Adnan Menderes'in Makam Aracı Gazi Üniversitesi'nde

Adnan Menderes'in Makam Aracı Gazi Üniversitesi'nde

53 yıl önce idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in 1950-1960 yıllara arasındaki iktidarı döneminde kullandığı makam araçlarından biri olan 1958 model Buick Roadmaster 75), Gazi Üniversitesi’ndeki kapalı bir garajda korunuyor.   &nbs

53 yıl önce idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in 1950-1960 yıllara arasındaki iktidarı döneminde kullandığı makam araçlarından biri olan 1958 model Buick Roadmaster 75), Gazi Üniversitesi’ndeki kapalı bir garajda korunuyor.

    O dönemin en iyi otomobilleri arasında yer alan Adnan Menderes’in makam aracı, 5965 cc (364.0 cu in.) V 8 motorlu, 300 beygir gücünde. Dört camı otomatik olan aracın, koltukları da elektrikli.

    1980’lerin öncesinde Milli Eğitim Bakanlığına ait olan araçlar, günümüzde Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olan Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu'nun atölyelerinde öğrenciler tarafından tamir ediliyordu. Son olarak o dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından makam aracı olarak kullanılan Buick Roadmaster, 1980 darbesi ve ardından 1982 yılında Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu'nun yeni kurulan Gazi Üniversitesi'ne bağlanmasıyla birlikte dönemin başbakanının kullandığı bu otomobil üniversitenin oldu.

    REKTÖR: GURUR VERİCİ

    Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu aracın Gazi Üniversitesi’nde bulunuyor olmasının kendileri açısından gurur verici olduğunu söyledi. Aracın manevi değerinin büyük olduğunu dile getiren Büyükberber, bu aracı en iyi şekilde muhafaza ettiklerini ifade ederek zaman zaman aracı öğrencilerde farkındalık oluşturmak için sergilediklerini söyledi.

    Rektör Büyükberber; demokrasi için büyük bedeller ödeyen böylesine önemli bir siyaset adamının makam aracının yanı sıra; Türk sanayiine pek çok müteşebbis ve çalışan kazandıran, Türk Sanayiinin mihenk taşlarından biri olarak kabul edilen Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu atölyelerinin de Sanayi Müzesi'ne dönüştürerek yakın tarihimizin gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.