AK Parti ve MHP ittifakında baraj formülü bulundu

AK Parti ve MHP ittifakında baraj formülü bulundu

AK Parti ile MHP arasında ‘Milli Mutabakat Komisyonu’ adı altında yürütülen ittifak görüşmelerinin ikincisi dün yapılırken, MHP'nin talep ettiği seçim barajının düşürülmesi talebi için de formül bulundu.

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın aktardığına göre, iki parti arasında MHP’nin önerisi doğrultusunda, üst çatı başlığı altında ittifak yapan partilerin adlarının yazılacağı modelde önemli ölçüde uzlaşma sağlandığı vurgulanırken, kulislerde ise ‘barajlı daraltılmış bölge’ formülü konuşuluyor. 

AK Parti kulislerinde konuşulan ve yüzde 10 seçim barajını koruyan bu formülde, iki parti arasında varılacak uzlaşmaya göre 6 ya da 8’den daha fazla milletvekili çıkaran iller birden fazla seçim bölgesine ayrılacak. 

'YERELDE SAHADA İTTİFAK'

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre de, komisyon üyelerinin masasında ‘yerelde sahada ittifak modeli’nin bulunduğu belirtildi.

Bu modelin ana merkezinde ise 'her iki partinin de mevcut belediye başkanlıklarını koruması, AKP ve MHP’ye ait olmayan bölgelerde ise ittifak yapılması' yatıyor. Formülün yasalaşması durumunda CHP ve HDP’ye ait belediyelerin bulunduğu bölgelerde de AK Parti ile MHP, o bölgedeki iki partiden en çok hangi partinin oy potansiyeli varsa, o partinin desteklenmesi gündeme getirilebilecek.

İki parti, CHP'nin itirazı üzerine TBMM'de bütün partilerin ortak kullandığı salon yerine Beştepe'de bir lokantada buluştu.

KOMİSYON ÜYELERİ KİM?

İttifak komisyonunda AK Parti'den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, MHP'den ise Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ile İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum