Ahşap sanatından oyuncak üretiyor

Ahşap sanatından oyuncak üretiyor

Oyuncak Adam El Sanatları ve Tasarım Atölyesi'nin sahibi Mustafa Akay, ablası Fatma Bahçıvan ile birlikte el becerisini, hayal gücüyle birleştirerek yeni ahşap ve el işlemeli oyuncakları tasarlayarak üretiyor

Oyuncak Adam El Sanatları ve Tasarım Atölyesi'nin sahibi Mustafa Akay, ablası Fatma Bahçıvan ile birlikte ahşap ve el işlemeli oyuncakları tasarlayarak üretiyor. 7 yıl önce oyuncak tasarımı işine girdiğini, daha önce sanayide makine tasarımı yaptığını söyleyen Mustafa Akay, ablası Fatma Bahçıvan ile birlikte hem oyuncak tasarlıyor hem de yeni yeni oyuncak üretiyor. Meslek liseli mezunu olduğunu ve sanayide işlerin iyi gitmemesi sonucu tesadüfen oyuncak tezgahtarlığına başladığını belirten Akay, yeteneğine uygun olduğunu düşündüğü için oyuncak tasarımına başladığını ifade etti. Öğrencilerin tasarım ödevlerinde sıkıntı çektiğini kaydeden Akay, “Dükkanı ilk açtığımızda öğrencilerin tasarım ödevleri için materyal aramasıyla bize ödev yapımı konusunda sorular soruyordu, öğrenciler malzeme araması içindelerdi. Bende yeteneğime güveniyordum ve öğrencilere hitap edecek şekilde tasarımdan yapabileceğimi düşündüğüm için bu işe başladım” diye konuştu.

3-2-012.jpg

KİŞİYE ÖZEL AHŞAP TASARIMLAR DA YAPIYORUZ

El yapımı oyuncağa olan talebin az olmasının maddi sıkıntılara yol açtığını belirten Oyuncak Adam Mustafa Akay, “Yerli kahramanlardan oluşan oyuncak tasarımlarımızı halka tanıtma sancılı bir süreçti, bizde giderlerimizi karşılayabilmek için farklı işler de yapmaya başladık. Oyuncak haricinde eğitici oyuncaklar, ahşaptan oluşan el yapımı eğitici tasarımlar, mekanizmalı ürün ve maketler, kişi özel dolgular,  hediyelik eşya gibi tasarım ve baskılarla dükkanın varlığını korumaya çalışıyoruz. Gerektiğinde nişan tepsileri, doğum konsepti her türlü özel gün konseptlerini tasarlayıp lazer kesim tekniğiyle ahşap ürünler çıkarıyoruz” dedi.

HAYAL ÜRÜNÜ TASARIMLAR TERCİH EDİLİYOR

Rampalı Çarşı’da bulunan Oyuncak Adam El Sanatları ve tasarım Atölyesi sahibi Mustafa Akay’ın aslında farklı hayalleri olduğunu,  bu işi sadece eğitici oyuncak ve Türk İslam kültürüne uygun tasarımalar yaparak devam etmek istediğini söyleyen Mustafa Akay’ın birlikte çalıştığı ablası Fatma Bağcıvan, “Kardeşim bu işe çok farklı hayallerle başladı ama beklediğimiz tam anlamıyla gerçekleşmedi. El yapımı oyuncak ve ya eğitici tasarımların piyasadaki gerçek olmayan hayal ürünü oyuncaklara oranla rağbet görmemesi bizim işimizi etkiledi. bu tür eğitici oyuncaklara halkımızın talebi olsaydı biz kendi kültürümüzden oyuncaklar tasarlayıp üretecektik” ifadelerini kullandı.

3-3-005.jpg

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ

El yapımına Konya’da değer veren insan sayısının çok az olduğunu belirten Mustafa Akay, müşterilerinin çoğunun Konya dışından gelenlerin olduğunu kaydetti. Akay, sözlerine şöyle devam etti: “Müşterilerimizin çoğu eğitim görmek için Konya’ya gelen öğrenciler ve iş için burada bulunan memur ve ya işçilerden oluşuyor.  Bu tür müşteriler dükkanımızı görenler çok beğeniyor ve emeğimizin karşılığını veriyor ama kendi halkımız aynı hassasiyeti göstermiyor, ufacık parçaların kullanmanın sıkıntı olmayacağını söyleyip ucuza getirmeye çalışıyor ve emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu tür yaklaşımlar bizi yıprattı  ve aslında hayalimiz olan tasarımları henüz gerçekleştiremedik.”

ALİ İBİLEME merhahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.