başlaması ile birlikte 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. İlk etapta işletmeye başlayınca ise 3 bin 500 kişi çalışacak. Bu da gösteriyor ki bölgenin işsizlik problemini bitireceği gibi Mersin’e çok büyük ekonomik katma değer sağlayacak.

Mersin'deki Akkuyu NGS 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul'un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek durumda.

Dünya geneline bakacak olursak; Dünyada şu anda 31 ülkede aktif 437 nükleer reaktör bulunurken, 14 ülkede 68 nükleer reaktörün de inşaatı devam ediyor. 2030 yılına kadar 164 nükleer reaktörün yapılması planlanırken, ülkelerin nükleer programlarındaki reaktör sayısı ise 317’yi buluyor. Anlaşılacağı  üzere tüm dünya NGS sistemini kullanıyor ve bu alanda yeni yatırımlar yapıyor. Zira zamanımız bilgi ve teknoloji çağı. Otomobil- motosiklet hatta bisiklette bile elektriklisi  tercih ediliyor. Sanayilerimiz gelişiyor, yeni yeni fabrika ve tesisler kuruluyor. Dolayısı ile daha çok üretim ve elektrik enerjisine ihtiyacımız bulunmakta.

Bu tür yatırımların karşısında değil, yanında yer almalıyız. Türk milleti olarak, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek zorundayız. Aksi takdirde isteyerek olmasa da iç ve dış düşmanlarımıza destek vermiş oluruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR