Ahi Evran bastonu TOBB Başkanına hediye edildi

Ahi Evran bastonu TOBB Başkanına hediye edildi

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, "Direniş Karatay" filminde Ahi Evran karakterinin kullandığı bastonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na hediye etti.

KTO-Karatay Üniversitesi'nin yapımını üstlendiği, Selçuklu tarihini anlatan ilk sinema filmi "Direniş Karatay'da, Ahi Evran'ın kullandığı bastonu KTO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ziyaret ederek hediye etti.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk ziyaretteki konuşmasında, "Direniş Karatay filminin ele aldığı gerçek hikâyeyi özellikle seçmemizin nedeni "birlik" olmanın, "bir" olmanın kıymetinin anlaşılmasını istememizdir" dedi. Öztürk, "O günün en zorba ve askeri bakımdan en güçlü devletinin baskılarına rağmen nasıl olup da bugünlere gelebildiğimizi anlamak bugünkü şartlarda büyük bir görev. Birlikten kastedilen de şudur; biz devletsiz olmadık, devleti de ilim ve ticaretten ayrı tasavvur etmedik hiçbir zaman. Filmin özelinde ise dirayetli devlet adamı Emir Celaleddin Karatay, o günün ticaret erbabı Ahiler ve Ahi Evran, yine o dönemin en muteber ilim adamı Sadreddin Konevi'yi ve Mevlana'yı tarihte olduğu gibi bir arada görüyoruz" şeklinde konuştu.

Filmde kullanılan ve orijinal özellikleri olan Ahi Evran bastonunu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na hediye eden Selçuk Öztürk, "Dönemin Ahi Evran'ı ticaret, ahlak, gelişim ve başarı üzerine bize çok yakışan değerlere sahip çıkarak büyük medeniyetimizin izlerinin günümüze ulaşmasını sağlamıştır. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde günümüzde ticaretin ve milletin gelişimi için mücadele eden TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na bu Ahi Evran bastonunu hediye etmenin çok münasip olacağını düşündük. Bu nedenle de kendilerine takdim ettik" ifadelerini kullandı.

"Büyük bir medeniyet ve tarihin sahibiyiz"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu büyük Türk kahramanı ve ahlak abidesinin adını taşıyan hediye ile mesrur ve mutlu olduk. Karatay Üniversitesi mütevelli heyetine ve Başkana çok teşekkür ederim. Her ne kadar şahsıma takdim edilmiş gibi görünse de, bu güzel ve onurlu hediyeyi de diğer hediyeler gibi TOBB anılar holünün en müstesna köşesinde büyük bir onur ile sergileyeceğiz" dedi.

Sanatsal çalışmaların tarihin öğretilmesi açısından önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, "Burada bir kez daha yinelemek isterim ki, büyük bir medeniyet ve tarihin sahibiyiz. Bunu çocuklarımıza anlatabilmeli ve sevdirebilmeliyiz. Tarihin ve başarıların anlatılmasında sanat olaylara ayrı bir değer katar. Bu nedenle bu tür tarihsel çalışmalara devam etmeliyiz. Bunun için de daha çok film yapılmalı ve her seferinde kaliteyi daha çok artırmayı denemeliyiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.