Akıncılar mezarlığı

Akıncılar mezarlığı

Musalla Mezarlığı'nın içerisinde bulunan Cennet Çukuru yüzyıllardır gizemini koruyor.

Musalla Mezarlığı'nın içerisinde bulunan Cennet Çukuru yüzyıllardır gizemini koruyor. Malazgirt Savaşı'ndan önce Anadolu’ya ayak basan Selçuklu öncü birlikleri bu çukura atılmış. Prof. Dr. Ali Akpınar, çukurda araştırma yapılmasını istiyor

Mezarlığın içindeki Namazgah'a yakın bir noktada bulunan ve gizemini koruyan Cennet Çukuru'nda çok sayıda şehidin mezarlığı var. Birçok mezar taşında yazı yok. Çukurdaki mezarlarla ilgili kapsamlı bir araştırma henüz yapılmadı. Cennet Çukuru'nun tarihte önemli bir yeri bulunuyor. Yüzyıllar boyunca Selçuklu ve Osmanlı'da nice insan, Cennet Çukuru'ndaki şehitlerin yanında sırlanmayı arzu etmiş. Namazgah Selçuklular'dan kalma. Tarihçilere göre Kılıçarslan, Sultan Mesut ve A.Keykubat burada defalarca namaz kıldı. İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise, Cennet Çukuru hakkında önemli bilgiler verdi.

KONYA’NIN CENNET ÇUKURU

Şehre gelen Selçuklular'ın ilk olarak Namazgah'a yerleştiklerini belirten Akpınar, "Her karışı Müslüman ecdadın İslam imzalarıyla tescilli olan Konya’nın meşhur bir Musallası, yani Namazgahı var. Bugün Musalla Mezarlığı'nın içerisinde bulunan açık hava camisi olan Namazgah’ta taş mihrab ve müezzinlik bulunuyor. Selçuklulular zamanından beri bayram namazları, yağmur duası namazları, orduyu sefere uğurlama merasimlerinin yapıldığı bu kutlu mekan, Selçuklular'ın şehrimize ilk geldiklerinde çadır kurup yerleştikleri yer. Tarih boyunca bu meydan at yarışları, cirit oyunları, askeri merasimler ve karşılama törenleri için de kullanılmış. Son yıllarda Namazgah, tarihi kimliğine uygun olarak teravih, bayram ve şehid cenaze namazları için kullanılıyor" dedi

ÇUKURDA KAZI YAPILMALI

"Namazgah, iki tarafında asker ve polis şehidlerimiz için ayrılmış iki şehidlik bulunan ve tarihi pek çok şahsiyetin istiratgahı olan Musalla Mezarlığı'nın bir parçası" diyen Akpınar, şunları söyledi: "Mezarlığın kuzeyinde 141 nolu adada Cennet Çukuru olarak adlandırılan bir bölüm yer alıyor. Konya Ansiklopedisi'nin verdiği bilgilere göre, Malazgirt Savaşı'ndan önce Anadolu’ya ayak basan Selçuklu öncü birlikleri burada şehit düşmüş ve şehitler o zamanlar bataklık olan bu yere atılmış. Dolayısıyla burası Konya’nın ilk şehidliği. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında çitle çevrilip koruma altına alınan bu bölümde Beylikler Dönemi'ne ait olduğu düşünülen mezar taşları görülüyor. Aslında bu bölgede detaylı bir kazı çalışmasına ihtiyaç var. Çalışmayla gömülü mezar taşları ortaya çıkarılabilir. Mezar taşı yazıları okunarak tarihe not düşülebilir."

PEYGAMBER MEZARLARI BULUNUYOR

Gömeç Hatun, Şeyh Şucaaddin, Evhadeddin Kirmani, Şeyh Halili'nin türbelerinin de bu bölümde bulunduğunu belirten Akpınar, "Bu şahsiyetler, şehidlere komşu olmak niyetiyle buraya defnedilmiş. Bu bölgede bazı peygamber mezarlarının bulunduğu da gelen rivayetler arasında. Yine burada bir su kuyusunun bulunduğu ve zemzem suyuyla aşılanarak Hicaza gidemeyenlerin zemzem niyetiyle bu kuyunun suyundan içtiği söyleniyor. Bugün ne kuyudan ve ne de suyundan bir eser yok. Bu vesileyle Konya’nın ilk şehidleri ve onların komşusu olan diğer şehidlerimizi rahmetle anıyor, cennet bahçelerindeki istirahatlarının ebedî cennette devam etmesini niyaz ediyoruz" diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum