Akaryakıt zammı piyasayı kilitledi!

Akaryakıt zammı piyasayı kilitledi!

Son 45 gün içinde benzinin litre fiyatı 6,48'den, 7,01 TL'ye, mazotun litre fiyatı ise 6,17'den, 6,44 liraya çıktı. Enflasyon artışına doğrudan etki eden akaryakıt artışları, nakliyecileri de çıkmaza soktu

Şubat ayının başlarında 6 lira 21 kuruş olan benzine periyodik olarak zam geliyor. Şubat ayının 20'sinde benzine gelen 27 kuruşluk zam benzinin litre fiyatını 6 lira 48 kuruş yapmıştı. Son 45 gün içinde benzine 2 ayrı zam geldi. Benzinin litre fiyatı 7 lira 1 kuruşu buldu. Bir buçuk aylık zaman dilimi içinde benzine yüzde 8,1 oranında zam geldi. 21 Şubat'ta litre fiyatı 6,17 olan motorinin fiyatı da 6,44'e yükseldi. Motorine de bir buçuk aylık zaman dilimi içinde Konya'da yüzde 4,3 oranında zam geldi. Krizin eşiğinde olan nakliye sektörü hafif bir canlanmaya rağmen, yüksek akaryakıt giderlerinden dolayı rahat bir nefes alamıyor. Yüksek girdi maliyetlerinin altından kalkmaya çalışan nakliyeciler, gidişatın korkutucu boyutta olmasından dert yakınıyor.

 

PİYASADA CİDDİ BİR EKONOMİK KAOS VAR!

3-3-031.jpg

Nakliyat-İş Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver, köprü ücretlerindeki artıştan, mazota gelen zamlardan ve lastik ücretlerindeki artıştan, nakliyecilerin rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 45 gün önce yaptığımız bir haberde benzine yapılan zamların önünün kesilemeyeceğini söyleyen Ünver, “Aradan 45 gün geçti, değişen hiçbir şey olmadı. Sadece işlerimiz biraz açıldı ama nakliyecilerin giderleri çok fazla. Bir buçuk ay içinde benzine ve mazota 2 ayrı zam geldi” dedi.  Benzine mazota gelen zamlarla birlikte diğer ürünlere de doğrudan zam geleceğini söyleyen Ünver, “Koli bazında taşınan ürünlerin gider ücretleri de yükselecek.  Vatandaş ile arkadaşlarımız arasında tartışmalar oluyor. Vatandaş, haklı olarak 'Birkaç ay öncesine kadar neden bu kadar pahalı götürüyorsunuz?' diye soru soruyor. Arkadaşlarımız da girdi maliyetlerinin yükseldiğini söylüyor. Bu artışın mecburiyetten kaynaklandığını söylüyor. Biz, çalışan arkadaşlarımız ile vatandaşın arasının açılmasını istemeyiz. Ortada bizlik bir durum yok. Girdi maliyetlerinin altında iyice ezilmemek için nakliyeciler de bir artışa gitmeli.  Atıyorum bir ürün bundan önce 5 liraya gidiyorsa, bundan sonra 8 buçuk liraya gönderilecek. Piyasada gerçekten bir kaos var. Fiyat artışlarının çok sebebi var. Hepsi benzinden mazottan kaynaklı olur dersek yanlış olur. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, sebeplerden bir tanesi. Piyasadaki kaosun diğer bir sebebi doların yükselmesi. Ayrıca ülke üretiminin daralması da söz konusu. Bunların hepsi enflasyonu doğrudan etkiliyor. Bundan sonraki süreçte ne yazıkki akaryakıta yeni zamların olacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu. 

İŞLERDE BÜYÜK BİR DURAKSAMA VAR

“Akaryakıt ürünlerine gelen zamlar devam ederse domates, biber ve benzeri birçok ürüne yeni zamlar gelecek” diyen Ünver, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son bir haftada benzine 35-36 kuruş zam geldi. Artıştan mazot da nasibini aldı. Doğruyu söylemek gerekirse işlerde belirli bir açılma var. 15 gündür bunu gözlemleyebiliyoruz. Fakat para kazanılmıyor. Girdi maliyetlerini karşılamaktan, nakliyecilerin cebinde para kalmıyor. Ayrıca piyasada para da dönmüyor. Bu dönem için genellikle kıyafet-giyim çekilir. Geçmiş yıllara oranla işimiz hayli azaldı.  Bundan önceki senelerde ambarlara günde 9  kırkayak gelirdi. 15 gün öncesine kadar bir ambara 3 kırkayak gelir oldu. Bu aralar ambarlara gelen kırkayak sayısı 6-7'ye çıktı. Ama geçmiş yıllara oranla işler çok düştü. Çünkü üretim yok. Büyük ihtimal depolardaki mallar getiriliyor.”

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Murat Ünver

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.