Ahmet Türk: Kobani Protestolarında Bütün Bölgenin Ayağa Kalkması Gerekirdi

Ahmet Türk: Kobani Protestolarında Bütün Bölgenin Ayağa Kalkması Gerekirdi

Mardin Büyük Şehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, 6 Ekim’de bölgede çıkan Kobani eylemleri nedeniyle zor günler geçiren turizmcilerle bir araya geldi. Özel bir kahvaltı salonunda turizmci ve esnafla bir araya gelen Ahmet Türk, Kobani eylemlerinden...

Mardin Büyük Şehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, 6 Ekim’de bölgede çıkan Kobani eylemleri nedeniyle zor günler geçiren turizmcilerle bir araya geldi. Özel bir kahvaltı salonunda turizmci ve esnafla bir araya gelen Ahmet Türk, Kobani eylemlerinden dolayı çıkan olaylar nedeniyle turizmcilerin ve esnafın sorunlarını dinledi. Ahmet Türk, Mardin'in tarihi ve turizmi ile çok önemli bir kent olduğunu vurgulayıp buraya hizmet etmek için geldiklerini belirtti. Türk, ”Kulağımıza bazı şeyler geliyor. 'İşte bakınız belediyeye geldiler yakıp yıktılar' diyen insanlar var. Bu olayda ne belediye ile ilgisi ne de bizim ile ilgisi var. Bu halkın tepkisidir. Orada Kobani’de kardeşleri katlediyor. Buradaki insanların tepki göstermesi doğaldır. Aslında bütün bölge ayağa kalkması gerekirdi. Ama demokratik ölçülerde yapabilseydi. Ama sonuç olarak üzüntü verici olaylarda yaşandı. Bunları da yeniden değerlendiriyoruz. Tartışıyoruz. Bunların bir daha yaşanmaması konusunda düşüncelerimizi söylüyoruz.” dedi.

'MARDİN'DE ASLA KEPENK KAPANMAYACAK'

Mardin'e başkan seçildiğinde esnafa söz verdiğini hatırlatan Türk, “Mardin’de asla kepenkler kapanmayacaktır. Bugüne kadar demedik, bundan sonra da demeyeceğiz. Ama burada bir tepki göstermek lazım. Ama demokratik bir tepkiyi de göstermek lazım. Orada bir savaş vardır. Burada bu savaşın bütün yaşananları dünyaya tanıtılması için halk elbette ayağa kalkması lazım. Halk düşüncesini ortaya koyacaktır. Buradan da bir mesaj verir. İşte bu yaşanan süreçte bütün dünya Kobani'ye yardım etmek için dayanışma olduğunu gösteriyor. Eğer suskun kalsaydık o katliama onay vermiş olurduk.”

'MARDİN TURİZMİNİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ'

Buradaki halkımızın sesi yaşanan olayları bütün dünyaya yansıtmak amacıyla yapıldığına inandığını vurgulayan Türk, şöyle konuştu: ”Bu konudaki bazı kesimleri, güçlü kesimleri veya karar verici kesimleri harekete geçirmeye yönelik demokratik direniş olarak değerlendiriyoruz. Sizlerde birlikte ne yapmamız gerekir. Bu konuda sizlerle görüş alış verişinde bulunacağız. Turistler şimdi Mardin’in bu halini görse asla o rezervasyonları iptal etmezler. Çünkü burada gerçekten bir şey yok. İşte yılda bir iki sefer bazen tepkiler oluşur. Ama bu Mardin’de bir çatışma varmış gibi görünüyor. Zaman zaman turistler geldiği zaman 'Mardin'in ne kadar rahat olduğunu bize kimse anlatmadı. Buraya gelirken korkarak geldik. Ama bugün geliyoruz. İnsani bir şehir' olduğunu söylüyorlar. Özellikle yurt dışından gelen özellikle Almanya, Fransa ve İsviçre’den gelenler bizi ziyaret ediyor. Bize duygu ve düşüncelerini ifade ediyorlar. Biz burada yavaş yavaş bir toparlanma içindeyiz. Çalışmalarımıza başladık.” ifadelerini kullandı.

'SORUNLARI TARTIŞARAK ÇÖZEBİLİRİZ'

Tartışarak, konuşarak, bir araya gelerek ancak sorunların çözülebileceğini bildiklerini kaydeden Türk konuşmasına şöyle devam etti: ”Ama bugüne kadar bir gecikme oldu. Sizlerden özür diliyoruz. Şengal ve Kobani’de yaşanan göç dalgası nedeniyle 2 ayımız böyle geçti. 100 yılda Cumhuriyetin bugüne kadar bitirmediği yapmadığı işleri biz bir yıl içinde yaparız desek yalan söylemiş oluruz. Kolay değil bugün 2 bin mezraları ile beraber köyümüz var. Ve bugün eksiği olmayan hiçbir köyümüz yok. Ya suyu yok ya yolu yoktur. Ya mezarlığın etrafında duvar yok. İlkel bir şekilde yaşıyor. Bütün paramızla dahi olsa bu sorunları bir iki yılda bunları çözemeyiz.”

'BİN 682 ARSADAN BİR TEK ARSA BİZE VERİLDİ. O DA MEZARLIK ARSASI ÇIKTI'

Göreve geldikleri günden beri sorunlarla boğuştuklarını ifade eden Türk, ”Kızıltepe Havaalanı yanında 5 tane önemli arsa var. Her zaman kullanabileceğimiz arsalardı. Bunlar hazineye devredildi. Bugün oturduğumuz belediye binası bize verilmedi. Artuklu'ya verildi. Bu yasaya aykırıdır. Büyük şehir yasası çok açıktır. 6’cı maddesinde diyor ki Mardin Büyükşehir’e dönüştü. Mardin Büyük şehre dönüşüyor. Ama Mardin belediyesi bize verilmiyor. İşgalci durumdayız. Kısacası bin 682 arsadan bir tek arsa bize verildi. O da mezarlık arsası çıktı.”

'BU BELEDİYEDE BİR RÜŞVET, YOLSUZLUK, İLTİMAS GÖRDÜĞÜNÜZDE GELİN BİZİM YAKAMIZA YAPIŞIN'

Özellikle yolsuzluk ve rüşvete vurgu yapan Türk, ”Biz buna rağmen bu çabayı sarf edeceğiz. Burada açıkça söylüyorum. Bu belediyede bir rüşvet yolsuzluk, iltimas gördüğünüzde de gelin bizim yakamıza yapışın. Asla burada taviz vermeyeceğiz. Yakamıza yapışın. Ya biz o hırsızlığın ortağı oluruz. Veya o hırsızlığı yapana gereken cevabı veririz. Gereken dersi veririz. Bu konuda da sizlere açık bir şekilde söz veriyoruz. Asla böyle bir şey yaşanmayacak. Ve asla böyle ayrımcı bir politika yürütülmeyecektir. Ama şehrin yenilenmesi ve güzelleşmesi konusunda hiçbir kimseye hiçbir aileye de taviz vermeyeceğiz. Yapılması gereken en yakınımızdaki insan dahi olsa bile o insan eğer belediyenin halkın yararına ise orayı o şekilde kullanırız. Bu konuda sizlere teminat veriyoruz. Turizm konusunda Mardin hak ettiği yeri bulamazsa işte o zaman burada birçok şeyi kaybederiz. Bugüne kadar Mardin hak ettiği değeri göremedik. Mardin için Uluslararası için Türkiye boyutu ile neler yapabiliriz. Nasıl çalışma yapabiliriz. Burada yapacağımız çalışmalar için komisyon oluşturabiliriz. Mardin’i tanıtımı için bütün gücümüzü birleştirmemiz gerekir. Mardin tanıtımı için broşürlerimizi hazırlamalıyız. Turizmi şirketleri ile ilgili yapacağımız diyaloglar ve oluşturacağımız şeyler Mardin adına bir heyet oluşturacağız. Mardin’i yeniden ayağa kaldıracağız. Mardin’in geleceğini esas alan bir yaklaşım içinde bu hizmetleri yapmasını güvence altına alacak bir mekanizmayı oluşturacak. Gelecek insan burada rant için değil, bu halka, bu şehre hizmet etme anlayışı ile çalışması lazım. Eğer bunu becerebilirsek kolektif bir çalışma ile demokratik organizasyonlarla bütün sorunları gündeme getirip tartışırsak başarılı oluruz.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.