Akıllı ilaca ödeme yok

Akıllı ilaca ödeme yok

Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçların fiyatı dudak uçuklatıyor. Bir ilacın fiyatı 100 bin lira. Devlet, ücreti yüksek olduğu için ödeme yapmıyor. Konya'da birçok hasta ise akıllı ilaç bekliyor

 Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan akıllı ilaçlar, hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Amerika'dan Konya'ya getirilen ilaçlar sayesinde birçok hasta yeniden sağlığına kavuşuyor. İlaçlar, hastalığın ilerlemesini durduruyor. Ancak fiyatların yüksek olması akıllı ilaçlı tedaviyi zorlaştırıyor.  

Zeki Güzel isimli vatandaş, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akciğer kanseri tedavisi görüyor. Doktoru Güzel'e akıllı ilaç yazdı. Ancak devlet 100 bin liralık ilaca ödeme yapmıyor.

SGK ÖDEME YAPMIYOR

Konu hakkında bilgi veren Güzel, "Doktorum bana akıllı ilaç almam için rapor yazdı. Rapor Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilacın ücreti yüksek olduğu için ödeme yapmıyor. İlaç Amerika Birleşik Devletleri'nden geliyor. Doktorun dediğine göre ilacın fiyatı 100 bin lira. Bu rakamı ilk duyduğumda şaşırdım. Rakam dudak uçuklatan cinsten. Devlet bu konuda düzenleme yapmalı" dedi.  

HASTALAR İLAÇ BEKLİYOR

Konya'da çok sayıda hastanın akıllı ilaç beklediğini ifade eden Güzel, "Fiyatı yüksek olduğu için hastalar kendi imkanlarıyla ilacı satın alamıyor. Bazı hali vakti yerinde olanlar 100 bin lira verip ilacı satın alıyor. Ama çok sayıda hasta ise ilaç bekliyor. Akciğer kanserinde kullanılan akıllı ilaçların etkili olduğunu, hastalığın ilerlemesini durdurduğunu öğrendik. İlaç etkili ama alamıyoruz" diye konuştu.  

3-2cemil-karakap.jpg

BAZI İLAÇLARDA ÖDEME YOK

Konya Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap da, "Dünyada binlerce ilaç var. İzin verilen ve izin verilmeyen ilaçlar var. Satış ruhsatı olmayan ilaçlar var. Giderleri artırdığı için SGK bazı ilaçlarda ödeme yapmıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, Hepatit C hastalarının kullandığı 50 bin liralık bir ilacı daha yeni ödeme kapsamına aldı. SGK biraz sık eleyip ince dokuyor. Güvenilir, tam tedavi eden ilaçlara izin veriyor" açıklamasında bulundu.

MAĞDUR OLAN HASTALAR VAR

Binlerce hastanın ilaç beklediğini de ifade eden Karakap, "İlaç ödemesi yapılmadığı için mağdur olan hastalar var. İlaç teknolojisi hızla gelişiyor. Yakın zamanda kişiye özel ilaçlar üretilecek. Tedavi masrafları da artıyor. Son dönemlerde tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıranların sayısı arttı. Çünkü bir emeklinin ömür boyu yatırdığı prim 100 bin lira yoktur. Ama ilaç 100 bin lira. İlacını zamanında alamayan hastalar var" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum