Aile insanlığın en kıymetli müessesesidir 

Aile insanlığın en kıymetli müessesesidir 

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din-Bir-Der), Medrese Âlimleri Vakfı (MEDAV) ve Trabzon Kur’an Kursları Federasyonu ortaklığı ile ‘21 yy ‘da Aile Yapımıza Karşı Tehditler ve Ailenin korunması’ başlıklı panel düzenlendi.

Ankara Hamidiye Cami İmam Hatibi Emrullah Kahraman’ın okuduğu Kuran tilaveti ile başlanan program, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın açılış konuşması ile devam etti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Katılan tüm kardeşlerimizi selamlayarak sözlerime başlıyorum. Aile olmanın en güzel örnekliğini gösteren Efendimiz’e salat ve selam olsun. Aile insanlığın en kıymetli müessesidir. Aileyi korumak için evvela sünneti iyi bilmek gerekir. Nitekim Allah Resulü’nde bizler için en güzel örnekler vardır. Hayatın her safhasında bu örneklikten istifade etmek gerekiyor. Ayrıca bugün insanlığın en büyük sıkıntısı ahlak zedelenmesidir. Bugün yaşanan bütün sıkıntıların veya güzelliklerin aile kurumu ile yakından ilişkisi vardır. İşte bu noktada ahlakın ailede hayat bulması önemlidir. Yine baktığımızda ailede yaşanan problemler gündelik hayata doğrudan etki yapar. Biz de diyanet olarak ailenin korunması adına tüm diyanet personelimiz ile çalışıyoruz. Şunu diyebiliriz ki çalışmalarımızı aileyi odak alarak yapıyoruz. Şunu biliyoruz ki aile iyileşirse toplum iyileşir. Diyanet olarak bu bilinçle çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu. 

AİLE TOPLUMUN KALBİDİR 

Programın ev sahiplerinden Din-Bir-Der Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım tüm katılımcılara teşekkür ederken, “Din-Bir-Der derneğimiz 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızın talimatı ile kurulmuştur. Şu ana kadar Din-Bir-Der olarak birçok faaliyet düzenledik. Düzenlediğimiz konferanslar ile çağımızın sıkıntılarını gündeme taşımaya çalıştık. Tabi önceleri düzenlediğimiz tüm programlarımızı salonlarda düzenlerken bugün bu durum pek mümkün değil. Fakat atımızı alan yolumuzu da almadı ya. Bugün burada elhamdülillah bir çok önemli hocamızla bu programı online olarak gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu çalışmaların neticesinde ülkemizde ciddi bir değişim de olacaktır” ifadelerini kullandı. MEDAV Başkanı Muhammet Tayyip Elçi ise şunları söyledi: “Kalp iyi olursa beden de iyi olur. İşte aile de bu toplumun kalbidir. Tüm düşman güçler saldırılarında aileyi hedef almakta. Bugün aile artık çatırdamaya başladı. Biz bu meseleye bugün el atmazsak eğer yarın çok geç olabilir. Bizim artık konuştuklarımızı pratiğe dökmemiz gerek. Aile konusunda gerekli adımlar atılması gerekiyor.”  

KADIN VE ERKEĞİN EVLENMEDEN ÖNCE EĞİTİME TABİ TUTULMASI GEREKİR 

Düzenlenen panel programının oturum başkanlığı görevini yürüten Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, ailenin Kuran ve Sünnete uygun yaşaması gerektiğinin altını çizerek “Aileler bugün uçurumun kenarında. Bize düşen dibe doğru yuvarlanan aileleri kurtarmak. Ailelerin kurtuluşu Kuran ve Sünnete uygun yaşamaktan geçiyor. Biz hocaların da vakarlı bir mümin olarak kitabın bize öğrettiklerini eğip bükmeden insanlara aktarmamız gerekiyor. İslam aile bireylerini bir elmanın iki yarısı olarak belirtmiştir. Bu doğrultuda kadın ve erkeğin evlenmeden önce eğitime tabi tutulmaları gerekmekte. Ehliyet evlilikte de aranan bir şart olmalı” dedi. 

AİLEYİ TEHDİT EDEN ÜÇ M: MEDYA MODA MANTALİTE 

Düzenlenen panel oturumunda söz alan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Aile yapımıza karşı tehditler konulu konuşmasında ise şunları kaydetti: “Aile üzerinde en çok durmamız gereken müessesemizdir. Bundan ötürü gelen saldırıların neredeyse tamamına yakını aileyi hedef almakta. Ailenin korunması tabi ki bir bilinçle yapılacak bir şey. Medyanın da bu konuda olumsuz etkilerinden bahsetmek mümkün. Özellikle aileyi hedef alan film ve dizilerin, gündüz kuşağı programlarının aile mefhumuna olan saldırıları ortada. Aileyi tehdit eden 3 M vardır: Medya, moda, mantalite. 

TEKNOLOJİ AİLEYE KARŞI BİR SİLAH OLMAMALI  

Panel programında söz alan Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay; özellikle cep telefonlarının küçük çocuklara verilmesini eleştirerek, “Emin olun küçük çocuklar cep telefonu kullanmak için ehil değillerdir. Çocukların yaşları bu alet için müsait değildir. Siz çocuğunuzu avutmak için böyle bir yola giderseniz muvaffak olamazsınız” dedi. Mehmet Emin Ay, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yine çocukların aile etkisi ile şekillendiğini görürüz. Hatta Efendimiz çocukların aile etkisi ile dinlerinin dahi şekillendiğini bildirir.” 

EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR 

Aile yapısının korunması konusunun ele alındığı panelde konuşan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan eğitimin ailede başladığını kaydederek “Evimiz sıcak bir sevgi ortamı halini alan bir eğitim yuvası halini alırsa korkmamıza gerek yok. Çünkü çocuk eğitimini eğer ailede doğru bir şekilde alırsa bir sorun olmaz. Fakat bugün aileyi yok etmek için çalışılmakta. Nitekim Avrupa’da bugün aile diye bir kavramın herhangi bir önemi yok. Yüzlerce çocuğun anne ve babası belli bile değil” dedi. Son olarak panelde söz alan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Can “Boşanma oranlarının artışında aile eğitiminin önemini görüyoruz” açıklamalarında bulunurken İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise, “Aileyi kadın ve erkek beraber tamamlar. İkisini birbirinden ayıramazsınız. Aileye karşı olan tehditler bilinçli bir mücadele ile giderilmelidir” dedi. 

Düzenlenen panel programı Uludağ Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz’un yaptığı dua ile sona erdi. 

EYYÜB KARAKUZU 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum