Af değil, düzenleme var

Af değil, düzenleme var

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa, milyonlarca kişiye büyük kolaylıklar sağlıyor.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa, milyonlarca kişiye büyük kolaylıklar sağlıyor. SGK, yapılandırma sayesinde alacaklarının önemli bir kısmını tahsil edecek. SGK İl Müdürü Mustafa Yavuz, "Düzenleme bir yapılandırma. Af değil" dedi

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa, milyonlarca kişiye büyük kolaylıklar sağlıyor. Somalı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Yasa" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa, Soma’daki faciadan sonra madencilere, esnaftan öğretmene, taşeron işçiden emekliye kadar yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Devlet kurumları yasa gereği Ekim ayında başvuruları kabul edecek. Dört gözle yasanın çıkmasını bekleyen vatandaşlar bilgi almak için devlet kurumlarına, avukatlara ve danışmanlık şirketlerine şimdiden akın etmeye başladı. Yapılandırma nedeniyle ilgili özel ve kamu kurumlarında yoğunluk yaşanıyor. Kimi vatandaş kurumlara giderek kimi telefonla arayarak, kimi de internet ortamından borcunu veya haklarını öğreniyor. Düzenlemeyi fırsat olarak gören yetkililer ise vatandaşa, 'fırsatı kaçırmayın' çağrısında bulundu.

YASA BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz, yeni yasayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Yavuz, "Ülke genelinde milyonlarca, Konya'da ise binlerce kişi aylardır bu yasanın çıkmasını bekliyor. Halkın gözü Meclis'teki yasa görüşmelerindeydi. Yasa Resmi Gazete'de yayınlandı. Yasa bir çok alanda büyük kolaylıklar sağlıyor" dedi. Yasayla SGK'nın borçlarının önemli bir kısmını tahsil edeceğini belirten Yavuz, yapılan düzenlemeyle ilgili, "Bu bir yapılandırma. Af değil. Alacaklılarımızdan gecikme faizi yerine enflasyon farkını alacağız. Bazı vatandaşlar, 'biz borcumuzu ve vergimizi zamanında ödedik. Biz yanlış mı yaptık. Borcunu ödemeyenler daha karlı çıktı' diyor. Öyle bir durum söz konusu değil. Yeni yasa borçları affetmiyor. Borçlardaki faizi siliyor. Herkes ana paranın tamamını ödeyecek" diye konuştu.

İŞYERLERİNİN BORÇLARI SİLİNECEK

"24 aydan çok primi borcu olan Bağ-Kur'lular borçlarını sildirebilecek" diyen Yavuz, "Borcunu sildirenin sigortası da yanacak. Dileyene taksit yapılacak. Örneğin 10 yıllık Bağ-Kur süresinin 4 yılına ihtiyaç olursa bunu ödeyip süresine ekletebilecek. SGK kapsamındaki iş yerlerininn 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek prii ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek" dedi.

8 MİLYAR LİRALIK GSS PİRİMİ ÖDENMEDİ

8 milyar liralık Genel Sağlık Sigortası (GSS) priminin ödenmediğini belirten Yavuz, "1 Ocak 2012'den itibaren yeşil kart uygulaması terk edilip GSSye geçilmişti. Bu sistemle sosyal güvencesi olmayan 12,5 milyon kişinin gelir testi yaptırması gerekiyordu. Ancak bunlardan 4 milyonu gelir testi yaptırmadı. Bu kişilerin her ay 272 lira prim ödemesi gerekiyordu. Fakat çoğunun haberdar olmadığı bu uygulama nedeniyle 4 milyon kişinin 8 milyar lira prim borcu birikti. Borcunu ödemeyen 4 milyon kişilye yasa ile kolaylık sağlanacak. 272 lira borç yazılan kişiler gelir testine girecek. Geliri düşükse borçları kalmayacak. Diğer borçluların anaparaları taksitlendirilecek. GSS'lilerin ödeme güçlüğü çekmesi nedeniyle borçların tamamının da silinebileceği belirtiliyor" şeklinde konuştu.

BORÇLAR AZAMİ 18 TAKSİTTE ÖDENECEK

Doğum (Analık) borçlanmasında çocuk sayısının 3'e çıktığını da belirten Yavuz, "Yasa, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki sigortalıların borçlanabilecekleri sürelere ilişkin düzenlemede de değişiklik yapıyor. Buna göre köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerindeki çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak. Daha önce 4a'lıların borçlanabildiği doğum borçlanmaları artık 4b ve 4c içinde geçerli. Soma işçilerinin borçları silinecek. Taksit imkanı tanınacak. Borçlar azami 18 taksitte ödenecek" diye konuştu. Başvuraları Ekim ayında kabul edeceklerini belirten Yavuz, vatandaşların SGK'nın 'Alo 170' hattından ve internet sitesinden detaylı bilgi alabileceğini de sözlerine ekledi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.