Adü’de Anadolu Kültürlerinin Renleri ’romanlar’ Paneli Düzenlendi

Adü’de Anadolu Kültürlerinin Renleri ’romanlar’ Paneli Düzenlendi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Anadolu Kültürlerini Tanıtma ve Yaşatma Topluluğu tarafından düzenlenen Anadolu Kültürlerinin Renkleri "Romanlar" adlı panel, Atatürk Kongre Merkezi Miletos Sal...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Anadolu Kültürlerini Tanıtma ve Yaşatma Topluluğu tarafından düzenlenen Anadolu Kültürlerinin Renkleri "Romanlar" adlı panel, Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, Üniversitemiz Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, Aydın Roman Federasyonu Başkanı Abdül Aydeniz, ADÜ Romanlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Danışmanı Yasemin Uslu ve birçok roman derneği başkanlarının yanı sıra öğrenciler katıldı.

Panelde açılış konuşmasını yapan Anadolu Kültürlerini Tanıtma ve Yaşatma Topluluğu Başkanı Emin Öztürk, topluluk olarak çalışmalar yaptıklarını ve ilk çalışmalarında Romanları tanıtmak istediklerini belirtirken ön yargıların kırılmasını ve Romanların yansıtıldığı gibi olmadıklarını dile getirdi. Aydın Roman Federasyonu Başkanı Abdül Aydeniz, 2009 yılında dernek kurduklarını ve İlimizde yüz bine yakın Roman olduğunu belirtirken Valilik ve Üniversitemiz işbirliğiyle, Üniversitemizde Roman Araştırma ve Uygulama Merkezinin Türkiye’de ilk defa Aydın’da kurulduğunu ifade etti. Toplumun, Romanlara önyargıyla baktığına dikkat çeken Aydeniz, insanların Romanları doğru tanıması için bu tür etkinlikleri önemsediklerini belirtti. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık, Romanların tarihi hakkında bilgi verirken, önyargıların bütün kimliklerde var olduğunu belirterek Romanların asıl sorunlarının eğitim, istihdam, konut ve kentsel dönüşüm olduğunu ifade etti. Artık Romanların seslerini daha rahat duyurabildiklerine dikkat çeken Kolukırık, haklarını ararken stratejik davranmaları gerektiğinin altını çizdi.

Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, ADÜ’de merkezin kurulmasıyla Romanların sorunları hakkında araştırmalar yaptıklarını ve bu sorunlara çözüm yolları aranması için çalıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Evci Kiraz, Romanların taleplerini, projelerini merkeze yazılı olarak ilettikleri takdirde her zaman ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti.

Panel sonrasında panelistlere teşekkür belgelerini ve çiçeklerini ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Ali Sarılı verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.