Ahilik gençlere aşılanmalı

Ahilik gençlere aşılanmalı

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği tarafından organize edilen “29. Ahilik ve Esnaf Bayramı” çeşitli gösteriler ile kutlandı.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Vali Muammer Erol, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Meram Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur, Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz,  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, oda başkanları, esnaflar ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın selamlama konuşmasını Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz yaptı. Yılmaz,  ahiliğin en fazla esnaflar arasında geliştiğini söyledi. Ahiliğin amaç olarak toplum hizmet etmek olduğunu belirten Yılmaz, “Ahilik çalışmayı ibadet sayan bir sivil toplum kuruluşudur. Ahilik, İslam ahlakı ile bire bir örtüşmektedir. Ahlaklı ve dürüst insanlar, bu anlayış ile yetiştirilmektedir” dedi.

AHİLİK BİR YAŞAM TARZIDIR

Programda konuşan  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan ise Ahiliğin Anadolu'nun Türkleşmesinde önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. “Ahilik, tüketici haklarına öncelik ve önem verir. Meslek sahibi olmayı kurallara bağlar, belli aşamalardan geçenlerin bir mesleği yapmasına izin verir” diyen Karamercan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ahiler üretici ve çalışkandır. Gariplere yardım etmeyi esirgemezler. Zulme uğrayanları kurtarmaya gayret ederler. Ahilik, akıl, bilim, çalışma ve ahlak birlikteliğinden oluşur. Ahilik öyle bir felsefedir ki, ilkeleri bugün bile hala geçerliliğini korumaktadır. Ahilik kurumunun bizler için önemi, esnaf ve sanatkarlığın kökeninin, özünün Ahilik olmasıdır. Konya esnaf ve sanatkarları teşkilatı olarak amacımız Ahilik kültürünü, ruhunu ve terbiyesini daima yaşatmak, çağdaş yorumlarla geleceğe taşımaktır. Çünkü Ahilik kültürünün ve değerlerinin devamı bizleriz. Bu sebeple Ahiliğe herkesten daha çok sahip çıkıyoruz. Yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkarlarımız tarafından yaşatılan ve milli kültürümüzün çok önemli bir mirası olan bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını çok önemsiyoruz. Gençlere Ahiliği tanıtmak, öğretmek, bir yaşam biçimi olarak benimsemesini sağlamak istiyoruz. Bunun için de daha fazla gayret göstermemiz gerektiğinin farkındayız. İlgili kurumlarımız ile ortak projeler geliştirmek, Ahilik felsefesini çarpıcı ve etkili şekilde ulusal ve Uluslar arası düzeyde tanıtmak planlarımız arasında yer alıyor.” Programın ardından Vali Erol ve beraberindekiler esnaflar tarafından açılan stantları gezdi.  Program, yılın Ahilerine verilen ödüllerle ve set kuşatma tiyatro gösterisi ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.