Ahilik müfredata girsin

Ahilik müfredata girsin

Esnaflığın temelini oluşturan Ahilik kültürünün okul ve üniversitelerde ders olarak okutulmasını isteyen Ali Osman Karamercan, “Bu konuda gerekli girişimlerimiz olacak” dedi

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, Ahilik Haftası öncesi Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunarak; ahilik kültürünün yaşatılması için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlattı. Başkan Karamercan, “Ağaç yaşken eğilir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize esnaf kültürünü aşılamalıyız” dedi. Karamercan, “İlk ve orta dereceli okullar, liseler ve üniversitelerde ahiliğin ders olarak okutulmasını istiyoruz. Ancak bu vesileyle kalifiye eleman ihtiyacını çözübiliriz” açıklamalarında bulundu.

KALİFİYELİ ELEMAN BULMAK ZOR

Karamercan, esnafların ve sanatkârların toplumun temel direği olduğunu vurguladı. Birçok meslekte kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığını dile getiren Karamercan, “Esnaf teşkilatı olarak bu konuda kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu. “Esnaf, sanatkâr ve ustaların mesleği devam ettirmek adına çırak ve kalfa yetiştirmeleri kaçınılmazdır” diyen Karamercan, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İşsizlikten dert yakınılıyor. Bir yandan da esnaflar çalışacak eleman bulmakta zorluk çekiyor. Bu problem, son dönemde daha da arttı. Gerek esnaflarımız gerekse sanatkârlarımız tarafından bizlere bu konuda defalarca şikayet geldi. Konunun takipçisiyiz ve kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda mesleki eğitimin önemine dikkat çekiyoruz.”

ESNAFLIK ANLAYIŞI DA DEĞİŞTİ

Mesleki eğitime ve ahilik kültürünün yaygınlaşmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Karamercan, esnaflığın temelinin ahilik olduğunu hatırlattı. Ahilik kültürünün yaşatılması için okullarda ders olarak okutulmasının öneminin altını çizen Karamercan, “Ahilik kültürü yaşatılmalı. Esnaf teşkilatları olarak ahiliğe çok önem veriyoruz. Özellikle temel eğitim verilen ilk, orta ve liselerde daha sonra da üniversitelerde çocuklarımıza ahilik dersinin verilmesini istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konuyla ilgili girişimlerimiz olacak” dedi. Karamercan, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Önceden esnaflarımız, sabah namazını kıldıktan hemen sonra dükkanlarını açardı. İşine bakardı. Akşam da bismillahirrahmanirrahim deyip kapatırdı. Usta, dükkanı kendi kilitler bizler ise arkasında beklerdik. Günümüz esnaf anlayışı biraz daha değişti. Patronlar, 11-12'ye doğru işinin başına geliyor. Usta bırakıyor, kalfa dükkanı kilitleyip gidiyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.