Ahilik Haftası Dualarla Başladı

Ahilik Haftası Dualarla Başladı

Ahilik Haftası sebebiyle, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen yürüyüş dualarla başladı. Turistlerin meraklı bakışları altında Mehteran Takımı’nın da katıldığı etkinlikte, yılın ahibabasına kaftan...

Ahilik Haftası sebebiyle, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen yürüyüş dualarla başladı. Turistlerin meraklı bakışları altında Mehteran Takımı’nın da katıldığı etkinlikte, yılın ahibabasına kaftan giydirildi.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ahilik Haftası sebebiyle Beyazıt Meydanı’nda ahi temsilcileri ile birlikte toplanarak, Sultanahmet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Mehter Takımı'nında katıldığı yürüyüşe turistlerde ilgi gösterdi. Kapalı Çarşı’da yürüyen ahiler, esnaf ve vatandaşlarla birlikte dua etti.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Faik Yılmaz Ahilik Teşkilatı’nın çok ince bir kuruluş olduğunu ifade ederek, “Ahilik teşkilatı, yüzyıllar önce Osmanlı zamanında kurulmuş. Zamanın ahi babaları esnaflara sahip çıkmış. Yıllar içerisinde uzaklaşmış gibi olmuşuz. Ama sonra sahip çıkmışız. Şimdi de ahiliğin yıl dönümü. İstanbul’da 153 ahi babası var. Bugün İstanbul Valisi’ni ve Belediye Başkanı'nı ziyaret ettik.” dedi. “Bizim esnafımız eline, beline, diline sahiptir.” diyen Yılmaz, “Bizim esnafımızın eli açıktır, güler yüzlüdür, samimidir. Burası İstanbul’un merkezidir.” ifadelerini kullandı.

Ahilik, 13. Yüzyıldan 19. Yüzyıla dek Anadolu’da Balkanlar’da ve Türkistan’da yaşamış olan Türklerin sanat ve meslek alanında yetişmelerini ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir teşkilat.Türklerin Anadolu’ya gelmesinde ve burada yer yurt sahibi olmasında bu kuruluşun çok önemli rolü olmuştur. Ahiler Anadolu’ya gelen Türkler’i önce misafirhanelerde misafir etmiş, sonra bir sanatı olanlara iş yeri açmış, kurdukları zaviye ve onun yanına inşa ettikleri evler ile mahalle ve sokaklar oluşmuş. İş yerleri, siteler, çarşılar ve yerleşim yerleri kurulmuştur. Ahilerin kurdukları teşkilat; bir bakıma bugünkü esnaf odaları, işveren sendikaları, ticaret odaları, sanayi odaları, TSE gibi kurum ve kuruluşların görevlerini üstlenmiştir.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.