Afganistan’da Seçim Sonucu Üçüncü Kez Ertelendi

Afganistan’da Seçim Sonucu Üçüncü Kez Ertelendi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, BM Afganistan Özel Temsilcisi Jan Kubis’i makamında kabul etti. Kubis'in talebi üzerine seçim sonucunun ertelendiği aktarıldı. Başkanlık sarayında yapılan görüşmede Jan Kubis, ikinci tur seçiminin...

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, BM Afganistan Özel Temsilcisi Jan Kubis’i makamında kabul etti. Kubis'in talebi üzerine seçim sonucunun ertelendiği aktarıldı.

Başkanlık sarayında yapılan görüşmede Jan Kubis, ikinci tur seçiminin oy sayım işlemi denetiminin 2 Eylül'e kadar bitmeyeceğinin ve Devlet Başkanı Karzai’den bu sürecin biraz daha uzatılmasını istedi. Kubis’ın tahminine göre denetim sürecinin sona ermesi 10 Eylül olarak aktarıldı.

Başkan Karzai, yaptığı son açıklamasında oy denetim sürecini 2 Eylül son tarih olarak belirleyerek başka ertelenmeyeceğine vurgu yapmış ve devir teslim töreni için tüm hazırlıkların yapıldığını aktarmıştı.

Başkanlık Sarayı, bu teklifle ilgili Karzai’nin nasıl bir tepki gösterdiği hakkında bilgi vermedi.

Öte yandan Eylül ayının ilk günlerinde NATO zirve toplantısı Britanya’nın Wales şehrinde gerçekleşecek ve seçim sürecinin uzamasından dolayı bu toplantıda Afganistan’ı kimin temsil edeceği beli değil.

NATO zirvesi ülke için büyük önem taşıyor. NATO bünyesinde olan ülkeler gelecekte Afganistan’da yapılacak olan yardımları ele alacak.

Afganistan’da ikinci turu 14 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından açıklanan ilk sonuçlar Eşref Gani’nin kazandığını göstermişti. İlk turda birinci çıkan Abdullah Abdullah ise hile yapıldığını iddia ederek oy sayım sürecinin durdurulmasını istemişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin baskısı üzerine taraflar oy sayımının BM tarafından denetlenmesine razı olmuşlardı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.