AHİ Kanalı'na su verildi

AHİ Kanalı'na su verildi

Devlet Su İşleri Müdürü (DSİ) Bölge Müdür Yardımcısı M. Muhittin Özyalvaç, İşletme ve Bakım Şube Müdürü Ergül Yıldırım ve ilgili personel ile birlikte AHİ Kanalında incelemelerde bulunuldu.

Yapılan incelemede Konya İçme Suyu İsale Hattının Apasaraycık Pompa Tesisleri ve isale hattının geçtiği Belkuyu Köprüsü de incelendi.  AHİ Kanalı’nın Mavi Boğaz’dan itibaren 12+800 metreden Apa Barajına su alınan bölümünün önündeki batardonun kaldırılarak Apa Barajına su alınan priz kapaklarının kapatılmasına ve 33+230 metreye kadar bölümünün test edilmesine karar verildi.   Daha sonra AHİ Kanalı’nın;  KOS 1.2.3 sulamasına su alma yapısı, Apa – Alemdar İsale Kanalı’na tahliye, Gökhüyük (Tımraş) Obruğu’na tahliye kanalı, Arıkören Tren Yolu’nun alt sifon geçitleri vb. sanat yapılarında incelemede bulunuldu.

APA-HOTAMIŞ İLETİM (AHİ) KANALI

Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içinde yer alan AHİ Kanalı; Mavi Regülatöründen başlayıp, Hotamış Depolamasına kadar uzanan bir hatta Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalı’nın 99+118 km’sinde yer alıyor. AHİ Kanalı’nın toplam iletim uzunluğu 124 bin 678 m olup, hem sulama hem de derivasyon amaçlıdır. Mavi Tüneli’nden gelen 36 m3/s su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 m3/s debiyi taşıyabilecektir.Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında, işletmeye alınan Bağbaşı Barajı ile inşası devam eden Bozkır ve Afşar Barajlarında toplanacak Yukarı Göksu Havzası suları, AHİ Kanalı vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacak ve Çumra ve Karapınar Ovaları’nda halen yeraltı suyu ile yetersiz sulama yapılan veya hiç sulanamayan 1 milyon 920 bin dekar arazi suya kavuşacak. Kanalın performans testlerine 04.12.2017 tarihinde kanala su verilierek başlanılmış olup, ilk aşamada Km:33+230’a kadar test edilecek. İşin fiziki gerçekleşme oranı yüzde 99.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum