Akıllı Tarım geçilsin çağrısı

Akıllı Tarım geçilsin çağrısı

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Zirvede akıllı tarıma geçilmesi çağrısında bulunuldu

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgeden öne çıkan başlıklar ise şu şekilde: “Tarım politikaları, günlük siyasi politikaların üzerinde konumlandırılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı personeli; mesaisini büyük kısmını ofiste veri girişi, destekleme kalemlerinin tertibi gibi masa başı ofis işlerinde harcamakta ve sahip olunan insan kaynağının teknik faydası üreticiye yeteri kadar yansımamaktadır. Tasarlanacak sistemle bakanlık taşra teşkilatı personelinin mesaisini üreticinin yanında, sahada yerine getirebilmelidir. Ülkemiz tarım sektörü dinamikleri göz önüne alınarak milli bir üretici örgütlenme modeli üzerinde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Arazi bankacılığı sisteminin ülkemizde hayata geçirilmesi bu arazilerin ekonomiye kazandırılması büyük bir öneme sahiptir. Hayvancılıkta uzun vadeli politikalar tasarlanıp, uygulanmalıdır.Hayvancılık alanında gerek canlı besi hayvanı gerekse de karkas et ithalatın önlenebilmesinin tek çaresi, ülkemizin potansiyelini yani hayvancılık sektörünün geleceği olan buzağıların hayatta kalmalarının sağlanmasıyla mümkündür. Buzağı ölümlerinin önlenmesi adına daha önceki yıllarda oluşturulan hassasiyetin devamlılığı gereklidir. Süt üretiminin en önemli girdisi olan yemin üreticilerinin de bu konseyde söz hakkı olması gerekmektedir. Ülkemizde uygulanan tarımsal destekleme modelinde birçok kalemde destek üreticiyle buluşturulmaktadır. Üreticiye sağlanan desteklerin sadeleştirilmesi ve verime, üretilen ürün miktarına göre verileceği bir destekleme sistemi hayata geçirilmelidir.

AKILLI TARIM UYGULAMALARI YAYGINLAŞMALI

Ülkemizin yıllık bazlı tarımsal üretim planlamasına tarımsal desteklemelerle yön verdiği bir destekleme modelinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Ülkemizde uygulamaya konan havza bazlı destekleme modelinde havzada yetiştirilen makro ürünler temel alınmaktadır. Havzalarda yetiştirilen mikro ürünlerin de destek kapsamına alınmasını gerekmektedir.Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında borsa sistemi mevzuatının güncellenmesi gerekmektedir. Akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması adına destekleme modellerinde yer alması sağlanmalıdır. Ayrıca tarımsal girdilerin azaltması adına ortak makine ekipman kullanımı özendirilmeli ve her ne kadar bu alanda desteklemeler olsa da bu desteklemeler daha da çeşitlendirilerek hayata geçirilmelidir. Küresel düzeyde pazar araştırması, tüketici isteklerinin tespiti tarımsal ihracat ve markalaşmanın ilk adımı olarak yapılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Gerek biyo-yakıt üretimine gerekse tarımsal atıkların değerlendirilmesi adına biyokütle enerji santrallerine yönelik çalışmalar yapılmalı ve alanda devlet desteklemeleri arttırılmalıdır. Ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin korunması, sahip olunan gen kaynaklarının muhafaza edilerek bitkisel üretimde daha verimli, hastalıklara daha dayanıklı, küresel düzeyde benzerlerine göre üstünlükleri olan tohumluk materyal ıslah ve ar-ge çalışmalarının artan bir ivme ile devamlılığı sağlanmalıdır. Uluslararası düzeyde tescillendirme (coğrafi işaret belgeleri) çalışmalarına hız verilmeli, küresel alanda gelişen bu sektörlerde söz sahibi olunmalıdır. ASKON, elde edilen zirve çıktıları ışığında, ülkemiz tarım sektörünün hak ettiği konum ve değere ulaştırılması noktasında çalışmalarına özveriyle, sorumluluk bilinciyle devam edecektir.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.